logo

FİLYOS, HAVALANI, EĞİTİM VE ALTYAPI PROJELERİ…

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, yapımı devem eden Filyos Vadi Projesini kast ederek ” Filyos Vadisi’ni Devrek’e kadar götüren alanda bir çalışma var. Önümüzdeki süreçte önümüzdeki yüzyılı bu bölgenin yüzyılı olarak görebiliriz. Bunlar gerçekten kısa vadede o bölge sanayinin, üretimin, ülkemizin, gelişmesinin önemli merkezlerinden birisi olacak. ” dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz 2020 yılı değerlendirme toplantısında Filyos Vadi Projesi, Filyos Liman inşaatı, havalimanı iyileştirme çalışması ve karayolları çalışmaları hakkında da bilgiler aktardı.

FİLYOS PROJESİ 2 BİN HAKTARLIK ALANDAN OLUŞUYOR

Projenin Liman, Endüstri Bölgesi, Serbest Bölge ve Lojistik merkezden oluştuğunu ifade eden Vali Tutulmaz, 2 bin hektarlık alanı kapsayan Filyos’ta, Endüstri Bölgesi içerisindeki liman ve diğer kısımlar için ayrılan bölgeler çıkarıldıktan sonra sanayi tesisleri için planlanabilecek tahmini alan büyüklüğünün 200 hektar olarak öngörüldüğünü belirtti. 19 km uzunluğundaki Kilimli-Filyos arası projesinin onaylandığını, 8 km’lik kısım için kamulaştırma çalışmalarının devam ettiğini belirten Tutulmaz, proje kapsamında toplam uzunluğu 23.880 m olan 9 adet çift tüp tünel, 6 adet farklı seviyeli kavşak ve 1 adet hemzemin kavşak bulunduğunu tahmini Proje bedelinin 2,5 milyar lira olduğunu aktardı.

2O BİN KİŞİNİN İSTİHDAM EDİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Karadeniz açıklarında bulunan doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için de Filyos’un kullanılacağını belirterek çalışma için 2 bin kişinin istihdam edileceğini ifade etti. Bölgede OSB’ler ile birlikte 20 bin istihdamın olacağının altını çizen Mustafa Tutulmaz, şöyle dedi:
“İlimiz açısından en önemli projelerden birisi de ilimizin geleceği açısından Filyos Vadisi ile ilgili Filyos Projesi’dir. Birkaç projenin bir arada olduğu projedir. Liman, endüstri bölgesi, serbest ticaret bölgesi şimdi yaptığımız çalışmayla lojistik merkezi, OSB, Sera OSB ve Gökçebey OSB aslında Filyos’u, Filyos Vadisi’ni Devrek’e kadar götüren alanda bir çalışma önümüzdeki süreçte önümüzdeki yüzyılı bu bölgenin yüzyılı olarak görebiliriz. Bunlar gerçekten kısa vadede o bölge sanayinin, üretimin, ülkemizin, gelişmesinin önemli merkezlerinden birisi olacak. Liman şu anda yüzde 99,5’ta çok az bir şey kaldı. Ama bir taraftan TPAO tarafından 6-7 aydır kullanılmakta. Geçen hafta o bölgede Enerji Bakanımızın açıkladığı üzere doğalgazımızın karaya çıkacağı bölge orası. Bu bölgede şu anda o bölge içerisinde doğalgazın borularının hazırlanması, döşenmesi, yine sondaj çalışmalarında 2 binin üzerinde kişi çalışmaya başlayacak. Orada bir istihdam oluşacak. Bunlar biraz teknik kişiler çoğunlukla ama 2 bin kişinin Zonguldak’tan yiyor, içiyor olması harcamasının bir kısmını Zonguldak’a bırakıyor olması önemlidir. Ama uzun vadede gazın buraya çıkmasının hem psikolojik açıdan önemi vardır. Hem çevrim santralinin burada yapılıyor olması dağıtıma buradan gidiyor olması ilimizin yeniden bir ülkemizin önemli illerinden konumuna sokuyor. Bu da geleceğe yönelik daha umutla bakmamız anlamına geliyor. Doğrudan sadece 12 bin kişinin çalışacağı beklentisi var.” dedi.

HAVAALANI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tutulmaz, Çaycuma havaalanı iyileştirme çalışmalarının da halen sürdüğünü, çalışmalar tamamlanınca daha büyük uçakların sefer yapabilmesinin sağlanacağını söyledi.

“EBA KULLANIMI VE WEB SİTESİ İNCELEMİSİNDE ÜLKE BİRİNCİSYİZ”

Eğitim konusunda ilin alt yapısının iyi olduğunu belirten Tutulmaz, Grizu 263 ekibinin başarısından söz etti ve “EBA kullanımında ve web siteleri incelemelerinde Türkiye birincisiyiz” dedi. Hayırseverleri eğitime bağış yapmaya davet eden Tutulmaz, 1337 tabletin ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırıldığını açıkladı.

“BAŞARI İKLİMİNİ OLUŞTURMALIYIZ”

Tutulmaz sözlerinin sonunda, asayiş konularında emniyet ve jandarma güçlerinin çalışmalarını aktarırken “Vatandaşlarımızın huzur güven ve rahatı için tüm kolluk güçlerimizle havadan, karadan ve denizden hep teyakkuz halinde, daima hazırlıklı ve koordineli şekilde hareket ettik.” dedi.

Huzurlu bir gelecek için başarı iklimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tutulmaz, “Başarıyı oluşturursak burası terk edilmek istenen değil, gelinmek istenen yer olur. Hepimize düşen görev, burasını tercih edilen bir yer haline getirmektir.” ifadelerini kullandı.

EREĞLİ-KANDİLLİ BİSİKLET YOLU-UZUN MEHMET EĞİTİM KÖYÜ

Vali tutulmaz ilin diğer projeleri ve yatırımları konusunda gazetecileri bilgilendirdikten sonra soruları cevaplandırdı. Soru-cevap bölümünde Ereğli’nin Kandilli Beldesinde projelendirilen Nostaljik Tren yolunun bisiklet ve yürüyüş yolu haline getirilmesi ile varagel bölgesinde planlanan Uzun Mehmet Eğitim Köyü projesinin bütçesinin detaylandırılacağını söyledi.

TOSYALI’NIN BASINLA BULUŞMASI

Vali Tutulmaz ayrıca Filyos Endüstri Bölgesi Yönetici Firması Tosyalı Holding Yöneticilerinin basınla bir araya gelmesi talebine olumlu yanıt verdi.

GALERİ FOTOĞRAFLARI :

Paylaşın:
732 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ