logo

YEREL MEDYANIN ÖNEMİNE ve TALEPLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ!

“Yerel Medyanın Geleceği ve Yeni İletişim Teknolojileri” Çalıştayı Ankara’da yerle medyanın demokrasi için önemine dikkat çekilmesi ve mesleki sorunların tartışılması ile tamamlandı. Anadolu Yayıncılar Derneği(AYD) Başkanı Sinan Burhan protokol üyelerine ve yerel medya katılımcılarına teşekkür ederek etkinliklerin süreceğini belirtti.

Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) tarafından RTÜK İşbirliği ile Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesinde düzenlenen “Yerel Medyanın Geleceği ve Yeni İletişim Teknolojileri” çalıştayı 23 Kasım Salı günü yoğun programla sürdü. AYD Başkanı Sinan Burhan’ın daveti ile 81 ilden yerel medya yetkililerinin katıldığı Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ile Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’da katılarak birer konuşma yaptılar.

Protokol konuşmacıları özetle; yerel medyanın demokrasideki önemine dikkat çekerek tüm mecralarda dijitalleşme sürecine uyum sağlanması gerektiğini ifade ettiler ve ellerinden gelen destekleri sağladıklarını/sağlayacaklarını söylediler.

AYD Başkan Yardımcıları Hasan Yavuz Bakır ile Zeki Akbıyık’ın da oturumlarda konuşmacı olduğu, sunumlarını AYD Başkan Yardımcısı Çetin Altan’ın yaptığı “Yerel Medyanın Geleceği ve Yeni İletişim Teknolojileri” çalıştayı üç ayrı oturumla gün boyu sürerken katılımcıların soruları da cevaplandırıldı. Oturumlarda yerel televizyonların uydu kira fiyatlarının makul seviyeye çekilmesi, telif haklarının iyileştirilmesi, hukuki düzenlemeler yapılması, üniversitelerin nitelikli eleman yetiştirmesi, genel bütçe kaynaklarından yerel medyanın daha fazla faydalandırılması gibi talepler dile getirilerek mesleki sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

GÖNÜLLÜ “DİJİTAL GELİŞME KADAR NİTELİKSEL GELİŞME SAĞLANAMADI”

Öte yandan progamda yer alan “Yerel Gazete ve Radyoların Geleceği” oturumunda Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Başkanı, Haber Hayat Yayıncılık İmtiyaz Sahibi Doğan Gönüllü’de, AYD Başkanı Sinan Burhan’ın ricası üzerine konuşmacı olarak sunum yaptı. Konuşmasında yerel medyanın sorunlarının ekonomik, hukuki ve etik olmak üzere üç kümede toplanması ve alt başlıklara ayrılması gerektiğini söyleyen Gönüllü, “Tüm konuşmacılar demokraside medyanın önemine ve dijitalleşmenin gerekliliğine dikkat çektiler, o halde demokrasinin dördüncü temel gücü medya da kamusal desteklerden yeterince faydalanmalı.” diye konuştu. Gönüllü ayrıca, dijital gelişmelerin basın sektörüne sağladığı nicesel etkileri kadar niteliksel gelişmeyi sağlamadığını savunarak özetle şu ifadeleri kullandı: “oysa mesleki ilkelerimiz değişmedi; 5 N, 1K kuralı gibi, haber tekniği ve içeriği gibi ilkeler profesyonel medyada sıkı bir şekilde devam ediyor. Bunlar haberde aranan özelliklerdir. Bu anlamda konvansiyonel medya ve kağıt gazete varlığını sürdürecektir. Ayrıca başlığın ve fotoğrafın popülist kaygılarla haberle senkronize olmadığı durumlarla karşılaşıyoruz. Doğru olan; popülist olmadan popüler olmaktır.”

Yoğun program Ankara Millet Bahçesi gezisi ve gala yemeği ile son buldu.

Paylaşın:
554 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ