logo

‘YEREL MEDYA’YA DESTEK ÇAĞRISINI SORULARLA DİLE GETİRDİ

İyi Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Koronavirüs pandemisi sonrasında, mali yönden zaten iyi durumda olmayan yerel medya, basın kuruluşları ve basın emekçilerinin darbe aldığını ifade ederek, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Cesur, 10 madde halinde sıraladı sorularını, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.

İyi Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, Koronavirüs pandemisi sonrasında, mali yönden zaten iyi durumda olmayan yerel medya, basın kuruluşları ve basın emekçilerinin darbe aldığını ifade etti.

Koronavirüsle mücadele sürecinde medyanın resmi ilanlarının büyük oranda durdurulduğunu, esnafın da ekonomik nedenlerle reklam veremez durumda olduğuna dikkat çeken Cesur,   “Dolayısıyla gazeteci ve medya çalışanları ücretlerini alamaz hale gelmişlerdir.” dedi.

“ACİLEN YÜRÜRLÜĞE GİRMELİ”

2020 yılı Ocak ayı verilerini de paylaşan Milletvekili Cesur, “Devlet anayasa da belirtildiği gibi basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla yükümlüdür. Yerel basın mensupları ve dernek yöneticileri tarafından da talep edilen bazı düzenlemelerin acil yürürlüğe girip medya emekçilerine gereken desteğin sağlanması uygun olacaktır.” diyerek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği sorularını sıraladı.

İyi Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur, TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde şu sorulara yer verdi:

  1. Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen medya için bir destek paketi açıklanması planlanmakta mıdır?
  2. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın ilan Kurumu payının düşürülmesi planlanmakta mıdır?
  3. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz üzerinden değil, Türk lirası üzerinden indirimli olarak ödenmesi düşünülmekte midir?
  4. Medya sektörü çalışanlarının tamamına, işsiz kalanlara Basın ilan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına nakdî yardım, ayrıca tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar beş yıl ödemeli ve faizsiz kredi desteği sağlanması düşünülmekte midir?
  5. Kamu kurumlarının resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin yerel medyaya ayrılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  6. . Yerel medyaya, dijital dönüşümde kullanılmak üzere, teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkânı sağlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  7. Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için bir çalışmanız var mıdır?
  8. Basın ilan kurumunun gazeteleri zor durumda bırakan “borç yoktur evrakı”nın bir süre askıya alınması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
  9. Gazete sahiplerine özel kredi imkanı sağlanması planlanmakta mıdır?
  10. Resmi kurumlara olan ödemelerin ertelenmesi hususunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

Dr. Aylin CESUR kimdir:

Aylin Cesur, 1970 ` de Eskişehir’de doğdu. Baba adı Aydın, anne adı Aysel’dir. İlk- orta öğrenimini Eskişehir’de ve birincilikle bitirdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirerek doktor oldu.Sevgi Hastanesi’nde Acil-Yoğun Bakım sorumlu doktoru olarak çalıştı. Yozgat Sorgun-Gedikhasanlı Sağlık Ocağında mecburi hizmetini yaptı. 1996’da Cumhurbaşkanlığı Özel Doktor Ekibi ne seçildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı’nda Diyabet konulu doktora yaptı.2000 yılında 9. Cumhurbaşkanı özel Doktoru olarak görevlendirildi. Aynı anda 9. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığını da yürüten Cesur, 2008 yılında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı’na atandı ve T.C.nin en genç ve ilk kadın Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı oldu.Süleyman Demirel’in ebediyete intikaline kadar; sayısız yurt dışı ve yurt içi etkinlik, konferans ve seyahatlerine eşlik etti. Yurt içi ve yurt dışında pek çok tıbbi kongre bildirisi, makaleleri yayınlandı.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in ebediyete intikalinin ardından, Türk Milleti tarafından kendisine Demirel’in Manevi Kızı ünvanı verildi.Cumhurbaşkanlığı ve Demirel Vakfı’nın ortak kararı ile Güniz Sokak’taki Sayın Demirel’e ait konutun müze yapılması ve arşivinin hazırlanması görevine Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak bugüne kadar devam etti.27. Dönem Isparta Milletvekili seçildi.Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu ve Otizm-Down Sendromu Araştırma Komisyonu üyesidir.Prof. Dr. Mustafa Cesur ile evlidir. İngilizce bilmektedir.

Paylaşın:
761 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ