logo

APOLİTİK ÖNERİLER UZAR GİDER!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

14 Mayıs seçimlerine az bir zaman kala 28. Dönem Milletvekili Adaylarından Politik Beklentileri derleyerek manşet haberimizde verdik.

Bunlara eklemeler- çıkartmalar-değiştirmeler yapılabilir. (Zaten benzer ifadeleri İz Medya’dan Yeşim Çakır kardeşimiz kaleme almış. Bu arada, Yeşim’in girişimcilik ve yöneticiliğinin yanında iyi bir makale yazarı olarak da aramıza katılması, “basında seviye” arayışımızla eşleşecek gibi…)    

Ama ne kadar üzerinde revize yapılırsa yapılsın, seçmenin ortalama algoritması değişmez. Seçmen denilen kitle, başta ekonomi-adalet-liyakat olmak üzere kendi beklentilerinin karşılık bulması oranında partisini ve adayını tercih edecektir.

Yeni bir kombin yapalım derseniz; örneğin yine manşette yer alan “popülist-oryantalist nezaket ziyaretlerinin yeterli olmadığı” cümlesini sadece bir başka şekil ile ifade edebilirsiniz ama “yeterli olmadığı” eleştirisini yok edemezsiniz.

“Neden oy verilsin?” sorusu en basit soru gibi dursa da, hep güncelliğini korur ve cevabı her zaman en zordur! Daha doğrusu etkili ve algı değiştirebilecek düzeydeki cevabı zordur. Seçmenle aday arasında “güven bağı” kurulması gerekir. Bunca kirlenmişlik içinde zordur yani!

Manşetin son paragrafında ise “Özü sözü aynı olan başarılı bir politikacı, adaletli bir iktisatçı, iyi bir hizmet insanı ve temsil gücü yüksek, liyakatli bir vekil adayı olduğunuzu gösteriniz.” beklentisi var. Bence en basiti de bu ; “ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol” der gibi yalın, basit ve aslında her insanda olması gereken nitelik olarak adayların karşında tüm çıplaklığı ile duruyor…

Gelelim bizim apolitik öneri ve beklentilerimize; Genel anlamda medya, özelde Haber Hayat olarak…

1 – Adayların haber bültenlerinde ve WhatsApp gruplarında onlarca fotoğraf beklemiyoruz, seçilmiş birkaç fotoğraf yeterli. Adayı asiste eden arkadaşlardan ricamızdır.

2- Gecenin bir saatinde sağanak yağmur gibi fotoğraf ve haber bülteni saygı sınırlarını zorluyor.

3- WhatsApp gruplarında “sadece yöneticinin mesaj gönderebilmesi” polemik ve karmaşayı önlemek açısından normal karşılanabilir ama özelden iletişim yolu açık, meşru ve şart olmalı.  

4– Basın bültenlerinde “hazır başlık-spot-haber” yerine, orada ne olduğu/konuşulduğu adayın veya kaynağın ağzından yazılırsa daha tekdüze haber çıktılarının önüne geçilmiş olur. Böylece her bir meslektaşım haberin farklı yönünü ele almış olur. Bizce ideal olan budur.  

5- Siyasiler genellikle zaman-mekan kavramlarına (ne yazık ki)uyamazlar.  Adayların henüz bu aşamada iken zaman-mekan disiplinini şimdiden oluşturmaları, öğrenilmiş çaresizlik hastalığından erkenden kurtulmalarını sağlayabilir.

7- Medya mesajı ileten profesyonel bir araçtır. Algı oluşturmada, olguya dönüştürmede ve aynı yönde düşünenlerin sayısını arttırmada etkilidir. Politik arenanın hem çatışma hem de kaynaşma alanına zemin oluşturan güvenilir medyanın kıymeti; metre, kg, litre veya para gibi nicesel değerlerle ölçülemez; Zira bu ölçü birimi henüz keşfedilemedi!

8- Sosyal medyanın zaman zaman profesyonel medyaya haber kaynaklığı yaptığı doğrudur ancak, medyayı muhatap almak her zaman daha doğrudur.

Uzar gider…

İki bayramın, ‘dua’ ile ‘marş’ın bir araya gelmesi, hemen ardından üçüncü bayramı da ‘demokrasi’ ile taçlandıracak olmamız çok güzel oldu. Yaşasın Türkiye Cumhuriyetimiz. 

Ramazan Bayramınızı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1648 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...