logo

TIP BAYRAMI KUTLAMA MESAJLARI…

14 Mart Tıp Bayramı nedeni ile protokol üyeleri yazılı mesajlarla doktorlar ve sağlık çalışanlarını kutluyorlar.

Yayın kuruluşumuza ulaşan Tıp Bayramı Kutlama Mesajları şöyle :

(Haber akışı güncellenmektedir)


ZONGULDAK VALİSİ MUSTAFA TUTULMAZ:

Yaşadığımız dünyada bireylerin temel hak ve özgürlüklerinin başında hiç şüphesiz ki sağlıklı bir yaşam hakkı gelmektedir. Bu aynı zamanda sosyal devlet anlayışının da vazgeçilmez unsurlarından birisi olarak görülmektedir. 

Sağlık ve bu konuda sunulan hizmetlerin gelişmişliğin en temel göstergelerinden birisi kabul edildiği dünyamızda; sağlıklı birey ve sağlıklı toplum için erişilebilir, kaliteli sağlık hizmeti sunmakta büyük önem arz etmektedir.

Devletimiz önce insan anlayışıyla, sağlık sektöründe yaptığı yatırımlarla, gelişmiş teknolojik imkânlarla vatandaşlarımıza en iyi hizmeti sunma yolunda büyük adımlar atmış, ülkemiz; araştıran,  tıbbi gelişmeleri yakinen takip eden değerli hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları sayesinde sağlık hizmetleri açısından önemli bir noktaya ulaşmıştır.

Tüm dünyayı etkileyen ve sağlık çalışanlarımızın yükünü ve sorumluluklarını önemli ölçüde artıran Koronavirüs salgınında da sergilenen çaba, fedakârlık, sabır ve sevgi dolu yaklaşım sayesinde bu zorlu süreç başarıyla yürütülmüştür.

Bu duygu ve düşüncelerle sağlıklı bir toplum olabilme yolunda mesai mefhumu gözetmeksizin yaşamlarını insan hayatına adayan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyor, saygılar sunuyorum.


KDZ. EREĞLİ KAYMAKAMI MEHMET YAPICI:

Türkiye’de batılı anlamda ilk tıp okulu olan “Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire”  14 Mart 1827 yılında açılmıştır. Açılış günü 1919 yılından itibaren 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi tüm insanlığın ve tüm toplumların en önemli hedeflerinden birisidir. Bu nedenle hekimlik mesleği tüm toplumlarda önemli ve kutsal bir meslek olarak kabul görmüştür.
İlk COVID-19 vakasının açıklandığı günden itibaren COVID-19 pandemisi Ülkemizin en önemli gündemlerinden biri haline gelmiştir. Salgını kontrol altına alabilmek ve toplumun en az etki ve en az can kaybı ile bu süreci atlatabilmesi için; hekimler ve tüm sağlık çalışanları büyük bir mücadele sergilemekte, canla başla çalışmaktadır. Sağlık çalışanları bu mücadeleyi kendi sağlıklarının ve yaşamlarının da büyük tehlike altında olduğu bilinci ile, yakınlarından ve sevdiklerinden uzakta kalarak, büyük bir özveriyle gerçekleştirmektedirler.
Pandemi sürecinde şehit olan bütün sağlık neferlerine Allahtan Rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, şuan halen bu hastalıkla ilgili yaşam mücadelesi veren sağlık çalışanlarımıza acil şifalar diler, ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgından en kısa sürede kurtulmayı temenni ediyorum.
Bu vesileyle; Tüm sağlık çalışanlarımızın ‘‘14 Mart Tıp Bayramı’’nı kutlar, sağlıklı ve huzur dolu günler geçirmesini dilerim. 


GMİS YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAKAN YEŞİL

“Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde Hekimbaşı Behçet Efendi’nin girişimi ile 14 Mart 1827’de Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire kurulmuştur. Bu modern tıp okulu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki sağlık eğitimi ve örgütlenmesine atılan ilk modern adımlardan biridir. Tıp Bayramı ilk kez 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da kutlanmış, bir direniş ve başkaldırı simgesi olarak düşünülüp yaşama geçirilmiştir. Yani 14 Mart Tıp Bayramı, vatanseverlerin ülkesine sahip çıkan bir refleksi olarak ülkemizde kutlanmaya başlamıştır. Tıp alanında o günden bugüne kat edilen mesafe büyüktür. Ancak, gece-gündüz demeden, büyük bir özveriyle çalışan doktor, ebe, hemşire, hizmetli ve diğer tüm sağlık personelinin ekonomik, özlük ve sosyal hakları yeterli değildir. 2 yılı aşkın süredir ülkemiz de dahil dünyadaki tüm ülkeleri etkisi altına alan Covid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanlarımızın salgına karşı büyük bir çaba ve özveriyle sürdürdükleri mücadele, onların haklarının iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Küresel ya da yerel her türlü salgına karşı sürekli risk altında olan sağlık çalışanları, sağlık hizmeti verirken şiddetle de karşı karşıya kalmaktadırlar. Sorunlarının çözümünde tüm sağlık çalışanlarımızın yanındayız. Emeğini ve hayatını insan sağlığına adayan, bu yolda takdire değer büyük bir özveriyle sağlık hizmeti veren tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyoruz.”


CHP ZONGULDAK İL KADIN KOLLARI BAŞKANI AV. MERVE KIR

Başta doktorlar olmak üzere, bütün sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. İktidarımızda hak ettikleri değerin kendilerine kesinlikle verileceğini vurgulamak istiyorum.

Çünkü onlar da diğer eğitimli, okumuş, aydınlık insanlarımız gibi örselendiler, ötekileştirildiler. Hak kaybına uğradılar. Siyasi ve fiziksel şiddete maruz kaldılar. Hatta Cumhurbaşkanı, doktorlara yönelik olarak’ varsın gitsinler’ bile diyebildi. Halbuki onların iktidardan gidecekleri, ülkeden kaçacakları bellidir.

Üzerine basa basa söylüyorum, bütün doktorlar hepimiz gibi bu vatanın öz evladıdır. Başınızın üzerinde yerleri vardır. Halk onların sayesinde sağlığına kavuşmakta ve onlara minnet duymaktadır. Bakmayın siz bir kaç kendini bilmezin sözlü ve fiziksel şiddetine uğramalarına, sağlık çalışanları her türlü övgüyü hak ediyorlar.

Özellikle son 2 yılda doktorların ve sağlık çalışanlarının canları pahasına özverili çalışmaları olmasa, Korona Virüs salgınıyla mücadele edilemezdi. AKP iktidarının tedbirleri gevşetmesine rağmen, doktorların ve sağlık çalışanlarının çalışkanlıkları gözlerden kaçmıyor.

Ancak AKP iktidarında hak ve ücret kaybına uğradıkları muhakkaktır. Diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte, hayat standartları düşmüştür. CHP iktidara geldiğinde, her çalışan kesime olduğu gibi, sağlık çalışanlarına da hakları teslim edilecektir.

Çalışma şartları düzeltilecek, tıbbi araç ve gereçleri zamanında tedarik edilecektir. Halkımıza yeterli ve gerekli sağlık hizmetini vermeleri için onlara tüm imkanlar sağlanacaktır.

Aydınlık düşünceleri sebebiyle AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından değersizleştirilen doktorlar, CHP iktidarında hak ettikleri değere de kavuşacaklardır.

İyi, güzel ve huzurlu günler umuduyla; tekrar Tıp Bayramlarını kutlar, sevgi ve saygılar sunarım.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vurguladığı üzere; beni Türk hekimlerine emanet ediniz


CHP KARADENİZ EREĞLİ İLÇE BAŞKANI OP. DR. EYLEM ERTUĞ ERTUĞRUL

Cumhuriyet’in kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz.”, diyerek Türk doktorlarının değerini ortaya koyduğu bir ülkenin toprakları üzerinde yaşıyoruz. Buna rağmen, her geçen yıl daha da ağırlaşan şartlar ve ortamlar içinde bıraktığımız doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın yaşamak zorunda kaldıkları sorunlara çözüm bulmak yerine, bu sorunları sadece konuştuğumuz, tartışmaya gayret ettiğimiz dönemler geçiriyoruz.
İki yılı aşkın bir süredir hayatımızı olumsuz yönde etkileyen virüs salgını ile mücadelemizde, doktorlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın değeri daha belirgin biçimde ortaya çıkmıştır. Bu mücadelede yitirdiğimiz; maddi ve manevi olarak uzun süre üzerlerinden atamayacakları farklı sıkıntılar içinde kalmalarına göz yumduğumuz doktorlarımız arasında, Türkiye’mize uzun yıllar hizmet edebilme olanakları varken başka ülkelere uğurlamak zorunda kaldığımız değerlerimiz de oldu. O değerlerin birbiri ardına gidişlerini de hiçbir şey yapamadan izlemek zorunda kaldık.
Açık ve net bir biçimde ifade etmek gerekirse, bu değerli tıp insanlarının sorunlarını ortaya koymak ve tartışmaya açmaktan başka yapabildiğimiz hiçbir şey yok. Merkezî iktidar, yıllar boyunca bu sıkıntıların ortadan kaldırılabilmesi adına tek bir adım atmadı. Bu insanların çığlık haline gelen seslerine kulak vermedi. O sorunlar da büyüdükçe büyüdü.
Bu gerçekler ışığında bir 14 Mart Tıp Bayramı’nı daha yaşıyoruz. Kutlama olarak anılarımızda kalması gereken bu 14 Mart’ta da ne yazık ki dilimizden dökülen, yazılarımıza işlenen cümleler, her yıl olduğu gibi, üzerinde durulan sorun ve sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik isteklerden ibaret.
Dileğimiz odur ki, hiç değilse bundan sonraki yıllarda, hak ettikleri çalışma koşullarına erişebilmiş; görevleri başındayken şehit edilme, darp edilme gibi üzüntü veren olaylarla karşı karşıya kalmaları önlenmiş sağlık çalışanı kesimi ortaya çıkarılmış olsun.
Bu duygu ve düşüncelerle doktorlarımızın ve sağlık ekiplerinde görevli fedakâr çalışma arkadaşlarımın 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyor, her birine görevlerinde üstün başarı diliyorum.


BEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA ÇUFALI:

Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, insanların daha sağlıklı ve daha mutlu hayat sürmesi adına, gece gündüz demeden, zaman ve mekân tanımaksızın en zor şartlarda görev yapan, insanüstü gayretleri ve büyük fedakârlıkları ile kendisini “İnsana Hizmete”, hayatlarını hayat kurtarmaya adamış başta hekimlerimiz olmak üzere tüm  sağlık çalışanlarının  14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik ediyor, sağlıkta bugünlere gelmemizdeki katkıları için kendilerine teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum


.


TIP BAYRAMI’NIN TARİHİ İLE İLGİLİ BİLGİ NOTU :

1919 yılında ilk Tıp Bayramı kutlandı. O yıl Tıbbiye, İngiliz askerlerinin işgali altındaydı. Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencileri, Tıbbiye binasının kuleleri arasına büyük bir Türk bayrağı asarak işgale karşı mücadele başlattı. Böylece Tıp Bayramı, yurt savunma hareketi olarak başladı. 

Paylaşın:
2899 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ