logo

TOLGA HOCA EREĞLİ’Yİ SORDU; TURİST REHBERLERİ CEVAPLADI

Karadeniz Ereğli’nin turizm potansiyeli profesyonel turist rehberleri gözünden araştırılarak bilimsel makale haline getirildi. Çalışmayı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Turizm Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Tolga Fahri Çakmak, soru-cevapları değerlendirerek gerçekleştirdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Turizm Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Tolga Fahri Çakmak, Karadeniz Ereğli’nin turizm potansiyelini profesyonel turist rehberleri gözünden araştırarak Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisinde ‘Araştırma Makalesi’ olarak yayımladı.

Derginin Aralık 2020 sayısında “Profesyonel Turist Rehberlerinin Gözünden Karadeniz Ereğli’nin Turizm Potansiyelinin İncelenmesi “başlığı ile yayınlanan 13 sayfalık kapsamlı makale, Ereğli’de tur faaliyeti gerçekleştirmiş turist rehberlerinin fikir ve görüşleri ile yazarın değerlendirmelerinden oluşuyor.

EREĞLİ’DE DİKKAT ÇEKİCİ YÜKSEK POTANSİYELİN İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN YÖNLERİ VAR

Turizmle ilgili 11 kitabı bulunan Dr. Çakmak’ın emek ürünü bilimsel araştırmasına göre; profesyonel turist rehberleri, ilçedeki turizm potansiyelinin yüksek olduğunu, halkın turistlere bakış açısının turistler üzerinde olumlu etki yaptığını, ilçede doğal ve kültürel pek çok turistik değerin bulunduğunu belirtiyorlar. Öte yandan, araştırmada elde edilen veriler değerlendirilerek, başta yiyecek içecek hizmetlerinin ve yerel tatların sunumunun yetersizliği olmak üzere, park sorunu, hediyelik eşyanın çok kısıtlı olması, ilçeye dair tanıtım eksikliği gibi iyileştirilmesi gereken yönler üzerinde duruluyor.

TURİZM PASTASINDAN DAHA BÜYÜK PAY ALABİLMEK İÇİN ÖNERİLER SIRALANDI…

Makalenin ‘Sonuç’ bölümünde ise “Genel itibari ile bakıldığında Karadeniz Ereğli ilçesi tarihi, kültürel ve doğal değerler çerçevesinde güçlü bir turistik destinasyon olmaya aday ve güçlü rekabet fırsatları olmasına rağmen gerçek anlamda potansiyelini kullanmadığı alınan cevaplar çerçevesinde görülmektedir.” değerlendirilmesine yer verilmiş. Devamında yapılan bu çalışma kapsamında elde edilen verilerin analizleri neticesinde ilçenin turizm pastasından daha büyük bir pay alabilmesi için 8 madde halinde şu öneriler sunuluyor.

  • Yiyecek içecek işletmeleri özellikle tur otobüsleri ile gelen 40 ve üstü konuk sayısına hızlı servis yapabilecek şekilde kendisini geliştirmeli, hizmet sunumunu daha profesyonel şekilde yapacak değişiklikleri bünyesinde tamamlamalıdır.
  •  Sit alanları ve müzelere yakın, otobüslerin girebileceği boyutta otopark inşa edilmeli, özellikle Cehennem Ağzı mağaraları bu süreçte merkezi rol oynamalıdır.
  •  Osmanlı Çileği başta olmak üzere bölgede gastronomik kimlik oluşturulmalı ve bunlar ön plana çıkartılarak mutfak araştırmalarına önem verilmelidir.
  •  Hediyelik eşya gibi ürünler, turistlerin ziyaret ettiği bölgelerde gelen grupların kolay ulaşabileceği merkezlerde, Karadeniz Ereğli değerleri ile özdeşleşmiş ürünler odaklı satışa sunulmalıdır.
  •  Cehennem Ağzı Mağaraları, Fetih Çınarları, Gazi Alemdar Gemisi, Kent Müzesi gibi önemli turist değerlerin tanıtımının çok daha efektif şekilde yapılmalı, bölgeye gelenler bu değerleri görüp şaşırmak yerine bu değerleri görmek için bölgeye gelmesini sağlayacak pazarlama faaliyetleri yürütülmelidir.
  •  İlçede uzun bir aralıktan sonra festivaller tekrar gerçekleştirilmeye henüz başlamasına rağmen hızlıca ilgi çekmektedir. Bu potansiyelden daha fazla yararlanmak adına festivallerin kapsamı genişletilerek yerel değerlerin daha fazla öne çıkarıldığı konseptler ile iç içe tasarlanmalıdır. Festivalin tanıtımı ulusal düzeyde yapılarak seyahat acentaları ile iletişim kurulmalı, festival döneminde bölgeye tur düzenleyecek acentalara çeşitli kolaylıklar ve destekler sağlanmalıdır.
  •  İlçede bulunan turizm fakültesi ile bölgenin sahip olduğu turistik potansiyelin ortaya çıkartılıp kullanılması noktasında aktif olarak iş birliğine gidilmeli, henüz öğrenci alımına başlamamış olan gastronomi programı bu çerçevede desteklenerek bölge gastronomisini ortaya çıkartacak profesyonel araştırmalar için uygun ortam sağlanmalıdır.
  •  Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü internet sitesinde bölgeye dair daha geniş ve açıklayıcı bilgiler yer almalıdır

13 profesyonel turist rehberi ile yapılan görüşmeler sonucu kaleme alınan makalede dikkat çeken bazı değerlendirmeler ile rehberlerin sorulara verdikleri bazı cevaplar ise şöyle :

İLK AKLA GELENLER: DOĞA, FESTİVAL VE KÜLTÜREL ZENGİNLİK

  • Araştırmaya katılan profesyonel turist rehberlerine, Karadeniz Ereğli’yi çağrıştıran üç kelime nedir sorusuna verilen yanıtlar Tablo 4’de gösterilmektedir. Elde edilen 39 kelimelik cevap grubunda Doğa (8), Festival (6), Kömür (4), Fetih (4), Cehennem (3), Deniz (3), Kerberos (3), Herakles (2), Bisiklet (2), Fotoğraf (2), Alemdar (1),Tarih (1) defa söylenmiştir. Cevapları incelediğimizde özellikle doğa, festival ve birden fazla madde ile dile getirilen kültürel zenginlik ve derinlik dikkat çekmektedir.

“YERLEŞİK BİSİKLET KÜLTÜRÜ VAR”

  • “… doğa ve deniz açısından mükemmel. Buraya bisiklet grupları ile geliyorum. İlçede çok yerleşmiş bir bisiklet kültürü var. Türkiye’de pek çok yere bisiklet turu düzenliyorum çok az kent bisikletli görmeye bu kadar aşina. Keşke bu gruplar ile ilgili daha fazla odak pazar çalışmaları yürütülse”

“EREĞLİ’DE HERŞEY O KADAR YOLUNDAYDI Kİ…”

  • “Geçen sene farkında olmadan festival zamanına denk gelmiş turumuz. Planı değiştirip akşam festivale katıldık. Açıkçası böyle halka açık konserler tedirgin edicidir. Kavgalar, hırsızlık olayları ve daha bir sürü turu kötü etkileyebilecek durum yaşanabilir. Ama Ereğli’de her şey o kadar yolundaydı ve bölge halkı o kadar eğlence kültürüne aşinaydı ki grupça harika bir gün geçirdik.”

“BÜYÜK KAYIP”

  • “Karadeniz Ereğli’nin sahip olduğu kültürel ve doğal mirasının yarısına sahip olmayıp onun on katı reklam yapan ve turist ağırlayan ilçeler var. Sanırım burası sanayi kenti olmayı benimsemiş. Turizm ile uğraşmaya gerek görmemişler. Büyük kayıp”

“TURİZM FAKÜLTESİ NE KADAR ETKİN KULLANILIYOR?”

“İlçedeki turizm fakültesi bölgenin turizm gelişmelerinde ne kadar etkin kullanılıyor? Sadece buna verilecek yanıt bile sorunuzun yanıtı olabilir bence”


https://dergipark.org.tr/’de de yayımlanan Makalenin tamamını okumak için aşağıdaki linki tıkayınız:

https://haberhayat.net/wp-content/uploads/2021/01/makale.pdf

Paylaşın:
1509 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ