logo

ZONGULDAK SMMM ODASI ETİK KURULUNDAN ÖRNEK MANİFESTO

Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Etik Kurulu tarafından hazırlanan ve TÜRMOB’un çevrimiçi toplantısında sunulan manifesto niteliğindeki katkıda, rekabetin hizmet kalitesi üzerinde yapılması gerektiği vurgulanarak, “…bu da mesleki standartların öğretilmesini ve ödünsüz uygulanmasını getirecektir.” denildi.

Zonguldak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Etik Kurulu toplantısı 7 Aralık’ta Zonguldak oda binasında gerçekleştirildi.  

ETİK KURULU BAŞKANLIĞINA SEMİH ÖZKÖK SEÇİLDİ

Emin Semih Özkök, Alparslan Külah, Ali Rıza Çetin, Mehmet Ören ve Erdem Aydın’dan oluşan Etik Kurul Başkanlığına oy birliği ile Emin Semih Özkök seçildi.

Başkan Özkök ve kurul üyeleri, 9 Aralık’ta ta çevrimiçi gerçekleştirilen Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği(TÜRMOB) 8. Etik Kongresinde sunulmak üzere manifesto (Bildirge) niteliğinde bir katkı sağladı.  

KISA NET İFADELERLE KATKI SAĞLANDI

Zonguldak SMMM Odası Etik Kurulu Başkanı Özkök’ün muhabirimizin sorusu üzerine verdiği bilgiye göre ; Mesleğin etik başta olmak üzere; hukuki, ekonomik ve insan kaynakları sorunlarının ele alındığı katkıda çözüm yolları da önerildi.

Özkök ve üyeler tarafından ortaklaşa hazırlanan ve moderatör ile katılımcıların da hemfikir olduğu öğrenilen katkıda şöyle denildi:

“ETİK ÖNEMLİ BİR ZIRHTIR”

“Gerek küresel gerek ulusal gerek yöresel sorunlar birbirinin değişmez ve doğal bir parçası olduğu gibi , birbirinden etkileşimleri en üst düzeydedir. Konuya öncelikle bu pencereden yaklaşmak gerek. Etik’te bunların tamamını sarmalayan önemli bir zırhtır. Etik kuralların alt yapısını yeterliliğini en önemli argümanı meslek mensuplarının, stajyer (müstakbel meslek mensubu gözüyle baktığımız), yardımcı eleman ve tümümün ailelerinin ekonomik bağımsızlıklarını ve emek değerlerini ortaya koyacak bir yapıya kavuşmak gerek.  Böylece iş kaybı kaygısı ve korkularından uzaklaşılmak için en büyük adım atılmış olacak.

MESLEKİ STANDARTLARIN ÖNEMİ VURGULANDI

Rekabet hizmet kalitesi üzerinden oluşmalı, bu da mesleki  standartların öğretilmesini ve ödünsüz uygulanmasını getirecektir. Öte yandan Kota ve emek/saat ölçütünde ücret belirlemesi bunun sonucunda ücret tarifesinin güncel gerçeklere ve yaşanılır düzeye uyarlanması gerçekleşecektir. Etik/Ahlak hem genetik hem de içten gelen bir duygudur. Arşimet in sözü ile “Akıl bir sıvı değildir ki kulaktan huni ile boca edesiniz.

Etik te böyle bir şeydir: Fikri, aklı, irfanı hür vicdanlar etik davranmaya mecburdurlar.”

Öte yandan, Etik Kurulu toplantılarının devam edeceği öğrenildi.

Paylaşın:
862 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ