logo

REKTÖR ÇUFALI’DAN EREĞLİ KAMPÜSÜ AÇIKLAMALARI!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, gazetecilerle basın toplantısında bir araya geldi. Üniversite ilgili bilgileri paylaşan Çufalı, Kdz. Ereğli Kampüsü sorusu üzerine belediyeye ruhsat başvurusunda bulunulduğunu belirtti ve “Ruhsattan sonra gerekli işlemler yapılacak.” dedi. Çufalı ayrıca hangi fakültelerin kampüste yer alacağının netleşmediğini ve inşaatın sadece bağışçıların katkısı ile başlayacağını kaydetti.

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Farabi Kampüsü Konukevi’nde gazetecileri ağırladı. BEÜ Konuk Evi’nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıya Rektör Çufalı’nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Kemal Büyükgüzel, Veysel Haktan Özaçmak, Seyfullah Kara ve BEÜ Genel Sekreteri Hayri Bulazar katıldı. Burada düzenlediği basın toplantısında pandemi sürecinin eğitime olan etkisinin yanı sıra üniversitenin faaliyetlerini anlatan Çufalı, gazetecilerin de sorularını yanıtladı.

Pandemi şartlarında eğitim…

Pandemi döneminde uzaktan devam eden eğitimin Ekim ayı itibarı ile yüz yüze eğitime dönüştüğünü belirten Rektör Mustafa Çufalı, “Üniversitemiz bu pandemi döneminde diğer üniversitelerde olduğu gibi çok farklı ortamla karşılaştı. Buna rağmen bütün gücümüzle üniversitemizin gelişmesi ve başarılarının artması için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. 1,5 yıldır üniversiteler uzaktan eğitimle devam ediyor. Bunun uzaktan sürdürülmesinin anlamı olmadığı ve yüz-yüze eğitime geçilmeye karar verildi. Ekim ayında yüz yüze Eğitime geçtik. Şükür ki herhangi bir olumsuzluk yok.” dedi.

“2021 yılını Filyos yılı ilan ettik”

Çufalı 2021 yılının Filyos yılı ilan edildiğini hatırlatarak, “Şubat ayında Filyos Çalıştayı organize ettik. Yakın zamanda Filyos Kongresi düzenledik. Filyos söyleşileri ve toplantılar yapıyoruz. Filyos sürdürülebilir, kalkınma uygulama araştırma merkezini açtık. Bundan sonraki bütün çalışmalarımızı o merkez üzerinden devam edeceğiz. Özel proje çağrılarına çıkıyoruz. Bunlar da 2021’de olduğu gibi 2022’de de devam edecek. Filyos konusunda üniversitemizin yapacağı yapabileceği neler varsa yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.

“Bu sene 6 bin 500 civarında öğrenci yerleşti”

Pandeminin etkisi nedeniyle öğrenci sayılarının genel olarak düşüş yaşadığını anlatan Çufalı, 6 bin 500 yeni öğrenci yerleştiğini açıkladı ve “Geçen yıldan biraz daha düşük. Olağan karşılıyoruz. Sebebi de üniversite tercihleri özellikle baraj puanlarının yüksek olması nedeniyle çok azaldı. Bu umarım bu seneye mahsus olur. Bu yıl öğrenciler iyi hazırlanamadı düşüncesiyle tercih oranları da düştü. Kendilerini önümüzdeki seneye hazırlıyor. O nedenle bunun da bir etkisi oldu. Burada belki sevindirici durum var. Meslek yüksek okullarında doluluk oranı yüksek. Fakültelerden ziyade MYO’lara tercih daha fazla oldu. Bunun belki nedeni de pandemi sonrası artık yeni iş imkanları nasıl olacak şeklinde etkili olabilir. Bununla ilgili çok güvenilir veriler yok. Eğer veriler yayınlanırsa o aşamada biz de bunu sağlıklı bir şekilde değerlendireceğiz” diye konuştu.

“Grizu-263’ün cep uydusunun Ocak ayında fırlatılması planlanıyor”

Teknoloji takımlarının başarılarını aktaran Rektör Mustafa Çufalı, Grizu-263 takımının cep uydusunun fırlatılma sürecinin 2022 yılının Ocak ayına ertelendiğini hatırlatarak şöyle devam etti:
“Başarılarımız öğrencilerimizin başarıları devam ediyor. Teknoloji takımlarımızın. En son TEKNOFEST’de B-Dispate takımımız Türksat’ın model uydu yarışmasında birinci oldular. Cumhurbaşkanımızın elinden ödülü aldılar. Bizim için gurur kaynağı. Sadece Grizu-263 değil başka takımlarımız da başarılı oluyorlar. Bu şuna rağmen böyle oldu. Pandemi koşullarında öğrencilerin büyük çoğunluğu burada olmadığından iyi organize olmalarından kaynaklanan neden yüzünden teknoloji takımlarımızın oluşumu zor oldu. Katılımları az oldu. Yüz-yüze eğitime geçildi. Kendilerine her türlü desteği verdik. Bu başarılar artacak. Grizu-263 Ocak 2022’de cep uyduyu uzaya fırlatacak. Bu fırlatma geçen yıllar bazı nedenlerden dolayı ertelendi. Ekstra bir erteleme olmazsa ocak ayında bu fırlatmayla üniversitemiz yeni bir başarıya imza atmış olacak. Öğrencilerimizin proje çalışmaları konusunda teşvik ediyoruz. Toplantılar düzenliyoruz. Online, yüz yüze toplantılara da başladık. Projelere başvuru oranı da çok önemli derecede arttı. Biz bununla da yetinmiyoruz. Daha fazla olmasını istiyoruz. Oralara başvuruların yatkınlığı daha fazla olsun istiyoruz. Türkiye oranının çok üstündeyiz. Bunlar daha da artacak. Bunların dışında sporcularımız yine başarılara imza atıyorlar. O konuda da bundan sonra daha da artacak. Üniversite oyun sporları pandemi nedeniyle ara verilmişti. İvme daha da yükselecek.”

“Yabancı öğrenci sayısı pandemiye rağmen arttı”

Bu yıl yabancı öğrenci sayısının 2 bin 675 olduğunu ifade eden Rektör Mustafa Çufalı, “Yabancı öğrenci konusu her sene artmaya devam ediyor. Bu yıl 2 bin 675 öğrenciye sahibiz. Sürekli artan bir ivmeyle uluslararası öğrencilerimizi Zonguldak’a kazandırmaya devam ediyoruz. Uluslararası öğrencilerimiz bizim için çok önemli. Bu öğrencilerimiz kendi ülkelerine döndüklerinde genellikle Türkiye ile ilişkilere çok daha önem verecekler. Öğrenci sayısı pandemiye rağmen arttı. Belki son yıllarda çok daha fazla artırabiliriz ama sağlıklı ve emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. Son 1,5 -2 yıldır uluslarararası görüşmelerimiz pandemi nedeniyle azaldı. Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte uluslararası çalışmalarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

“15 Temmuz kampüsünü görmek isteyen kimliğini gösterip girebilir”

15 Temmuz kampüsüyle ilgili sürecin devam ettiğini aktaran Rektör Mustafa Çufalı, “15 Temmuz kampüsümüz henüz süreçler bitmedi. Orası tamamen bize de açılmış değil. Kısmen bu kampüs açıldı. Halkın kullanılması bakımından kampüse gelip görmek istiyorum deyince kimliğini göstererek gezip dolaşabilir. Orada biz çok farklı faaliyetler düzenlemeyi düşünüyoruz. Sergileri yapmayı düşünüyoruz. Sınav döneminde öğrencilerin orada ders çalışma gibi farklı etkinlikler düşünüyoruz. Kampüsle ilgili görmek isteyen varsa kimliğini gösterir orada herhangi bir problem yok” şeklinde konuştu.

“Onkoloji doktoru problemimiz var””

Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne yönelik soruları yanıtlayan Rektör Çufalı, “Üniversitede hoca konusuna gelince sayı azalmıyor. Genel olarak baştan şunu söylemek gerekir. Bütün üniversite hastanelerinde özellikle Anadolu üniversite hastanelerinde bu devinim olur. Giderler yerine yenileri gelir. Hastanemizdeki hoca sayısı olarak azalmadı aksine arttı. Profesör sayısı 2018’de 52 şu anda 65. Toplam öğretim üyesi sayısı tıp fakültemizde 2018’de 357 şimdi 377. Onkoloji doktoru problemimiz var. Bunu sürekli her yerde ifade ediyoruz. Bir onkoloğumuz vardı. İstifa etti geçen yıl. Onkolog olarak bu yıl üç defa ilana çıktık. Üçünde de henüz başvuru olmadı. Uzman doktor konusunda biz sürekli Sağlık Bakanlığı ile görüşme halindeyiz. Talep ediyoruz. Uzman doktor Sağlık Bakanlığı’ndan talep ediliyor. Kısmen çözülecek sorun. Uzman Tıbbi onkolog konusunda Türkiye genelinde sorun var. Sayı olarak az bu bize de yansıyor. Tıbbi onkologlar özel sektöre gidiyor. Bunların dışında öğretim üyesi ilanına çıktığımızda ilgili bütün yerlere bu ilanı bildiriyoruz. Her ilana çıktığımızda ümitle bekliyoruz. Ne yazık ki bu henüz karşılanmadı. Biz ilana çıkmaya devam edeceğiz. Sağlık Bakanlığı’na sürekli yazı yazıyoruz. Oradan umarız bir sonraki dönemde verirler. Bir başka mesele hastaların tedavisiyle ilgili başlangıcı başka şehirde tedaviye başlandıysa o tedaviyi üniversite hastanemizde devam ettirebiliyoruz.”

Rektör Mustafa Çufalı Tübitak projeleriyle ilgili soruya da başvuruların arttığını ve dönüşlerin de somut bir şekilde gerçekleştiğini aktardı.

Belediyeden ruhsat izni bekleniyor

Ereğli Fakülteler Kampüsü’nde gelinen son durum hakkında da bilgiler veren Çufalı, son olarak belediyeye ruhsat başvurusunda bulunduklarını belirtti ve “Ruhsattan sonra gerekli işlemler yapılacak. Yakın zamanda orada temel atılmasını bekliyoruz. Bizle ilgili bir çalışma vardı, incelemeleri için projeleri gönderildi, biz tamamladık ve ruhsat başvurusunu yaptık belediyeye. Oradan gelecek duruma göre; işte kaymakamlık, belediye, eğitim vakfı ile ortaklaşa bir şeyler yapacağız.” dedi.

Yeni kampüste hangi fakültelerin yer alacağı belli değil

Çufalı, kampüste hangi fakültelerin olacağı ile ilgili de; “şu anda kesin değil ama bizim önceliğimiz şu; Denizcilik Fakültesi, Turizm Fakültesi orada olsun. Bu iki fakültede şu andaki mevcut durumda öğrenci sayılarımız düşüyor ne yazık ki, mevcut kampüste. Onları rahatlatmak istiyoruz. Bina sayısına göre diğer fakülteleri de taşıyabiliriz. Yeni fakülte talebinde de bulunulabilir. Bu konuda bir sıkıntı yok. Ama bizim için öncelik orada kampüs inşaatının başlaması. Fakülte kurmak biz talep ederiz ama kabul bizimle ilgili değil. YÖK bunu kabul edecek. İkincisi hangi fakülte kurulacak ona da YÖK karar verir, yine biz talep ederiz ama hangi fakülte kurulması ile ilgili yine YÖK kadar verir. Biz bunun görüşmelerini yapıyoruz ilgili kişilerle. Mesela daha önceki dönemde Alaplı’ya bir fakülte talebi olmuş ama YÖK kabul etmemiş. Hangi fakülte olabilir konusunda bizim görüşmelerimiz hem ilçedeki ilgili kişilerle hem de YÖK’le görüşmelerimiz devam ediyor. Yeni bir fakültenin kurulması bizi memnun eder.”diye konuştu.

“Gecikme askeriye şerhinden kaynaklandı”

Son yıllarda yatırım bütçelerinin kısıtlandığına dile getiren Çufalı, “biz Ereğli kampüsü ile ilgili de taleplerimizi bütçeye sunuyoruz. Orada daha çok şuna bakıyorlar; başlamış bir inşaatınız var mı, ikincisi de sağlığa bu dönemde biraz daha önem veriyorlar bu konularda yani bina konusunda. Başlamış bir bina inşaatı yok, dolayısıyla o yardımı alamıyoruz. Sağlıkla ilgili de değil, o nedenle öteleniyor. Ama bu arada Ereğlimiz de biz kendi binamızı kendimiz yapacağız dediği için biz o konuda da her türlü diyaloğa açığız. Öyle başladı zaten bu. Ama orada biraz gecikmesinin nedeni askeriyenin şerhi vardı, onun kaldırılması biraz gecikti zaten. Hayırseverlerin katkısıyla yapılacak binalar, onlar da üzerine düşen görevi yapıyorlar. Ama bu süreç uzun sürdü. Tabi her şey pandemi ile ilişkilendiriliyor artık. Yoksa biz geçen yıl bekliyorduk, keşke her şey yoldunda devam etseydi geçen yıl temelini atardık.” ifadelerine yer verdi.

Üniversite ve genel bütçeden katkı yok; bağışçıların katkısı ile aşama aşama yapılacak

Çufalı, kampüs binalarının şu aşamada sadece bağışçıların(Erdemir, Tat Metal, Ahmet Erman, TSO gibi..) katkısı ile yapılacağını kaydederek, “merkezi bütçeden şu aşamada bir destek olmayacak. Ama ileriki aşamalarda biz talep etmeye devam edeceğiz. Kampüs aşama aşama yapılacak zaten. Şu anda bir aşamaya izin verildi. İkinci aşama ile ilgili askeriyenin yine o konuda yeniden yazın dendi. Birinci, hatta ikinci aşama ile ilgili bildiğim kadarıyla taahhütler oraya yeterli geliyor. Ama diğer aşamalarla ilgili henüz bir şey söylemek mümkün değil. Biz her yıl talebimize orayla ilgili devam edeceğiz merkezi bütçeye.” dedi.

Ereğli’de de gazetecilerle buluşacak

Öte yandan Rektör Çufalı, gazetemiz İmtiyaz Sahibi Doğan Gönüllü ile sohbetinde, önümüzdeki aylarda Ereğli’de de benzer bir toplantının düzenleneceğini söyledi.

Paylaşın:
805 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ