logo

POSBIYIK: “YAŞLI ÇOK YAPI VAR.. DENETİMLERE BAŞLADIK”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için Zonguldak İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne başvurduklarını bildirdi. Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından ilçe halkının da binalarının sağlamlığı konusunda endişeleri olduğunu ifade eden Posbıyık, “imar, fen ve zabıta ekiplerinden komisyon kurduk. 3 gündür bütün binaları dolaşmaya başladılar. Özellikle büyük marketlerin, mağazaların olduğu yerlerde kolon kesimi var mı diye bakılıyor. Vatandaşlardan da bize ihbar geliyor, kolon kestiler diye, ihbarları dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.. Ereğli’de yaşlı çok yapı var. Zemin etütleri ile bunları ortaya çıkarmak için müracaatlarımızı yaptık.”dedi. 

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, meclis toplantısında yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından ilçe halkının da endişe yaşadığını bu doğrultuda İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne başvurarak kentsel dönüşüm alan sınırlarının tespiti için harekete geçtiklerini belirtti. 

“BİNALARDA DENETİME BAŞLADIK”

Ereğli’de binalarda denetimlere başlandığını ve gelen ihbarları da titizlikle değerlendirdiklerini kaydeden Posbıyık, “Karadeniz Ereğli’de halkımız haklı olarak büyük bir endişe var. ‘Acaba evlerimiz yıkılır mı deprem anında?’ diye mesajlar alıyoruz. Bizim belediye olarak yaptığımız iş imar, fen ve zabıta ekiplerinden komisyon kurduk. 3 gündür bütün binaları dolaşmaya başladılar. Özellikle büyük marketlerin, mağazaların olduğu yerlerde kolon kesimi var mı diye bakılıyor. Vatandaşlardan da bize ihbar geliyor, kolon kestiler diye, ihbarları dikkate alıyor ve değerlendiriyoruz.” dedi. 

“EREĞLİ’DE YAŞLI ÇOK YAPI VAR”

Ereğli’de yaşlı evlerin olduğuna dikkat çeken Posbıyık, “ Fabrika 1965’te kurulmaya başladıktan sonra çoğu ev yapılmaya başlandı. Belki sıkıntılı evler vardır. Bunun için Bakanlığa bir yazı yazdık, teklif ettik. İlk defa zemin etütleri yapılması lazım. Bir de karot sistemi ile evlerin sağlamlığını ölçmek lazım. Ereğli Belediyesi’nde böyle bir ekip yok. Bunu yapanlar lisanslı ekiplerdir. Örnek vereyim: Özmar’ın arkasında Onur Apartmanı’nda oturanlar ‘gelin bizi kontrol edin’ diye kendileri şikayet etmişler. Koskoca apartmanı kontrol ettiler ve direkt Valilik’ten tahliye kararı geldi. İvedi yıkılacak o ev. Bakanlığa iş birliği yazısı yazdık. ‘Biz hazırız, birlikte yapalım’ dedik. Ereğli’de yaşlı çok yapı var. Zemin etütleri ile bunları ortaya çıkarmak için müracaatlarımızı yaptık. Yapı ruhsatı vermek tamamen Yapı Denetimlere verildi. Peki nasıl yönetiliyor ben onu bilmem. Belediyeler imardan sorumludur. Belediye Meclis üyeleri anlaşıp ta çok kat verirlerse veya yeşil sahaya bir inşaat verirlerse belediye sorumludur. Mesela ben belediye başkanı değilken Ereğli Sarıkorkmaz’ta yüksek katlar verilmeye başlanmış. Gelir gelmez yüksek kat yapmayı yasakladık. Bakanlıktan onaylanan kaç katsa o kadar izin veriyoruz.”diye konuştu. 

RESMİ YAZI İLE BAŞVURULDU 

Öte yandan; Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık imzası ile Zonguldak İl Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne gönderilen yazı şu şekilde:

“Karadeniz Ereğli ilçesinin 31 adet mahallesinde çeşitli zamanlarda yapılmış olan 16 bin 236 adet yapı içinde 74 bin 442 bağımsız bölüm bulunmaktadır. Bunlardan ilçemizde yapı denetime dahil olarak 2011 yılından sonra bin 427 adet yeni yapı ruhsat belgesi verilmiş ve yapılmıştır. İlçemizin konut stoku büyük bölümü Erdemir’in kuruluş tarihi olan 1965 yılından itibaren 1970-1980 yılları arasında yapılmış olup ekonomik ömrünü tamamlamış yapılardan oluşmaktadır. Belediyemizce bireysel olarak riskli yapı tespiti yaptırılmakta ve tespit edilen yapıların kanunun ön gördüğü sürede tahliye ve yıkım işleri yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmaların tam anlamıyla hemşerilerimizin can ve mal güvenliğinin sağlanması için bakanlığımızla işbirliği halinde kentsel dönüşüm hizmetleri şube müdürlüğünce koordineli olarak çalışılarak kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmek istemekteyiz. Konunun alt yap ve kentsel dönüşüm hizmetleri şube müdürlüğünüzce koordineli olarak çalışılarak kentsel dönüşüm proje alanları ve sınırlarının tespit edilmesi ve yapılacak işlemlere başlanılabilmesi için gereğinin bilgilerinize arz ederim”

Paylaşın:
345 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ