logo

DEMİRTAŞ, KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Demirtaş, mesajında şunları ifade etti:

5 Aralık 1934 tarihinde, Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikle Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.  Türk kadını, pek çok Batılı devletten daha önce seçme seçilme hakkına sahip olmuştur. Getirilen bu yeni düzenleme ile modern ve çağdaş Türk toplumunun temeli atılmıştır. Kadın ve erkek eşitliğini esas alan, toplumsal hayatın her alanında olan kadını siyasal hayatta da var etmek için atılmış bu adım son derece önemli ve anlamlıdır.

85 yıl önce kadını, bir birey olarak görüp, siyasal yaşama da dahil eden bu modern anlayış, günümüzde zedelenmeye çalışılmaktadır. Ak Parti tarafından kadın, sosyal hayattan da çalışma hayatından da uzaklaştırılmaktadır. Erkek egemen anlayışla hareket eden Ak Parti, kadının sadece “annelik” vasfını öne çıkarmaktadır. Oysa kadınlar; siyasal ve sosyal hayatta en etkili, en anlamlı ve en önemli mücadelelerin kahramanıdır.  Bugün demokrasi ve eşitliğin en etkili savunucusu yine kadınlardır.

Modern Türkiye Cumhuriyetini eşitlikçi bir anlayışla inşa eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 85 yıl önce verdiği bu haktan bir adım bile geri gidilmesine asla izin vermeyeceğiz. Umutlu ve güzel bir geleceğe kadınıyla erkeğiyle omuz omuza yürüyeceğiz. Bu duygularla 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85’inci yıldönümünü kutlar, hakları için mücadele etmekten bir an bile vazgeçmeyen tüm kadınlara saygılarımı sunarım.

Paylaşın:
656 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ