logo

SAYGI VE MİNNETLE…

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinin 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü nedeniyle siyasiler yazılı kutlama mesajları yayınladılar.

Yayın kuruluşumuza ulaşan mesajlar şöyle :

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI SAFFET BOZKURT

“Kdz. Ereğli, 18 Haziran 1920’de düşman işgalinden kurtulmuştur. Daha sonra 9 Şubat 1921’de Kurtuluş Savaşımızın tek deniz savaşı Kdz. Ereğli kıyılarında gerçekleşmiş, Alemdar Gemisi’nin kahraman mürettebatının destansı mücadelesi sırasında Recep Kâhya, Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olma şerefine nail olmuştur. Alemdar Gemisi, Kurtuluş Savaşımız boyunca savaş malzemelerini taşıyan gemilere kılavuzluk görevi yapmış ve çetelerle de savaşmıştır.

Cumhuriyetle birlikte taşkömürü ve çilek üretimindeki artış, deniz ve kara taşımacılığındaki kolaylık ve olanaklar, ilk konserve fabrikasıyla Osmanlı Çileğinin ünlenmesi ilçemizin değerini artırmıştır. Bu nedenlerden dolayı Ereğli’miz, ülkemizin en büyük sanayi tesisinin kurulması ve gelişen yan sanayi ile birlikte bugünkü ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmişlikle uluslararası boyutta tanınan önemli ilçeler arasına girmiştir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde, Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunu sağlayan şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyor; tüm halkımızın 101. Kurtuluş yıldönümünü kutluyorum.”


İYİ PARTİ İLÇE BAŞKANI OP. DR. EVRİM BALBALOĞLU

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla başlattığı Kurtuluş Savaşı süresinde,
8 Haziran 1920’de Fransızlar tarafından işgal edilen Karadeniz Ereğli, halkımızın destansı mücadelesiyle 10 gün sonra, 18 Haziran 1920’de işgalden kurtarılmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın ‘Tek Deniz Savaşı özelliğine sahip Karadeniz Ereğli, tarihi Alemdar Gemisi’nin destansı öyküsünün yaşandığı kentimizdir.

Ereğli düşman işgalinden çarpışarak kurtulan ilçelerimizin ilkidir. Gazi Gemi Alemdar ve mürettabatının efsane mücadelesi ile kurulma aşamasında olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki ilk uluslararası anlaşması gerçekleşmiştir.

4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan ilçemizin geçmişini bilmek ve geleceğini de bu bilinçle planlamak zaruridir.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası ile başlayan, günümüzde ise Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayii kuruluşu sıralamasında 3 firmayla ismini duyuran Ereğli’mizin bu başarıları daha üst sıralara taşıması zor değildir.

Şehrimizin efsane kahramanları, Ahmet Nimet Hoca’nın sadece bir okul ismi olmadığı Karadeniz Ereğli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti başkanı olduğunu ve Recep Kahya’nın Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olduğunu, 18 Haziran 1920 tarihinde kendisini düşmandan kurtaran ilk şehir olduğu; güneşi, denizi, osmanlı çileği ve mitolojik tarihiyle Avrupa kenti Karadeniz Ereğli’de yaşamak ayrıcalıktır.

Bu duygu ve düşüncelerle Kurtuluş savaşımızın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yılını kutluyorum.


CHP İLÇE BAŞKANI OP.DR. EYLEM ERTUĞRUL

Kurtuluş Savaşının ilk ve tek deniz savaşının verildiği kent olan; Kuvayı Milliye ruhunu Nimet Hoca önderliğinde tüm sokaklarında hisseden şehrimiz Karadeniz Ereğlisi 18 Haziran 1920 günü işgalden kurtularak tarihe adını unutulmayacak bir şekilde kazımıştır.

Cumhuriyetimizin düşman işgalinden kurtulan ilk kazası olma şerefini bize bahşeden dedelerimizle birlikte, kurtuluş mücadelesinde varını yoğunu ortaya koyan başta ülkemizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere tüm ebediyete intikal etmiş olan ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyor, hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ereğlinin evlatlarının aynı inanç ve kararlılıkla şehrini ve vatanını korumaktan asla geri kalmayacağını ifade etmek isterim.
Ruhları şad olsun.


Paylaşın:
513 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ