logo

SARIKAMIŞ DENİZ ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILACAK

7 Kasım Deniz Şehitleri Kdz. Ereğli’de törenle anılacak.

7 Kasım Deniz Şehitleri Kdz. Ereğli’de törenle anılacak. Tören, sahil şeridinde bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde saat 13.30’da Anıta çelenk sunumu ile başlayacak. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından protokol konuşmaları yapılacak ve anıt önündeki tören sona erdirilecek. Son olarak; günün anısına geleneksel olarak uygulanan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin anısına protokol mensupları tarafından denize çelenk bırakılacak.

Hava durumu müsait olmadığında ise tören, aynı gün ve saatte Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonunda gerçekleştirilecek.

7 KASIM’DA NE OLMUŞTU :

Sarıkamış Faciası’ndaki şehitler


‘Sarıkamış Faciası’nın bugüne kadar karanlıkta kalan sayfaları 93 yıl geçtikten sonra, 3 yıllık bir çalışma sonrasında gün yüzüne çıkartıldı.
Posta’nın özel haberi…

1914’te Sarıkamış’ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul’dan Trabzon’a doğru yola çıkan, içinde 3 bin de asker bulunan 3 gemiyi Ruslar 7 Kasım’da Karadeniz’de batırır. Enver Paşa’nın emriyle kayıtlara geçirilmeyen bu faciayı Prof. Dr. Bingür Sönmez ortaya çıkardı. ‘Sarıkamış’ın Deniz Şehitleri’ 93 yıl sonra dün ilk kez törenle anıldı.

3 yıl süren bir araştırmayla bulundu

‘Sarıkamış Dayanışma Derneği’nin kurucusu ve başkanı Prof. Bingür Sönmez 3 yıllık bir araştırma sonunda ‘Sarıkamış Faciası’yla ilgili tarihçileri bile şoke eden belgelere ulaştı: Dönemin Genelkurmay Başkanı Enver Paşa, Donanma Komutanı’na bile haber vermeden Sarıkamış’taki askerlere kışlık üniforma, erzak, mühimmat yollamak için sivil yük gemileri Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithad Paşa’yı İstanbul’dan 6 Kasım 1914’te yola çıkardı. Gemilerde Sarıkamış’ta savaşacak 3 bin de asker vardı.

Bundan böyle her yıl anılacaklar

Gemiler Trabzon’a yanaşacak malzeme ve 3 bin asker karadan Sarıkamış’a gidecekti. Enver Paşa yine büyük hata yapmış bu sivil gemileri koruması için Donanma’dan yardım istememişti. 3 gemiyi Karadeniz Ereğli açığında 7 Kasım 1914 saat 7.45’te Ruslar tesadüfen gördü ve batırdı. Facia Enver Paşa’nın emriyle kayıtlara geçmedi, basına duyurulmadı. Prof. Dr. Bingür Sönmez’in sayesinde Sarıkamış’ın unutulmuş deniz şehitleri 93 yıl sonra Karadeniz Ereğli’de ilk kez anıldı. (KAYNAK: MARMARA EDU.TR)

Paylaşın:
519 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ