logo

ÜSTAT UĞUR MUMCU’YU SAYGIYLA ANIYORUZ

Gazeteci Yazar, Üstat Uğur Mumcu, suikast sonucu öldürülüşünün 29’uncu yıl dönümünde mesajlarla anılıyor.

28 yıl önce katledilen Gazeteci Yazar Uğur Mumcu mesajlarla anılıyor. Uğur Mumcu’nun katillerinin aradan geçen 29 yıl geçmesine rağmen bulanamamasına tepkiyle dikkat çekilen açıklamalarda, Mumcu’nun geçeklerin peşinde olan araştırmacı kişiliğinden övgü ile söz edildi.

Merhum Uğur Mumcu’yu anma ile ilgili yayın kurulumuza ulaşan açıklamalar şöyle :


Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü

24 Ocak 1993 günü aracına konulan bombanın patlamasıyla, haince bir pusuyla katledilen Gazeteci-Yazar ve Hukukçu Uğur Mumcu’yu, ölümünün 29. yılında saygıyla anıyoruz. Hiç kuşku yok ki, o gün yalnızca Uğur Mumcu’ya değil, Türk demokrasisine ve aydınlanmasına da bir suikast yapıldı. 12 Mart dönemini, 12 Eylül dönemini, hayali ihracatları, yolsuzlukları, silah kaçakçılığıyla terörün bağlantısını, ekonomik ve toplumsal çarpıklıkları, hukuk dışı uygulamaları, basındaki yozlaşmayı ve dönekleri, tarikat-siyaset-ticaret üçgenini, Hizbullah, PKK ve kontrgerillayı, petrol çıkarları çevresinde örülen ağı cesurca yazmış ve kalemiyle teröre karşı durmuştu Uğur Mumcu…

PKK’nın aslında Ortadoğu senaryolarının gerçekleştirilmesine yönelik bir araçtan başka bir şey olmadığını yazmış ve “Terörsüz Özgürlük” isteğini dile getirmişti. Gerçeği ortaya çıkarmaktaki kararlılığı ve aydınlatma çabası, bireysel gönenci ya da şöhret için değil, gerçeğin ortaya çıkarılması ve varsa adaletin yerine gelmesi, insanlığın mutluluğu içindi. Bu çabasını, yaşamının en son saatlerine, evinin önündeki arabasına doğru yürümeye başladığı ana dek sürdüren Uğur Mumcu’nun cesareti, araştırmacılığı ve hakikatin peşini bırakmayan kararlılığı, araştırmacı gazeteciliğe en çok gereksinim duyulan bugünlerimize de, yol gösterici niteliğiyle ışık tutuyor. Bugün yaşıyor olsaydı FETÖ’nün iç ve dış bağlantılarını ortaya çıkarma çabası içinde ve yolsuzlukların peşinde, yine o olacaktı kuşkusuz. Uğur Mumcu’nun sık sık kullandığı cümlelerinden biri olan “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmayın” sözünü ve hakikat, bilgi, fikir ve araştırmayı öncelemenin önemini de bir kez daha anımsıyor ve anımsatıyoruz.

Mumcu, bir konuşmasında “Kendisine Atatürkçüyüm diyen insan, madde bir, emperyalizme ve kapitalizme karşı koyar. Madde iki, uşak olmaz uşak… Ne Amerika’ya, ne Sovyetlere, ne Çin’e, ne Avrupa’ya… Uşak olmaz uşak… Madde üç, Kuva-i Milliye ruhuna sahip olur. Emperyalizme ve kapitalizme karşı halkı örgütler. Ve başı dimdik olur. Tam bağımsızlık ilkesinden söz eder onu put saymaz. Atatürk devrimleri için inkılap demez, devrim der, devrim.” diyor ve devam ediyordu: “Bizim kökümüz Ankara’dadır, Anıtkabir’dedir, Kuva-i Milliye ruhundadır. İstedikleri kadar cezaevleri açsınlar, Mussolini maddeleri getirsinler, bu halk yenilmez. İnsan niçin hapis yatar? Niçin acı çeker, işkence karargahlarından geçer? Niçin? Bunun bir nedeni var. Daha iyi dünya, daha iyi sosyal adalet, ekmek ve özgürlük için…”

29 yıl önce bugün, Uğur Mumcu’yu hain bir suikast sonucu bizden kopardılar. Dünya ondan sonra daha iyi bir yer olmadı, olamadı. 29 yıl önceki bu alçak cinayetin failleri ve azmettiricileri de halen adalet önüne çıkarılamadı. O’ndan geriye, çok değerli araştırma dosyaları ve yazıları, cesaretinin ışığı ve “Bunca dökülen kan ve gözyaşından geleceğe özgürlük ve barış çiçekleri ulaşsın istiyoruz” dileği kaldı. Bu dileği biz de yürekten temenni ederek tekrar ediyoruz, “Bunca dökülen kan ve gözyaşından geleceğe özgürlük ve barış çiçekleri ulaşsın istiyoruz.”

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar.” sözünün cesur bir temsilcisi olan Gazeteci Uğur Mumcu’yu ve tüm aydınlanma şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.


Cumhuriyet Halk Partisi Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op.Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul :

“Laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yılmaz savunucusu, gazeteci- yazar Uğur Mumcu’yu aramızdan ayrılışının 29. yıl dönümünde bir kez daha özlemle anıyoruz.

Yaşamını toplumun gerçekleri öğrenmesine adayan, gerçeklerin ve doğruların üzerine korkusuzca giden, araştırmacı ve kanıta dayalı gazeteciliğin adeta bir simgesi haline gelen Mumcu, özgürlüğün simgesi, laik Cumhuriyet’in sesi olmuştur. Usta kalemin bedenini yok eden hain karanlık odaklar bilsin ki, bu büyük insanın aydınlık fikirleri, savunduğu ve inandığı değerler, Türk milletinin aklında ve yüreğinde sonsuza dek var olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, başarılı çalışmalarıyla Türk halkında derin izler bırakan yurtsever, cesur ve aydınlık kalem, Cumhuriyeti, bağımsızlığı, özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü savunan Uğur Mumcu’yu ölüm yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyor, yüce Milletimizin nice Uğurlar yetişmesini diliyorum”


ÇYDD Kdz.Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu

Ben Atatürkçüyüm, ben, cumhuriyetçiyim, ben lâikim, ben antiemperyalistim, ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım, ben insan hakları savunucuyum, ben terörün karşısındayım; ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin araştırararak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın. Her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır.” diyen Kalpaksız Kuvayi Milliye’ci, Türk Basını’nın cesur kalemi, Atatürkçü, aydınlanmacı yazar Uğur Mumcu’yu; 24 Ocak 1993 tarihinde alçakça bir suikast sonucu, henüz 51 yaşındayken kaybettik.

Uğur Mumcu’yu ve tüm demokrasi şehitlerimizi saygı, özlem ve minnetle anıyoruz.


Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu :

“24 Ocak 1993 tarihinde aracına konan bombanın patlamasıyla hayatını kaybeden yiğit gazeteci Uğur Mumcu’yu karanlık güçlerce katledilişinin 29. yılında saygıyla anıyoruz.
Bağımsız ve aydınlık bir Türkiye için bir gazeteci, bir aydın olarak mücadele veren Uğur Mumcu, Basın ve Demokrasi Şehidimizdir. Mumcu; Türkiye’ye, Cumhuriyete yönelik tüm tehdit ve tuzakları, hortumların, yolsuzlukların neler olduğunu bilen, bunları belgeleriyle kanıtlayan ve cesaretle yazan, karanlığın üzerine fikirlerinin meşalesinin aydınlığıyla giden bir gazeteci, bir aydındı. Onu katleden karanlık güçler ise, bugün hâlâ kendi karanlıklarında gizleniyorlar.
Biz gazeteciler; Uğur Mumcu ile diğer basın ve demokrasi şehitlerimiz gibi, Türkiye’nin özgür ve tam bağımsız bir devlet olmasından, aydınlanmadan ve çağdaşlıktan yanayız.
Mumcu; ülkemizde aydınlanmanın, demokrasinin ve yurtseverliğin simgesi bir gazeteci, bir aydın olarak yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.”


Paylaşın:
514 Kez Görüntülendi. Etiketler: » »
#

SENDE YORUM YAZ