logo

YEM FABRİKALARINA GİDEN HAMSİ’NİN GELECEĞİ TEHLİKEDE!

Zonguldak’ta bereketli geçen palamut sezonunun ardından yem fabrikaları için avlanan hamsinin halkın evine giremediğine dikkat çeken Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, hamsideki tehlikenin altını çizdi. Teknelerin boyuna göre kota konulması yada Karadeniz’in nadasa bırakılması gerektiğini belirten Kayhan; “Halk ancak böyle istenilen ölçüde ve lezzetle hamsi yiyebilir” diye konuştu.

1 Eylül 2020’de avlanma yasağının kalmasıyla balıkçılar sezonu açtı. Palamut bolluğu ile iyi bir sezon yakalayan avcılar, hamsi ile sezonu sürdürmeye çalışıyor. Tavası, pilavı gibi çeşit çeşit yemekleri yapılabilen ve halkın en çok rağbet gösterdiği hamsi, erken boyda avlanması sebebiyle tezgahlarda fazla yer alamadı.

Her sezon bolluk durumuna göre kilosu 10 liradan satışa konulan hamsinin bu sene fiyatı 30-40 liraya kadar yükselmesi üzerine Kozlu Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Ergün Kayhan, endüstriyel balıkçıların aşırı avlanmaları sebebiyle hamsi için kota konulmasını istedi.

“HAMSİ’YE KOTA ŞART”

Sezonun iyi başladığını belirten Kayhan, “Palamut ile başladı. Ağ üzerindeki aşırı baskıdan dolayı palamut çok erken Karadeniz’i terk etti. Ardından hamsicilik başladı. Aşırı endüstriyel balıkçılık olduğu için Zonguldak bölgesini terk etti. Şu anda İğneada ve Hopa’dan çıkıyor. Fakat çok ince. Endüstriyel balıkçılar aşırı avladıkları için fabrikalara yolluyorlar. Çeşitli hayvansal yemler ve bazı durumlarda yurt dışına da gönderiliyor. Halkımız balık gelişmediği için yiyemiyor. Hamsinin şu anda kasası hava bozduğu için 400 lira. Daha 3-4 gün önce 100 liraydı. Halka bu 30-40 liradan kilosu yansıyor. 15-20 gün sonra Gürcistan sınırlarına doğru gider. Orada bizim endüstriyel fabrikalar kurulduğu için oraya gidecek. Ama şunu söylüyorum. Sürdürülebilir bir balıkçılık için kesinlikle hamsiye kota konulması lazım. Bu gün yiyeceğiz, yarın gelen nesil ne yiyecek. Bunu düşünmemiz lazım. Hamsicilik çok iyi bir zanaat. Fakat halkımıza bu yansımıyor” dedi. (iha)

Paylaşın:
592 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ