Zonguldak’ta düzenlenen Yapısal Reformlar Panelinde “Ekonomik kalkınmanın yolunun hukukun üstünlüğü ve hesapverir kurumlar inşa etmekten geçtiği” mesajı verildi.
TÜRKONFED ve Daha İyi Yargı Derneği iş birliği ile hazırlanan “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Sorunları” politika raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen 13. toplantı BAKZİFED ev sahipliğinde Zonguldak’ta yapıldı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Daha İyi Yargı Derneği’nin ortaklaşa hazırladığı “Türkiye’nin İkilemi; Orta Gelir ve Orta Demokrasi Sorunları” politika raporunun Türkiye çapındaki tanıtımları devam ediyor. Tanıtımın Zonguldak ayağı, Batı Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKZİFED) ev sahipliğinde Dedeman Oteli’nde gerçekleştirildi.
Zonguldak Barosu Başkanı Av. Özel Eroğlu, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah, ERGİKAD Başkanı Nilgün Efes ve Ekonomist Şevin Ekinci’nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda “Ekonomik kalkınmanın yolunun hukukun üstünlüğü ve hesapverir kurumlar inşa etmekten geçtiği” mesajı verildi.
“Türkiye Almanya’dan daha büyük potansiyele sahip”
Politika Raporu’nu kaleme alan Daha İyi Yargı Derneği Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Gün, Türkiye’nin gelişmiş ekonomiler arasında yer alma potansiyelinin çok yüksek olduğunu, bunun gerçekleşmesinin ancak ileri demokrasi ile mümkün olacağını söyledi. Türkiye’nin potansiyelini anlamak için aynı ekonomik bölge içindeki Almanya ile karşılaştırmanın yeterli olduğunu, yaklaşık aynı nüfusa sahip olmasına karşılık Türkiye’nin yarısı kadar toprağa sahip Almanya’nın ekonomik gelişmişlik bakımından Türkiye’den çok ilerisinde olduğuna işaret eden Gün, “Toprak büyüklüğü, nüfus ve kaynaklara bakıldığında her bir Türk bir Alman’ın iki katı kadar üretebilecek potansiyelde. Yani Türkiye Almanya’nın iki katı kadar refaha ve güce ulaşabilir. Fakat işin gerçeği Almanya Türkiye’nin 6 katı kadar daha zengindir ve refahı yüksektir. Peki nasıl oluyor da Almanlar bunu başarıyorlar? Ne oluyor ya da olmuyor da böyle bir fark ortaya çıkıyor? İşin sırrı ileri bir hukuk devleti ve ileri bir demokraside yatıyor. Türkiye’nin Almanya gibi olma yolunda hızla ilerlemesini engelleyen yegâne şey işte bu ikilidir” şeklinde konuştu.
ERGİKAD Başkanı Nilgün Efes: Yapısal reformların destekçisi olmayı görev biliyoruz.
ERGİKAD Başkanı Nilgün Efes yaptığı açılış konuşmasında hukukun üstünlüğünün kalkınma ve toplumsal refah için her kapıyı açan bir anahtar olduğunu belirterek, eşitlik, adalet ve özgürlük kavramlarının Fransız Devriminden de önce, İslamiyet’in esasları arasında olduğunu vurguladı. İnsan haklarına dayalı demokratik bir yaşam için hepimize ve daha çok da kadınlara daha adil ve eşit bir gelecek dileyen Efes, yapısal reformların destekçisi olmayı görev bildiklerini belirtti.
BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah: Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, birey hak ve özgürlüklerine çok sesli, tarafsız, yapıcı bakış açısıyla sahip çıkıyoruz.
BAKZİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Külah yaptığı açılış konuşmasında; Batı Karadeniz iş dünyasının ve BAKZİFED’in; sorumluluklarının farkında olduğunu ve toplumun sorunlarına çok sesli, tarafsız, yapıcı bakış açısıyla sahip çıktığını söyleyerek, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, birey hak ve özgürlükleri, gelir dağılımı, kadın istihdamı gibi birçok farklı alanda çalışmalara ettiğini ve çözümler getirdiğini belirtti.
Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu: “Hukukun üstünlüğü öngörülebilirlik, güven, yatırım ve refah anlamına gelir.”
Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu konuşmasına demokrasinin ilk çağlardan bugüne evrimini özetleyerek başladı. Bu uzun yolculuğun sonucunun hukuk devleti olduğunu vurgulayan Eroğlu, hukukun üstünlüğünün; öngörülebilirlik, güven, yatırım ve refah anlamına geldiğini belirtti. Özel Eroğlu, Avukatlık mesleğinin yasal görevleri arasında Hukuk üstünlüğü ve insan haklarının savunulmasının başta geldiğini hatırlatarak, avukatların ve baroların her platformda bu kavramları savunduğunu belirtti.
Ekonomist Şevin Ekinci: “Demokrasi notu düşerken, Türkiye’den yüksek kaliteli bir büyüme profili beklenilemez.”
Ekonomist Şevin Ekinci Yapısal Reformlar Panelinde yaptığı konuşmasında demokrasi ve refah arasındaki yakın bağlantıya dikkat çekti. Ekinci, Türkiye’nin demokrasi endeksinde son beş yıldır düşüş trendi içinde olduğuna dikkat çekerek, ülkedeki kişi başına gelir düzeyindeki düşüşle demokrasi gerilemesi arasındaki bağı anlattı. Son açıklanan demokrasi endeksine göre Türkiye’nin kusurlu demokrasi statüsünün de altında yer alan melez rejim kategorisinde bulunduğunu ve demokrasi notunun 2018 yılında 4.37’den 2019 yılında 4.09’ye düştüğünü söyleyen Ekinci, böyle bir ortamda Türkiye’nin yüksek kaliteli bir büyümeyi gerçekleştiremeyeceğini aktardı.
813 Kez Görüntülendi. Etiketler: DAHA İYİ YARGI DERNEĞİ » MEHMET GÜN » ÖZEL EROĞLU » TÜRKONFEDBENZER HABERLER