logo

POSBIYIK NASIL KAZANDI?


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım.

Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer‘in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydettim. Ve İyi Partili Murat Sesli’nin risk aldığını, seçime dolaylı yoldan girmesinin Posbıyık’ın işine yarayacağına da dikkat çektim.

Yeniden Refah Partisi Adayı Emre Karaarslan ile TİP Adayı Cihangir Amca’nın oy oranlarını önemli oranda yükseltecekleri öngörümü de ekleyerek, MHP’li İlkay Özdemir’in sevilen bir isim olduğunu ancak Ereğli’de MHP’nin oy oranının belli olduğunu da yazıma ekledim.

Son not olarak da  Posbıyık da bu durumda, zaten samimi desteğini görmediği partisinden bağımsız bir kampanya yürütmesi veya organizasyonel becerisi, tecrübesi ve imkanları ile öncü olması gereken partisinin de önüne geçerek tıpkı aday adaylığı sürecindeki gibi sakin ama etkili kampanya yürütmesi bekleniyor. Kazanmaya en yakın formül bu olsa gerek: Birkaç temel proje ve slogan. Az vaat, az laf, çokça belediyecilik faaliyeti…” demiştim.

Griyimdir, gösterişi hiç sevmem ama aynen böyle oldu. Hepsinde haklı çıktığımı sorumluluğum gereği yazmasam olmaz!

Günün sonunda, öngördüğüm gibi seçim sürecinde sakin ama etkili bir kampanya yürüten Posbıyık, (bir ara ‘en iyi savunma saldırıdır’ yanlış taktiği ile kaotik çağrışımlar yaparak agresifleşse de, bu tarzını sürdürmedi) genellikle sessiz-sakin tavrını koruyarak ve ayrıca önemli bir unsur olarak, eşi Neriman hanımın ve belediye ekibinin de yoğun desteği ve de en önemlisi kendi yüksek performansı ile seçimi almasını bildi.

Demem o ki; Yılar önce Uyanış dergisinde Sina Çıladır(kulakları çınlasın) ve Ali Bahadır(rahmet diliyorum) Ağabeylerle “Posbıyık Bir Fenomen mi?” başlığı ile sorguladığımız ama bugün fenomen olduğundan kuşku duymadığımız Başkan Posbıyık’ı kutluyor, başarılar diliyorum.

Şimdi, kendi deyimi ile “129 bin kişinin belediye başkanıyım” ifadesinin aktif hizmete dönüştürmesini izleme zamanıdır.

Ben inanıyorum ki; İfade becerisi ve beden dilini kullanma kapasitesi dorukta olan bir lider olarak Başkan Posbıyık; belediyecilik tecrübelerine, seçim döneminde koruduğu etkili-sakin üslubunu da ekleyerek son döneminde kalıcı hizmetlere imza atacaktır.

Çünkü kendinden emin olan ve kaybedecek bir şeyi olmayan liderler, genlerindeki kısıtlarından kurtulup tekamülün gereği olarak daha güçlü kararlar alabilir ve uygulayabilirler.

Örneğin, “İmar revizyonu, trafik düzenlemesi, il olma ısrarı ve şehirlilik kültürünü yükseltmek, Erdemir’le iyi ilişkiler…” sadece birkaç tanesi.   

Evet, Posbıyık için “Büyük Adam” olarak anılma ve kayıtlarda öyle kalma fırsatı dönemi başlamıştır; hayırlı olsun!

Bu arada seçim sonuçlarına tüm partiler ve oranları üzerinden bakarak, Ereğli seçmeninin siyaseten; ülke ve büyük şehirlerle ne kadar da senkronize hareket ettiğini tekrar pekiştirmiş olduk. Ayrıca İyi Partili Evrim Balbaloğlu, aktif siyasi yaşamını belediye meclis üyeliğine seçilmesi ile kamusal göreve nihayet evirmiş oldu, Ceyda Keleş gibi Ak Partili bir isim siyasi ve kamusal arenaya ilginç bir şekilde dahil oldu, YRP’li Genç Dinamik Emre Kararaslan ve TİP’li Sanatçı-Aktivist Cihangir Amca gibi yeni siyasetçilere de kapı aralanmış oldu. İyi oldu bence.

Genele bakacak olursak,  ülke çapında önümüzdeki dönemde, ekonomik ve idari-yönetişim model etkileri ile Ak Parti’de; ideolojik etkilerle İyi Parti’de lider değişikliği olacak gibi görünüyor. Bu sırada oluşacak boşluğu konsolide edecek -yeni sağ- bir oluşum da mümkün, CHP’nin yakaladığı yükseliş dönemini sürdürmesi de…

Bu biraz da 2024 seçimlerinde önemli bir başarı yakalayan CHP’li belediyelerin ‘Eskişehir Modeli’ ile yol alabilmelerine bağlı!

Bu vesile ile 2024 Ereğli Festivalinde büyük ödülün Belediyeciliğin Üstadı Yılmaz Büyükerşen Hoca’ya verilmesini talep ediyor, ayrıca Belediye Serasına Aşık Veysel’in ‘Coşar’ şiirinin yazılması önerimi hatırlatıyorum.

Sağlık ve başarı dileklerimle şimdiden iyi bayramlar dilerim.

  • Not: Yazının birkaç yerinde gazete versiyonundan farklı olarak küçük eklemeler yapılmıştır.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
675 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...