logo

YANIK’TAN, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNERİLER

Kdz.Ereğli Anadolu Hastanesi Diyatisyeni Hilal Yanık, vücudun işleyişini sürdürebilmesi için önemli bir yere sahip olan bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli uyku, spor, stres yönetimi ve yeterli beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Kdz.Ereğli Anadolu Hastanesi’nde Diyatisyen Hilal Yanık, mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bağışıklık sisteminin vücudu enfeksiyonlara karşı mücadelesini veren bir savunma sistemi olduğunu anlatan Kdz.Ereğli Anadolu Hastanesi Diyatisyeni Hilal Yanık, vatandaşları sağlıklı beslenme konusunda dikkatli olmaya çağırdı ve şu ifadelere yer verdi:

“BESLENME KRİTİK BELİRLEYİCİ”

“Beslenme, dünya çapında bağışıklık sistemi yetersizliğinin en yaygın nedeninin kritik bir belirleyicisidir. Yetersiz beslenme, daha sonra ölümcül olabilen hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelen bağışıklık sistemini zayıflatır ve beslenmesi zayıf olanlar daha savunmasız hale gelirler. Aynı zamanda aşırı beslenme ve obezite de bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdendir. Mikro besinlerden Çinko, Selenyum, Demir, Bakır, A,C,E,D ve B6 vitaminleri ve folik asitin bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri diyetimizde uygun bir şekilde tüketmek önemli bir nokta.

GEREKLİ BESİNLER

Bağışıklık sistemi için gerekli olan besinler; Protein: Yumurta, kümes hayvanları, et, deniz ürünleri gibi besinleri diyetimizden eksik etmememiz gerekir. E vitamini: Vücutta antioksidan olarak çalışır. Ayçiçeği tohumu, kuru yemiş, bitkisel yağları (zeytin, ayçiçek yağı gibi) doğru miktarda tüketerek gerekli E vitamini ihtiyacımızı karşılamış oluruz. A vitamini: Tatlı patates, havuç, lahana ıspanak gibi besinler iyi miktarda A vitamini içerir. C vitamini: Portakal, greyfurt ve mandalina gibi turunçgiller, kırmızı biber, çilek ve domates C vitamini kaynakları antikor oluşumunu uyararak bağışıklık sistemine yardımcı olur. Çinko: Yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, süt, tam tahıl ürünleri, fasulye, fındık ve diğer yağlı tohumlardan alınabilir. Demir: Kırmızı et, beyaz et, yumurta, üzüm, pekmez, kuru meyveler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susam gibi yiyecekler demir açısından iyi kaynaklardır.

SON BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Son bilimseler çalışmalar; bağırsak sağlığı ve bağışıklık arasında güçlü bir bağın olduğunu gösteriyor. Probiyotik ve prebiyotik kaynakları düzenli tüketildiğinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Gün içerisinde öğünlerimize yerleştirebileceğimiz probiyotik ve prebiyotik besin kaynakları bağışıklık sistemimizi olumlu yönde etkileyecektir. Probiyotik: Yoğurt, kefir, turşu probiyotik kaynaklarıdır. Prebiyotik: Olgunlaşmamış muz, bamya, pırasa, elma, yer elması, pancar, kereviz, enginar, soğan prebiyotik kaynaklarıdır”

Paylaşın:
519 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ