logo

DOĞAN GÖNÜLLÜ YAZDI : ŞEHİR STRESİ!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Bundan tam bir yıl önce 12 Kasım’da ŞEHİR HAKKI başlıklı yazımda Ereğli’de işlerin iyi gitmediğini özetleyerek,Hal böyleyken; genel ve yerel iktidar dinamiklerinden böbürlenmelerini veya yakınmalarını değil, fonksiyonel icraatlar yapmalarını; karşı kanatlardan ise objektif değerlendirmelerle konuşmalarını/ses vermelerini beklemek şehir halkının “Şehir Hakkı Adına” hakkıdır.” demiştim.

Bugün de ‘Şehir Hakkı’nın ne yazık ki ‘Şehir Stresi’ne dönüştüğünü söylüyorum.

Şöyle ki;

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kasım ayı meclis toplantısında çok önemli konuları o kadar fazla söz arasında söyledi ki önemleri hissedilmedi bile!

Şehir dışında olmam nedeni ile katılamadığım toplantıda Posbıyık, şehrin gündeminde olan konularla ilgili neler söylemiş önce satır aralarına bakalım:

  • “…limanı sırf Kdz. Ereğli Belediyesi’ne zarar vermek için kapatıyorlar. Ereğli için bir şeyler yapması gerekenler de hiçbir şey yapmıyorlar. Zulüm görüyoruz, Kdz. Ereğli Belediyesi zulüm altında”
  • “12 tane(cami yeri) yer gösterdik oraya yapılmasını istiyor halk. ‘Seni cezalandıracağız’ diyorlar. Aynı hikaye işte, yeni yaptığımız balık lokantasındaki şikayet gibi aynı. Açtırmıyorlar.” 
  • “Meşhur Kent Meydanı. Açık ve net olarak konuşuyorum. Bağışçıya baskı yapıyorlar, ‘Seçimler yaklaştı, CHP’li başkana oy kazandırmak mı istiyorsunuz siz’ diye. ‘Kent meydanına bağış yapmayacaksınız’ diyorlar. Aylardan beri konuşuyorum bağışçılarla. Bağışçılar ‘büyük baskı görüyoruz seçime kadar bir şey yapmayacağız’ dediler.”
  • “Türkiye’de İller Bankası’na bir tek lira borcu olmayan belediye Ereğli Belediyesi. Neden kredi vermiyorlar bana?, ‘Çünkü camiyi istedikleri yere yaptırmıyorum…”

Aynı Posbıyık, konuşmasının devamında Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ı adeta Ereğli düşmanı ilan ediyor ve manidar bir selam göndermeyi ihmal etmiyor.

Doğalgaz ve imar revizyonu müjdelerini ise yoğun çabalarla elde edildiğini açıklayan Posbıyık, son oturumda 2023 bütçesinin 134 Milyon Lira ile –borçlanarak- dengelendiğini ilan ediyor.

Buraya kadar “haberin kutsallığı” kıvamında özetledik.

Şimdi “yorumun hürlüğü” moduna geçiyoruz:

Posbıyık’ın söylediklerine laf kalabalığı değil de içerik olarak baktığımızda; “zulüm gören bir belediye(halk), tehdit edilen bağışçı (Erdemir kast ediliyor galiba), hak edildiği halde kasıtlı olarak verilemeyen iller bankası kredisi, açtırılmayan tesis, altın tavuk yumurtladığı halde kapatılmaya çalışılan liman” görüyoruz.

Ekleyelim; “Yıllardır yapılamayan kampüs, kiralık binalarda hizmet veren önemli kamu daireleri, yılan hikayesine dönmüş Ereğli Devrek yolu, TOKİ sosyal konutlarına 100 adet zoraki eklenti, bir türlü yapılmayan 2,5 km.lik Ereğli-Alaplı OSB bağlantı yolu, nüfusa ve sosyoekonomik haraketliliğe oranla emniyet kadrosundaki yetersizlik, devlet okullarının geçici taşınmaları sorunları…  vs.” görüyor ve şehir halkı olarak strese giriyoruz.    

Siyaset bir yana; bunca sorun yumağı haline gelmiş düğüm, büyütülmeli ve çözülmeli diyorum.

Başkan Posbıyık isyan etmekte haklı!

Posbıyık belki çok şeyi aynı anda/ yüksek sesle söylediğinden ve‘siyaset yapıyor’ yorumu ile anlaşılmıyor olabilir ama bu sorunlar endişe verici boyuta ulaşmış durumda. Bunu da en derinden Karadeniz Ereğli halkı ile kamu görevlileri yaşıyor, etkileniyor.

Posbıyık’ın manidar ve kasıtlı bir şekilde selam gönderdiği Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar’ın sorunların kaynağı olabilecek kötü niyette ve kudrette olduğunu da sanmıyorum.

Tekrar ediyorum: Bu kadar sorun birikimi şehrimizde büyük bir stres yaratıyor ve siyaset/siyasetçiler bu aşamada yetersiz kalıyor.

Oysa siyasiler birer yıl ara ile oy istemeye halka doğru gidecekler. İşsizlik ve göçün önlenmesi için yatırımcılara cazibeler sunulacak, projeler havada uçuşacak ve “en iyisi biziz” mesajları falan verilecek.

Oysa yatırımcı ve halk güven ister, huzur ister, bizde ise ne yazık ki bol stres var!   

Özellikle iktidar partisi temsilcilerine seslenmek istiyorum:

“Yerel yönetim hükümetle uyumlu değil” gibi subliminal mesajlarla değil, meydan okumalarla değil, ideolojik farklılıklarla açıklayarak geçiştirerek değil, polemik yarışına girerek de değil, gerçek anlamda sorunların üstüne giderek, mazeret değil diyalog ve hizmet üreterek endişeler giderebilir.    

Belki de sorunlar yerine öncelikle sorunların kaynağının bir envanteri çıkartılmalı.

Ne dersiniz?

  • Not: Güzel Vatanımız, Türkiye Cumhuriyetimizin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüz ile dava arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi; özlem, sevgi, saygı ve minnetle, rahmetle anıyorum. Yolu, yolumuzdur.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1475 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...