logo

SAĞLIK BAKANI KOCA’YA AŞI TAKİP CİHAZLARINI SORDU

  • CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Sağlık Bakanlığı’nın ihaleyle yeni bir firmadan aldığı aşı takip cihazlarının yanlış alarm verdiğine dair iddiaları Sağlık Bakanlığı’na sordu. 4 Aralık’ta basında, Sağlık Bakanlığı’nın ihaleyle yeni bir firmadan aldığı aşı takip cihazlarının altı saat alarm vermeme durumunda aşıların bozuk sayılarak kullanılmamasını istediğine dair aile sağlığı merkezlerine yazı gönderdiğine dair iddialar yer almıştı.

Kendisi de Uzman Tıp Doktoru olan Ertuğrul, olayı taşıdığı riskler nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Ertuğrul, önergesinde şu soruları yöneltti:

.

Bakanlığınız, aile sağlığı merkezleri (ASM)lere dağıttığı aşıların soğuk zincir kurallarına uygun derecede korunabilmesi için kullanılan aşı takip sistemi cihazlarının ihalesini başka bir firmaya vermiştir. Konuyla ilgili son günlerde basında Sağlık Bakanlığı’nın ihaleyle yeni bir firmadan aldığı aşı takip cihazlarının yanlış alarm verdiği yer almıştır. Bakanlığınız, aile sağlığı merkezlerine yazı göndererek cihazın altı saat alarm vermeme durumunda aşıların bozuk sayılarak kullanılmaması gerektiğini bildirdiği de yer alan haberler arasındadır.

Bakanlığınızın ASM’lere gönderdiği aşıların soğuk zincirini koruması için fabrikadan çıktığı andan kişiye uygulandığı ana kadar sıcaklığının 2 ile 8 derece arasında olması gerekmektedir. Aile Sağlığı Merkezleri’nin aşı dolaplarında bunu takip etmek için 24 saat boyunca kayıt altına alınan ve geriye dönük 30 günün ısı derecelerini takip etmeye yarayan sıcaklık ölçer bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kendi interneti ve güç kaynağı olan Aşı Takip Sistemi cihazları da dolaplardaki ısıyı kesintisiz takip ederek sıcaklığın 2 ila 8 derecenin dışına çıkması durumunda aile hekimlerine alarm vermektedir. Aşı stokunda yaşanan sorunlar ortadadır. Basında yer alan iddia doğru ise cihaz arızası nedeniyle Aile Sağlığı Merkezleri ellerindeki sağlam aşıları da kullanamaz hale gelecektir.

Bu bağlamda;

1-)  Sağlık Bakanlığı Aşı Takip Sistemi için kullanılan soğuk zincir cihazlarını temin eden firmayı neden değiştirmiştir?

2-) Basında yer alan, yeni ihale ile alınan aşı takip cihazlarının yanlış alarm verdiği ve bu nedenle aşıların kullanılamaz hale geldiği doğru mudur?

3-) Aşı takip sisteminde kullanılan yeni cihazların yanlış alarm vermesi nedeniyle kaç aşı kullanılamaz hale gelmiştir?

4-) Aşı stokundaki son durum nedir?

Paylaşın:
252 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ