logo

ALEMDAR ÜZERİNDEN FRANSA’YA MESAJ: “ÇÖP BİLE ALAMAZLAR!”

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ‘Gazi Alemdar 100. yıl Anma Programında konuşan Tarih Araştırmacısı-Yazar Dr. Can Canver, 1921 yılında Fransızlarla yapılan Alemdar Antlaşması ile Ankara Antlaşmasının ilişkisine ve önemine dikkat çekerek “Gördüğümüz gibi imzalanması sürecinde birçok neden ve etken bulunan Ankara Antlaşması’nın çerçevesinde Alemdar Antlaşması da önemli bir yer tutmaktadır.” diye konuştu.

Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu’da Canver’in sözlerine atıf yaptı ve “Fransızlar hala daha bazı şeyleri alamamışlar. Tarihten ders almaları gerekir, Günümüzde de bir çöp dahi alamazlar” diye konuşarak mesaj verdi.

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Kurtuluş Savaşımızın ilk ve tek deniz zaferinin 100 yılında Gazi Alemdar Gemisi ve kahraman mürettebatı ile ilk ve tek Deniz Şehidimiz Recep Kahya’yı Anma Programı düzenlendi.

Kdz. Ereğli Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının birlikte düzenlediği programın ilk etkinliği Alemdar Anıtı Önünde saat 11.00’de düzenlendi. Burada Alemdar Anıtına çelengi sunuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi. Ardından Karadeniz Bölge Komutanlığı personeli Deniz İstihkam Üsteğmen Gökay Hasanoğlu tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Programın ikinci bölümü, Atatürk Kültür Merkezinde devam etti. Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Siyasi Partilerin İlçe Başkanları ile protokol üyelerinin katıldığı programda Araştırmacı Yazar Dr. Can Canver “Alemdar’ın 100. Yılı” başlıklı bir konuşma yaptı.

ÇORUMLUOĞLU’NDAN FRANSA’YA GÖNDERME

Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, burada yaptığı konuşmada kendisinden önceki konuşmacıların Alemdar olayını detaylıca anlattıklarını hatırlatarak, Canver’in sözlerine atıf yaptı ve “Fransızlar hala daha bazı şeyleri anlamamışlar. Tarihten ders almaları gerekir, Günümüzde de bir çöp dahi alamazlar” diye konuştu. Çorumluoğlu, Gazi Alemdar Gemisine İstiklal Madalyası için TBMM’de önerge veren tüm milletvekillerine teşekkür etti ve “madalya tevdi törenini de büyük bir şölenle kutlamak inşallah bize nasip olur.” dedi.

POSBIYIK ALEMDAR MÜZE GEMİ YAPIMINI DETAYLARI İLE AÇIKLADI

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Alemdar Müze Gemisinin yapımı dönemindeki çalışmaları isimleri tek tek anarak ayrıntıları ile açıkladı, emeği geçenlere teşekkür etti. Gazi Alemdar’a İstiklal Madalyası talebini yineleyen Posbıyık, “Biz istiklal Madalyasını, bu gemiyle destan yazan kahraman şehidimiz ve gazilerimiz için, onlara bağımsızlık ve özgürlük ateşiyle destek veren Ereğli halkı için istiyoruz” dedi.

CANVER’İN KONUŞMASI DİKKATLE DİNLENDİ

İŞ’te Haber Hayat Gazetesinde de konuyu sıklıkla işleyen Araştırmacı Yazar Dr. can Canver ise konuşmasında, 1920’li yıllarda ülkenin içinde bulunduğu karmaşık durumu ortaya tekrar ortaya koydu. Kurtuluş Savaşı dönemini, Kdz. Ereğli açıklarında geçen Alemdar Gemisi olayını ve devamında imzalanan Ankara Antlaşması ile ilgisini kronolojik şekilde açıklayan Canver,  Alemdar Antlaşması maddelerini sıraladıktan sonra, “. Fransızlar bu mütareke ile TBMM’ni bir kez daha tanımış oluyorlardı. Alemdar antlaşmasının Fransa ile imzalanacak olan Ankara Antlaşması’nın ön hazırlayıcısı olduğunu ileri sürenler olduğu gibi buna karşı çıkan görüşler de bulunmaktadır. Tarihe baktığımızda hiçbir antlaşma tek bir nedene bağlı olarak imzalanmamıştır; birden fazla etken bir antlaşmanın imzalanma nedeni olmuş, ona zemin hazırlamıştır.” İfadelerini kullandı.

“ANKARA ANTLAŞMASI ÇERÇEVESİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTADIR”

Canver konuşmasının sonlarında ise “Ankara Antlaşması 26 Ekim’de Fransız parlamentosunda onaylandı. 3 gün sonra Fransa, anlaşma metnini İngiliz ve İtalyan hükümetlerine verdi. İngilizler bunu şiddetle protesto ettiler. Sonuç olarak İtilaf Devletleri bloğunda büyük bir çatlak meydana gelmiş oldu. Gördüğümüz gibi imzalanması sürecinde birçok neden ve etken bulunan Ankara Antlaşması’nın çerçevesinde Alemdar Antlaşması da önemli bir yer tutmaktadır.” Sözleri ile Alemdar Gemisi olayının Kurtuluş Savaşı döneminde ulusal ve uluslararası boyutlarına dikkat çekti.  

ALEMDAR MARŞI ÇOK BEĞENİLDİ, EREĞLİ TÜRKÜLERİ ALKIŞLANDI

Program; Ereğli Belediyesi personeli tarafından hazırlanan ve çok beğenilen Gazi Alemdar’ın 100. yılı anısına düzenlenen marş klipi izlenmesi, Tayfur Göl ve arkadaşlarının seslendirdiği Kahramanlık ve Ereğli Türküleri Müzik Dinletisi’ ile devam etti. Programın son bölümünde ; Protokol üyelerine, Erdemir Genel Müdürlüğüne, Geminin yapımına destek veren tersane sahiplerine ve Gazi Alemdar kahramanlarının yakınları ile anma programında emeği geçenlere hediye takdimi gerçekleştirildi.

GALERİ FOTOĞRAFLARI :

HEDİYE TÖRENİ FOTOĞRAFLARI:

Paylaşın:
904 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » »
#

SENDE YORUM YAZ