logo

CHP’Lİ DEMİRTAŞ: “AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI’NI ÇIKARACAĞIZ”

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü, Ünal Demirtaş, Konuşmasında Ak Parti İktidarları döneminde yoksulluğun arttığını savundu ve yoksulluğu ortadan kaldırmanın, devletin en temel görev ve sorumluluklarından biri olduğuna vurgu yaptı. CHP’li Demirtaş konuşasını “Biz aileyi koruyan, Aile Destekleri Sigortası’nı çıkaracağız” ifadeleri ile sonlandırdı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Plan Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi üzerinde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında TÜİK’in yıllar bazında açıkladığı yoksul sayılarını da veren Demirtaş, “Makyajlı TÜİK verisine göre bile yoksul sayısı, 2006’da 17 milyon 165 binken, 2020 yılında, rekor kırarak 17 milyon 921’e çıkmıştır. Yoksulluk 18 yılda 18 milyon olmuştur.18 yılda neyi çözdünüz? Koskoca bir hiç… 18 yılda yoksul sayısını düşüreceğinize, yoksulluğu bitireceğinize rekor kırarak 18 milyona çıkardınız. Milli gelirin giderek düştüğü, en zengin ile en yoksul arasındaki gelir farkı makasının giderek açıldığı, zenginin daha zengin, yoksulun daha yoksul olduğu, kronikleşmiş işsizliğin ve kayıtdışı çalışmanın artmasına bağlı olarak da, yoksul sayısının giderek arttığı ve yoksulluğun da giderek derinleştiği, bir dönemi yaşıyoruz. Gelir dağılımındaki bozulma ve yoksulluk, maalesef Ak Partinin uyguladığı yanlış politikalar sonucu giderek daha kalıcı hale gelmektedir” dedi.

.

TÜRKİYE SOSYAL YARDIMLARDA AVRUPADA SON SIRADA

Ünal Demirtaş, sosyal yardımlarda Türkiye’nin, Avrupa’da son sırada olduğunu söyleyerek; “Sayın Bakan, konuşmanızda iktidarınız döneminde sosyal yardım harcamalarının 4 kat artırdığınızı ifade ettiniz. Biz sosyal yardımların artırılmasından memnuniyet duyarız.  Bundan şikayet etmeyiz.  Bizim iktidarımız döneminde Aile Destekleri Sigortasını çıkarıp sosyal yardımları artıracağız. Çünkü Sosyal Devlet ilkesi bunu gerektirir. Oysa aslolan yoksulluğun bitirilmesidir veya minimize edilmesidir. Ancak siz yoksulluk ile mücadelede başarılı olamadınız. Sosyal yardımlar da görece artırılmış olsa da, ödemeler Avrupa ülkelerinin çok çok gerisinde kalmaktadır. Rakamlar bunu göstermektedir” diye konuştu.

“Gerçek duruma bir bakalım, Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda nedir?” diyen CHP’li vekil; “2017 yılı, EUROSTAT verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde  Sosyal Koruma (yani Sosyal yardım ve emekli aylıkları) gelirlerinin milli gelire oranlarına göre,   Sosyal Koruma ödemelerinde Fransa %34,1 ile birinci Danimarka %32,2, Finlandiya %30,6…,bizi kıskanan, kıskançlıktan çatır çatır çatlayan Almanya %29,7, Türkiye ise %12,3 ile  sosyal koruma ödemelerinde yine  Avrupa sonuncusu…Makedonya, Romanya bile Türkiye’nin üzerinde…%14” ifadelerine yer verdi.

10 MİLYON KİŞİ ‘MUTLAK YOKSUL’ “

Yoksulluğu ortadan kaldırmanın, devletin en temel görev ve sorumluluklarından biri olduğuna vurgu yapan CHP’li Demirtaş, “Nisan 2021 tarihli bir araştırmanın sonuçları çok çarpıcı; Türkiye’de yüzde 26,6’lık bir kesim temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak derecede yoksul…Dünya Bankası, kişi başı günlük tüketimi 5,5 dolar seviyesinin altında olan kişileri “Mutlak Yoksul” olarak kabul ediyor. Dünya Bankası’nın Türkiye Ekonomik İzleme Raporu’nda, “Mutlak Yoksul” sayısının 2020’de yüzde 12,2 yani 10 milyon 171’e yükseldiği tahmininde bulundu. Buna göre ülkemizde 2020 yılında 10 milyon kişi, günlük harcayabilecek 38 lirayı dahi bulamıyor. Öte yandan bu 10 milyon vatandaşımız sosyal güvenlik şemsiyesinin kapsamı dışındadır. Sadece genel sağlık sigortasından yararlanabilmektedir.  Oysa “insanca yaşam” her yurttaşımızın en temel haklarından biridir. Yoksulluğu ortadan kaldırmak, devletimizin en temel görev ve sorumluluklarından biridir. Bu sebeple yurttaşlarımızı yoksulluğa karşı koruyacak kapsamlı bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulması gerekir” dedi.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINI BİZ ÇIKARACAĞIZ

Aile Destekleri Sigortası’nın toplumu oluşturan aileyi korumayı amaçladığını söyleyen Ünal Demirtaş; “ İLO’nun 102 sayılı “ Sosyal Güvenliğin asgari normları Sözleşmesini” 1971 yılında imzaladık. Aile Destekleri Sigortası bu sözleşme kapsamında uygulamayı kabul ettiğimiz 9 sigorta dalından biridir. Ancak 8 sigorta dalını uygulamışız sadece Aile Destekleri Sigortasını uygulamamışız.  Aile Destekleri Sigortası toplumu oluşturan en küçük birlik olan aileyi korumayı amaçlamaktadır. Sosyal destekler Ak Partinin yaptığı gibi bir lütuf gibi değil, bir yurttaşlık hakkı gibi sunulacaktır. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecektir. Sosyal destekler doğrudan kadına verilecek, her ay kadının hesabına yatırılacaktır. Biz aileyi koruyan, Aile Destekleri Sigortası’nı çıkaracağız” ifadelerine yer verdi.

Paylaşın:
430 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ