logo

ÖZKAN:”GMİS, ULUSLARARASI ALANDA ÖNEMLİ BİR SENDİKADIR”

  • IndustriALL Küresel Sendikalar Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan GMİS ziyaretinde, “Genel Maden İşçileri Sendikası, sadece Zonguldak’ta, sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da son derece itibarlı, son derece önemli ve kıymetli bir sendikadır.” dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın da (GMİS) üyesi olduğu, dünyada 54 milyon üyesi bulunan IndustriaLL Küresel Sendikalar Federasyonu’nun Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan ile Avrupa’da 7 milyon üyesi bulunan IndustriALL Avrupa Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Luc Triangle, 18 Ocak 2023 tarihinde GMİS’i ziyaret ederek Genel Başkan Hakan Yeşil ile görüştü.

KONU : AMASRA’DA MEYDANA GELEN MADEN FACİASI

Sendikadan verilen bilgiye göre; Amasra’da ki ziyaret ve incelemelerinin ardından Zonguldak’a gelen Luc Triangle ve Kemal Özkan, ilk olarak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu’yu ziyaret etti. Amasra’daki facia ve maden sektörünün Türkiye ve dünyadaki durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu ziyarette, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de bulundu. Luc Triangle ve Kemal Özkan, ardından TTK Eğitim Ocağı ve Maden Müzesi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra GMİS Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Özkan ve Triangle, TTK Amasra Müessesesi’nde 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen ve 42 madencinin şehit olduğu maden kazası ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Özkan ve Triangle’nin Türkiye ziyaretinde dün Bartın Amasra’da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundukları, şehit madenci ailesi ile şehit madenci mezarı ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti. Yeşil, “Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak üyesi olduğumuz IndustriALL Sendikalarının yöneticilerini aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Ziyaretleri için teşekkür ediyoruz” dedi.

GMİS’İN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

IndustriALL Küresel Sendikalar Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, yöneticisi olduğu federasyonun 143 ülkeden 54 milyon işçiyi temsi ettiğini belirterek, 14 Ekim tarihinde Amasra’da gerçekleşen maden faciasının ardından dayanışma sergilemek için ziyaret gerçekleştirdiklerini açıkladı. Üzüntüsünü belirten Özkan, görüşmeleri özetlediği konuşmasında “Bütün gelişmeleri takip ettik. Ben bu vesileyle Genel Maden –İş Sendikamıza mükemmel ev sahipliği için teşekkür etmek isterim. Genel Maden İşçileri Sendikası, sadece Zonguldak’ta, sadece Türkiye’de değil uluslararası alanda da son derece itibarlı, son derece önemli ve kıymetli bir sendikadır. Bizim de önemli bir üyemizdir. O nedenle sendikamızla birlikte çalışmak bizler açısından değerli ve önemli. Amasra’yı ziyaret ettik. Amasra’da maden sahamızı ziyaret ettik. Şubemizle, işyeri temsilcilerimizle görüştük. Müessese müdürümüzle görüştük ve belediye başkanımızla görüştük. Ailelerimizi ziyaret ettik. Kabirleri ziyaret ettik. Tabii ki biz uluslararası sendikalar olarak özellikle Türkiye madencilik sektöründe kaybettiklerimizi sürekli anmak, onları unutmamak, sürekli hatırlamak önemli bir görevimiz. Onlara karşı büyük bir mesuliyetimiz var. Mesuliyetimiz yalnızca onlara değil onların geride bıraktıklarına da mesuliyetimiz var. O nedenle Genel Maden-İş Sendikası’nın bu anlamda ailelere göstermiş olduğu dayanışma son derece takdire şayan. Örnek bir dayanışma. Bu vesileyle sayın başkan şahsınızda bütün Genel Maden-İŞ camiasını tebrik ediyoruz.” dedi ve adaletin kararını takip ettiklerini sözlerine ekledi.

TRİANGLE: “AMASRA FACİASI TÜM YÖNLERİYE ARAŞTIRILSIN

IndustriAll Avrupa Sendikalar Birliği Genel Sekreteri Luc Triangle, 39 ülkede 7 milyon işçiyi temsilen Zonguldak’ta bulunduğunu söyledi. Amasra faciasının tüm yönleriyle araştırılarak sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini ifade eden Triangle, “Tüm yetkili makamları buradan uyarıyoruz ve bu facianın neden olduğu konusunda cevapları arıyoruz. Madenci kardeşimiz sabah işine gittiği gibi güvenli bir şekilde evine gelebilmelidir. Bunun için ne yapılması gerekiyorsa test edilmelidir. Madendeki bir kaza gerçekten kabul edilemez. Mevzuat mı yetersiz, yasa mı yetersiz neyse bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda da devletin üstleneceği belki de yeni bir mevzuat yapılması gerekiyor. Bununla birlikte bu mevzuatın şirketin sorumluluğu çerçevesinde uygulanabilir olması gerekiyor. Şöyle bir soruyu sorup cevap almak istiyoruz: Amasra’da yanlışlık neydi? Bu bağlamda GMİS ile iş birliği içindeyiz. Orada çalışan işçilerimizin üyelerimizin iş sağlığı ve güvenliklerini nasıl arttırabiliriz noktasında gerekli çalışmaları yapacağız.” dedi.

Özkan ve Triangle, GMİS Genel Başkanı Yeşil’e kuruluşlarının bayrağını hediye etti. Yeşil de, Özkan ve Triangle’ye madenci heykeli takdim etti.

Paylaşın:
281 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ