logo

POSBIYIK, KDZ. EREĞLİ’NİN KURTULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yılında anma ve kutlama mesajı yayımladı.

Başkan Posbıyık’ın mesajı şu şekilde:

“Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 101’inci yılını kutlamanın büyük coşkusunu, gururunu yaşıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının başlattığı kurtuluş mücadelesi, Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri aracılığıyla yurdun her tarafında emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşının ateşini yakmıştır.

Zonguldak’ın, Fransızların işgali altına girdiği, doğal limanı ve zenginlikleriyle bölgede stratejik öneme sahip olan Ereğli’mizin, Fransızların hedefi haline geldiği bir dönemde Müdafaa-ı Hukuk cemiyetleri Anadolu’muzda, Karadeniz’de, bir çoban ateşi olmuştur.

Bu ateş bağımsızlık ve millet egemenliğinin yolunu açmıştır. Eperyalistlerin gücü, bu topraklarda yükselen bağımsızlık ateşini söndürmeye yetmemiş, atalarımız kahramanca mücadele ederek Ereğli’mizi savunmuşlardır. Fransızlar Ereğli’den geldikleri gibi gitmişlerdir.

Bu mücadelede öncülük yapan Ankara Hükümetinin temsilcisi olarak bizzat bölgeye gelen, Müdafa-i Hukuk cemiyetinin kurulmasında rol oynayan Ereğli Kaymakamı ve Zonguldak’ın ilk milletvekili Tunalı Hilmi Beyi saygıyla anıyorum.

Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca, dönemin Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit gibi önemli isimler, milli şuur içindeki ailelerle bir araya gelerek kısa süre içinde Ereğli’de Müdafaa-ı Hukuk cemiyetinin kurulmasını sağlamışlardır.

Ereğli’nin Kuvayı milliye ruhuyla hareket eden kahramanları, bu topraklarda emperyalistlere geçit vermemişlerdir. Kurtuluş Mücadelesini başlatan ve bütün Anadolu’yu vatan ve bağımsızlık aşkıyla ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk, Karadeniz Ereğli’nin işgal sürecini de yakından takip etmiş, verdiği direktiflerle yön vermiştir.

O günlerde Nimet Hoca’nın okuduğu mücadele çağrısı, unutulmaması gereken tarihsel bir belgedir. Onların mücadelesi bizlere ışık tutmaktadır.

Bugün bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygıyla, minnetle, rahmetle anıyorum.

Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunda öncü rolü oynayan ve direnişi örgütleyen Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti üyelerini, bu vatan için canını ortaya koyan bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.

Karadeniz Ereğli’nin kurtuluşunun 101. yılı kutlu olsun!”

Paylaşın:
575 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ