logo

GÜLER ÖNDER YAZDI : YEREL PAZAR YERLERİMİZ

Pazara girdiğinizde her rengi görmek mümkündür…

Renk cümbüşüdür pazaryerlerimiz…

Sarısı yeşili kırmızısı turuncusu… Mevsiminde yok yoktur pazaryerlerimizde. Çileği elması narı ıspanağı pırasası…

İçinize çekersiniz o kokuları. Sadece sebze meyve kokusu mu? Emek kokar pazaryerleri…

Birliktelik kokar pazaryerleri. Bir şemsiyenin altında aynı ürünü satmaya çalışanları görürsünüz pazaryerlerinde. Birbirlerine müşteri gönderen, güler yüzle “buyur abla ne isdeyon” diyenler, “kaça” diye sorulduğunda “5 lere deyala” diye samimiyetle cevap verenler, elinde bir bağ maydanozu uzatıp satabilmek için çaba sarf eden o güzel insanlar.

Yaz kış yerleri bellidir. Hatta bir çoğunun daimi müşterisi de vardır. Gözleri ışıldar müşterisini görünce. Çünkü bin bir eziyetle büyütüp pazara getirdiği ürünlerini satacak akşama evine alışveriş yaparak dönecek. Satıcıların çoğunluğunun kadınlar olduğunu söylememe gerek var mı bilmiyorum. Eken, sulayan, toplayan ve satışa getiren kadınlar…

Yazın sıcakta kışın soğukta evlerine, eşlerine destek olmak için çaba sarf eden, eli öpülesi kadınlar… Satıcı kadınlarımız haftanın belli günlerinde her mevsim her şartta yerel pazarlarında yerlerini alırlar. Benim gözümde ağır işçilerdir onlar.

Ama onların sorunları da var bence. Yaz kış demeden çalışan bu güzel insanların kapalı bir çatı altında toplanması daha hoş olmaz mı? Merkezi pazar yerimiz kapalı pazar yeri olarak yapıldı ama yerel üreticilerin bulunduğu yerde sadece çatı var. Manav bölümü ise kapalı, korunaklı, daha rahat çalışılan bir ortam. Alıcı da satıcı da memnun. Diğer yerel pazarlarımızda ise çatı da yok. Kışın elleri titreyen, yağmur kar altında zaten sabahın köründe bahçesine gidip ürün toplayan o kadınlarımız yanlarındaki tenekede ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Değişik ürünler satan emekçiler de satış çadırlarını kuruyorlar.

Rüzgarda şemsiyeleri yıkılırken müşterilerine zarar gelecek korkusu da yaşayan, şemsiyelerini kapatınca yağmurda karda ıslanan hem bu emekçi kadınlarımız, hem de alış veriş yapan vatandaş için kapalı pazar yerleri yapılabilir mi acaba?

Örnekleri olan kapalı pazar yerlerinde hem alıcı hem satıcı memnun. Bizim belediyemizde yapabilir mi acaba diye düşünüyorum. Biliyorum meşakkatli bir iş.

Demem o ki; Emekçi kadınlarımızın özellikle kışın daha sıcak bir ortamda satış yapabilmeleri için yerel pazarlarımızın kapalı pazar yerleri olarak düzenlenebilmesi mümkün mü acaba?

Hem satıcı hem alıcı adına…

Paylaşın:
938 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ