logo

EREĞLİ’DE KAFES BALIKÇILIĞI İŞBİRLİĞİNDE SICAK TEMAS!

  • Emekli Akademisyen Prof. Dr. Fahrettin Demir (AYYIDIZ HOCA), Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş’i ziyaret ederek bölgeye kazandırılmak istenen Kafes Balıkçılığı konusundaki deneyimlerini paylaştı ve işbirliği önerdi.

 15 Mart Çarşamba günü İi İnsanı Sıtkı Kuloğlu’nun da katılımı ile gerçekleşen ziyarette konuşan Demir, Erzurum İspir Sırakonaklar Köyünde  ikamet ettiğini, balık yavrusu, balık yemi ve bitki yetiştiriciliği konuları ile ilgilendiğini ifade etti.

“KÖYÜMÜZDE SAĞLIKLI BALIK YAVRUSU VE BALIK YEMİ ÜRETİYORUZ”

Bölgede kafes balıkçılığının çok yaygın olduğunu hatırlatan Demir, “Ciddi anlamda üretim var. Somon üreticilerinin en büyük sıkıntısı sağlıklı yavru elde etmektir. Bunun şartı da tertemiz, oksijen oranı yüksek ve soğukluğu ideal olan sulardır. Köyümüzün deresi de tam bu şartları sağlıyor. Bu amaçla küçük çaplı bir tesis kurdum ve diğer köylüleri de teşvik ederek üretim yapmalarını sağladım. Ayrıca bu işin en büyük gideri olan yemi de yapmaya başladılar. Böylece hem sağlıklı yavru hem de en büyük döviz gideri olan yem üretimine başladık.” diye konuştu.

UN KURDU; EN İDEAL YEM

Demir ayrıca, yurt dışı temaslarında ‘un kurdu’ nun en ideal yem olduğunu tespit ettiğini ifade ederek, kırmızı alabalık üzerindeki deneylerin başarı ile sonuçlandığını kaydetti ve balık üretimi ile ilgilenen kuruluşlara destek olabileceğini belirtip, işbirliği önerisinde bulundu.

KELEŞ: “LİMAN BAŞKANLIĞI SORUN ÇIKARTIYOR”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden TSO Başkanı Keleş’te Karadeniz’in büyük bir coğrafya olduğunu, ihracat potansiyeli yüksek olan kafes balıkçılığı işinin orta ve doğu Karadeniz’de yapıldığını hatırlattı ve  “Türkiye’deki su ürünleri ihracatı 2milyar 250 milyon doları geçmiş durumda.” dedi. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Ege Üniversitesi işbirliği ile bölgede çalışma yapıldığını hatırlatan Keleş, “ Sinop’tan sonra Batı Karadeniz’de sadece Ereğli-Akçakoca arasında bu işin yapılabileceği ortaya çıktı. Yer tespitlerini yaptık fakat şimdi de yerelde sorunlar yaşıyoruz. 5 ayrı bakanlığın hepsinden ön olurları aldık ancak şimdi de ulaştırma bakanlığına bağlı olan ilçe liman başkanlığı, Alaplı-Akçakoca sınırında İskele yapıldığı gerekçesi ile sorun çıkartıyor!. Onu da aştığımız zaman başarabilirsek 40 bin tonluk bir kapasite var.” dedi.

“YAPILANLAR HEDEFLERİMİZLE ÖRTÜŞÜYOR İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ”

Kafes Balıkçılığı konusunda yeterli incelemeleri yaptıklarını kaydeden Keleş, “Diğer tüm diğer unsurları da dikkate almak zorundayız. Bununla ilgili olarak inceleme gezileri yaptık kuluçkakane ve yem tesislerine gittik. Bu anlamda sizin yaptıklarınızla bizim hedeflerimiz örtüşüyor. İşbirliği yapabiliriz.” diye konuştu.  

Paylaşın:
638 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ