logo

KÖTÜ GİDİŞE ZOR SORU!

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
KÖTÜ GİDİŞE ZOR SORU!

Zamlar, enflasyon, işsizlik, gençlerin umutsuzluğu, ailelerin mutsuzluğu…

Ötesini saymaya gerek yok!

Kapitalizmin daha fazla kar hırsı ve içinde bulunduğu sarmal, vicdanları kör etmek; milli ve manevi değerleri yok etmek zorunda adeta!

İktidarın aymazlığı ‘oy’a tahvil edilmiş hesaplarla reel ekonomi arasına sıkışmış durumda iken; muhalefet ‘zoraki ittifak‘ algısını aşamıyor!  

Baksanıza;

“Komşusu açken tok yatan olgun biri değildir” inancından, “vurun abalıya” anlayışına evrilişimizin(!) hazin sürecini yaşanıyor.

Ulusal kurtuluş savaşımızdaki dayanışma ruhundan dönüp, mikro milliyetçilik kampanyası düzenler hale geldik.

Dünyada kendi kendine yeten tarım ürünlerine sahip 7 ülkeden biri olmakla övünürken; mercimeği, nohudu, buğdayı ithal edişimize ağlarken, üretimsizlikten tıkanan ekonomiye denge tutturmak ne mümkün.  

Haklı olanın değil güçlü olanın kazandığı, adaletsizliği düzenin gereği olarak kabul edip adeta hazım etme yarışındayız.

Ah, gelirler hızla düşerken, artan giderlere hız yetiştirmek ne büyük sorun.

Bir yanda 2. el aracımız değer kazandı diye sevinirken, diğer yanda 30 tl/litre yakıt fiyatını denkleştirip yola bile çıkmaya çekinen bizler…

Ya yerelde…

Ereğli’ye demir çelik fabrikası kurulmasının vesilesi kömür kaynaklarına yakınlığı gerekçesinden, milyarlarca dolarlık kömür ithalatı gerçeğine…

Madenci türkülerinde bile ‘Uzun Mehmet var mı yok mu’ nakaratları çığırılıyor!

Tren hattının raylarını sökerek, lokomotifini keserek, cüruf dökerek nostaljik bisiklet yolu açmakla övünür hale geldik. 

Osmanlı Çileği kokan Ereğli’yi özlüyor, verimli topraklarımızı sürmek yerine, asgari ücretle adres belli olsun diye iş arayan aileler.

Göç alan Ereğli’den göç veren Ereğli’ye geçtiğimiz halde artan konut fiyatlarına şaşırıp kalmamak elde değil!

İnsanları nezakete davet eden, yatırıma teşvik eden, kamuyu denetleyen gazete manşetlerinden vaz geçip, şantaj-yandaş-montaj gazeteciliğine prim verenleri alkışlamak da neyin nesi?.  

Devletin vali-kaymakamlarından,  hükümetin-vali kaymakamlarına yatay geçiş yapıyor, kamu binalarının olmayışına isyan bile edemiyoruz.

Her şeyin hazır, herkesin nazır olduğu ve 10 yıldır beklediğimiz fakülte kampüsümüze, Ereğli-Devrek yolumuza bir türlü kavuşmak mümkün olmuyor.

Ve dahası…

Diyalogdan, monoloğa…

Nitelikten, “ama her ilimizde üniversite var” niceliğine…

Değerler bütününden, değerler yoksunluğuna…

Sorgulamaktan çıkıp, durumdan fayda çıkarma cinliğine doğru hızla yol alıyor-uz.

Velhasıl dostlar, kötü gidiş tırmanıyor!

Sıkıldık mı: evet.

Tüm bunlar tesadüf mü: hayır.

En çok adaletsizlikten şikâyet eden bir toplumda algılar da değişti elbet.

Her şeyin kaçınılmaz olduğunu kabul edip, keyfini çıkarır hale geldik mirim!

Ben bu kötü gidişe, klişe ama ‘zor bir soru’ ile cevap arıyorum:

“Gitmek mi zor, kalmak mı zor?”   

Paylaşın:
Etiketler:
1399 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • HERAKLES’İN MÜCADELE ETTİĞİ KRALLAR VE KRALİÇELER

    26 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Yoksulların, ezilmişlerin dostu, yardımcısı, kurtarıcısı olan Herakles tüm yaşamı boyunca zalimler, zorbalar ve kötü kişilerle mücadele etmiş bir mitolojik kahramandır. Mitolojik yaratıklar, devler, canavarlarla savaşırken bir yandan da halkına kötü davranan ya da verdiği sözü yerine getirmeyen krallarla da uğraşmış, onlara gereken derslerini vermiştir. Elis’in efsanevi kralı Augeias bunlardan biridir. 3000 öküzü barındıran ahırlarını, sürünün onda birine karşılık temizlemesi için Herakles’le anlaşmıştır. Ünlü kahraman, Alpheisos ırmağının ...
  • KDZ EREĞLİSİ’NDE 1844 YILI EMLAK GELİRLERİ

    11 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’na 2010 yılında sunduğu ‘Temettüat Defterlerine Göre Karadeniz Ereğli’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi’ başlıklı yüksek lisans tezinde Tansu Hilmi Hançer; Ereğli kasabasında 1844 yılında toplanan emlak gelirleri hakkında bilgiler vermektedir. Belirtilen defterlerde Ereğli kaza merkezinde bulunan taşınmazlar tespit edilmiştir. Birim olarak ‘bab’ ile hesap edilen dükkanlar 98.375 bab, ‘asiyab’ denilen değirmenler ise 14.71 bab olduğu görülmüştür. Tüm ...
  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balıla y...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...