logo

MARMARİS ÇALIŞTAYI’NIN ARDINDAN


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

6-8 Ekim tarih aralığında Marmaris Belediyesi tarafından “Anadolu Buluşması”  başlığı ile düzenlenen 3. Yerel Medya Çalıştayı’na Zonguldak’tan 4, Ereğli’den 6 gazeteci katıldık. Bizler bir yandan faydalı ve dostane temaslarda bulunurken; diğer yandan yolculukta, yemekte ve alışverişte bulunarak adeta birbirimizin meşrepleriyle yeniden tanıştık!  

Başta Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve ekibi olmak üzere, düzenleyici CHP Eski Milletvekili-TGF Onursal Başkanı Atilla Sertel ile TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyor, “ne iyi ediyorsunuz da bu toplantıları geleneksel hale getirerek bizleri bir araya toplayıp dertleştiriyorsunuz.” diyoruz. 

Şimdi de gazeteci gözü ile bu büyük buluşmada maksadın hasıl olup olmadığına dair kafamda oluşan soru işaretlerini ima etmeden ifade ediyorum:

  1. Sayın Kılıçdaroğlu, konu başlıkları açarak aslında o kadar önemli ve doğru mesleki sorunlara dikkat çekti ki; daha toplantının başında adeta sonuç bildirgesini bir çırpıda özetleyivermiş oldu. Ama bunları daha açılış konuşmasında söyleyince bence toplantı başlamış ve bitmiş oldu. Tekrar ediyorum; Sayın Kılıçdaroğlu, konuşmasına o kadar iyi hazırlanmıştı ki; verdiği siyasi mesajlar ve iktidar eleştirileri bir yana, diğer konuşmacıların içerikleri neredeyse gölgede kaldı. Maksat acaba hasıl olmuş mudur bilemiyorum!
  2. Tüm katılımcıları daha önceki gibi küçük gruplara çalıştay formatında bölerek birbirleri ile mesleki anlamda birebir tanışmasını/görüşmesini sağlayacak vakit vardı ama bu önemli fırsat ‘sosyalliğe’ kaydı!.. (Bu, kendiliğinden olmuyor maalesef, formel bir yapı gerekli)
  3. Konuşmacıların çoğunluğu BİK, İB ve RTÜK gibi kamu kurumları ile gazeteler/gazeteciler arasındaki sorunlara dikkat çekerken, mesleki etik ve ekonomik sorunların tartışılması ıskalandı.
  4. Kimi konuşmacılar internet gazeteciliğinin reyting çabasını adeta kutsarken, üstüne bir de dijital manipülasyonla ilgili katılmadığım abartılı yorumlar eklenince, seçim sonuçlarına yönelik objektif değerlendirmelere gölge düştü.
  5. Hemen hemen tüm konuşmacılar mesleki örgütlüğünün ve güç birliğinin önemine vurgu yaparken, bunu (örneğin meslek odası kurulması gibi) nasıl somut plana taşıyacağımızı tartışamadık, bir yürütme komisyonu kuramadık.

NOTLARIMDAN KARIŞIK:

TGF Başkanı Yılmaz Karaca’nın “Anadolu basının bitirilmesine az kaldı… İktidara esir olmuş meslek örgütleri var” yönündeki tepkili sözlerini sadece acı içinde dinledik, tartışamadık.  

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in Küresel Gazeteciler Konseyi eleştirisi dikkat çekiciydi.

Avukat Meliha Selvi’nin “sorun siyasi olduğu için hepimiz siyasi gibi konuşuyoruz” ve “Medya işlevsiz kaldığı için gelirsiz de kaldı” sözleri, hukuki açıdan değil ama keskin özeleştiri ve malumun ilanı açısından kayıtlara geçti. 

Gazeteci-Yazar Necati Kartal’ın ortaya attığı 5 soruya cevaben, Dijital Medya Danışmanı Levent Özen’e destekle “niceliksel gelişmeyi niteliksel gelişme ile desteklemediğimiz için bu sorunları yaşıyoruz. Gazeteciliğin değerleri yerine; yapay zekayı, algoritmaları konuşmamız yetmez” mealindeki çıkışım da kayıtlara geçti.

Akademisyen Gökhan Bulut’tun “tık sayılarını konuşmak asıl sansürdür” görüşüne şapka çıkartıyor ve tekrar, yapımda emeği geçenlere(Danışman Murat Koç, Belediyeden Emek Hanım) ve kolaylıklar diliyorum.  

Evet, hiç ayrılmadan gün boyu izlediğim toplantıda Kılıçdaroğlu “Âlimin mürekkebi, şehidin kanından evladır” sözünü hatırlatmıştı. Ben de “dost acı söyler” sözünü hatırlatarak, enerjisine hayran kaldığım Atilla Sertel’in eşsiz liderliğindeki toplantıya ait notlarımı buraya kaydediyor, 2024 biletimi bu kez dernek kontenjanlı olarak talep ediyor ve tüm katılımcılara tekrar selam ediyorum.  

İyi ki vardınız.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
2141 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

MARMARİS ÇALIŞTAYI’NIN ARDINDAN” için 2 Yorum

  1. Mustafa Düzenli : diyor ki:

    Gerçekten okuduğum en güzel değerlendirme olmuş. Kaleminize sağlık. Tespitler yerinde.

    Mustafa Düzenli/Osmaniye ( Gazeteci )

    • admin : diyor ki:

      Mustafa bey çok teşekkür ederim.
      Gözlemlerimi ve iletişim içinde olduğum arkadaşlarımın değerlendirmelerini aktarmaya çalıştım.
      Selamlar…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...