logo

YHT İLE ŞEBİ-İ ARÜS’E ULAŞMAK…


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Gittik, gezdik, gördük; sıra paylaşmakta…

Mevlana’nın şehri Konya’da “Dostluk Vakti” sloganı ile düzenlenen Konya Şebi-Arüs törenlerinden bahsediyorum.

Konya’ya daha önce Uluslararası Medya Kurultayı ve ayrıca Ayfer & Nuri Aydemir dünürlerimizle bayramlaşmak için olmak üzere iki kez gittiğimi ve gelişmişliğine, genişliğine, düzenine hayran kaldığımı ifade etmiştim.

Ailecek üçüncü gidişimiz geçen hafta sonu Şeb-i Arüs programı için kızım Hande ile eşi Sefa Aydemir ve dostları Demet & Erdem Ayçiçek çiftinin (Mimarların farklı kültür disiplinleri ve dünya ile ilgilenen aydın insanlar olduğunu gezi boyunca da gözlemleyerek düşüncemizi pekiştirdik. İyi ki varsınız gençler!) teşvikiyle oldu.

İyi ki de olmuş.

Böylece muhteşem Yeni Hızlı Tren(YHT) yolculuğunu keşfetmiş olduk.  

İstanbul’dan tam dakikasında kalkıp sanki hava yastığında gidiyormuşçasına sessiz, rahat koltukta, ferah vagonda, laptop-cep telefonu konforu ile 5 saatte(İstanbul-Konya arası karayolu ile yaklaşık 700 km) Konya’ya tam dakikasında varmak lüksü ile tanışmış olduk. Üstelik ekonomik(260 tl.) ve güvenlikli…

Zaman zaman 250 km hızla seyreden Yeni Hızlı Tren, yaklaşık 500 kişiye aynı anda gerçekten harika bir yolculuk macerası sunuyor. Kafemsi vagonda ise soğuk meşrubatlar ile atıştırmalıkları uygun fiyata satın alıp sohbet masalarında oturabiliyorsunuz.

Eşim Ülkü’nün tabiri ile “Anlatılmaz yaşanır” diyelim ve bize aynı güzergaha “tren mi uçak mı?” diye sorsalar, kesinlikle tercihim YHT olur cevabını vereceğimizi belirtelim.

Unutmadan; sosyal medyada YHT paylaşımımda “Sakarya Arifiye-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak tren yolu hattı” özlemimi dile getirmeme gelen yorumlara bakarsak demiryolu ile ulusal ağa bağlanmamız her açıdan kazançlı olacağı gün gibi aşikâr. Ah keşke; bir an önce!..

DOSTLUK VAKTİ: ŞEB-İ ARÜS

Yolculuk bir araçtı; Amaç ise Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ve “Dostluk Vakti” sloganı ile düzenlenen Şebi-İ Arüs programına katılmaktı.

Sloganının içini biz Sevgili dünürlerimiz Aydemir Ailesi ile dostluğumuzu daha da pekiştirerek doldurmuş olduk. Sempatik Mimarlar Demet & Erdem Ayçiçek çifti ile tanışmaktan ise son derece memnun olduk.  

10- 17 Aralık tarih aralığında düzenlenen etkinliklerin finali, 17 Aralık cumartesi günü 2 bin 800 kişi kapasiteli Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu’nda Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Sema (Ayin-i Şerif) programı ile gerçekleştirildi. Program biletleri internetten satılıyor ve çok kısa sürede tükeniyor)

Ben önceden İletişim Bölge Müdürlüğünden basın akreditasyonu (Yakın ilgisinden dolayı İletişim Başkanlığı Konya Şube Şube Müdürü H. Rahmi Dalmaç‘a teşekkürlerimle) yaptırdığım için programın bir kısmını tribünden değil sahne kenarında dizlerimin üstünde(yoğunluk nedeni ile) izlesem de Sanatçı Ahmet Özhan’ın Tasavvuf Müziği Konseri ve sema sırasında salonun en üstünde dolaşmayı tercih ederek o mistik havayı, sakinliği izledim.

 Şeb-i Arüs’ün Türkçesi; Düğün Gecesi. Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi‘nin öldüğü gece olarak anılıyor. Mevlana, bu geceyi Rab’bine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için düğün gecesi olarak adlandırır. Yani bir kutlama değil Hz. Mevlan’nın 749.vuslat(ölüm) yıldönümü ve bir anma programı… Finalde Mevlevilerin ahenkli dönmeleri de aslında bir zikir. Sema ise sözlük anlamı gök evren anlamında, mevlevilik’te de işitmek anlamına geliyormuş. Mevlevilerin dönme hareketi de inanca göre; insanın oluşumunu ve yüce allaha ulaşmayı kainatın oluşumunu ve insanın kainatta dirilişini sembolize ediyor. Törenin ritüellerini broşürle veya salonda tok bir sesle açıklamaları tavsiyemi buradan iletmiş olayım.  

Şeb-i Arüs programları kapsamında şehrin değişik alanlarında sergiler ve tiyatro gibi farklı etkinlikler de düzenleniyor. Konya yerli yabancı turistlerle dolup taşıyor. Gelenler farklı kültürler değerler tanıyarak, Konya ise turistleri ağırlayarak kazanıyor. Biz Aydemir ve Gönüllü Aileleri olarak Şebi-i Arüs dışında Selçuklu Kongre Merkezi Fuaye alanında düzenlenen Kutsal Emanetler Fotoğraf Sergisine de katılarak eserleri hayranlıkla inceledik. Konya’nın devasa mekânları ile bulvarlarına, tramvay ve caddelerine hayranlığımızı ise misafirperver ev sahiplerimize “kıymetini bilin dostum” tavsiyesi ile dışa vurduk.

Konya denilince gastronomisini elbette pas geçemeyiz. Ev sahibemiz adeta Yeryüzü meleği Ayfer kardeşimin eşsiz el maharetlerini sözle anlatmam mümkün değil ama; Dedeler Lokantası’nda Konya’nın Muhteşem Fırın Kebabını, inanılmaz lezzeti ile Şendağlı’nın Yağ Somununu,  Havzan’da yediğimiz Etli Ekmeği ve Mithat’ta tattığımız Tirit’i günlere yayarak yediğimize şükür ediyorum. Yoksa halimiz yamandı! Tüm mekanlar turistlere son derece sıcak davranıyor.

Evet, Konya kültürel gezimizi Anadolu insanı samimiyeti sayesinde başarılı bir şekilde (tavla mağlubiyetlerim hariç ;)) tamamladık ve aynı YHT konforu, zaman disiplini ve keyfi ile İstanbul’a oradan da Ereğlimiz’e ulaştık.

Mevlana’nın “dost ol da dostu gör” sözü ile yola çıktık, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın selamlama konuşmalarında yer verdiği “Sevgi Barış Dostluk” kentine ulaştık.

VE KÜRKÇÜ DÜKKANINDAYIZ!..

Sahi; Saraçhane mitingi kimlerin kimlere karşı çıkışıydı, Ereğli Belediye Meclisinde neler olmuştu, Bozhane liman zaten belediyede değil miydi, Kampüs için Erdemir parayı ne zaman yatıracaktı, Camiyi denize değil de karaya yapmayı ne zaman akıl etmiştik ve de her gün operasyonlarda yakalanan bunca uyuşturucu bolluğu nereden geliyordu?

Gökten düşen elmalardan payımızı aldıktan sonra…

Az sonra…

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
2701 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...