logo

SEÇİME DOĞRU 2 : HABER KUTSAL, YORUM HÜR!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Nihayet Kdz. Ereğli Belediye Başkanı adayları netleşti.

Sıra partilerin ve adayların saha performanslarında…

Aslına bakarsanız sahaya ilk çıkan, hukuki nedenlerle(siyasi yasaklılık) seçime giremediği için aynı isimli emekli kuzeni Murat Sesli’yi destekleyen ve adeta onun adına kampanyayı yürüteceğini açıklayan Eski Belediye Başkanı Murat Sesli oldu. Eski Başkan Sesli’nin 2025 yılına kadar seçilme hakkı yok ama vatandaş olarak özgürlüğü var.  Hukukçulara sordum: “kendisi 2025 yılına kadar siyasi yasaklı olduğu için seçime giremez fakat başka bir adayı açıkça desteklemesinde sakınca olmaz.” dediler.  Buna göre aynı isimli kuzenini destekleyen ve adeta gayrı resmi eş başkanlık öngören eski başkan Murat Sesli Şubat Ayı başında yaptığı  mitinginde ciddi kalabalık topladı ve geçmişte yaptıklarını anlatarak gelecekte de Kuzeni Murat Sesli ile birlikte veya onun adına aynılarını (üzerine yeni projelerini de ekleyerek) yapabileceğini söyledi.

İyi Parti’den Kuzen Sesli adına seçime gireceği öngörülen Eski Başkan Sesli; Ak Parti ve MHP’den de seçilebilecek kadar oy alabilir. 

Bu da mevcut Başkan CHP Adayı Posbıyık’ın işine gelir.

.

Posbıyık demişken…

Ereğli’de CHP’nin Posbıyık’la birlikte 6 Aday Adayı vardı. Yarışı Posbıyık kazandı. Öyle ki, hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan kazandı. Bence CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul ile İlçe Başkanı Ali Kocamanoğlu süreci kendi açılarından çok kötü yönettiler. En başta Halil Posbıyık karşıtlığı üzerinden yönetime gelen Kocamanoğlu, Milletvekili Ertuğrul ile birlikte Posbıyık karşıtlığında ve Emrah Kararaslan’ın Adaylaşmasında ve de hatta Buket Müftüoğlu’nun adaylaşmamasında motivasyon(!) birliği yaptılar! Ancak ikisi de tarafsız olması gerekirken taraf olunca bence bertaraf olma yoluna girdiler. Hele ki; örgütte aday adaylığı sürecinde yaşananların ne tüzük, ne etik ne de hukuk değerleri ile bağdaşmayacak düzey geldiği değerlendirilirken bu durum kaçınılmaz hale gelmiş demektir.  Posbıyık da bu durumda, zaten samimi desteğini görmediği partisinden bağımsız bir kampanya yürütmesi veya organizasyonel becerisi, tecrübesi ve imkanları ile öncü olması gereken partisinin de önüne geçerek tıpkı aday adaylığı sürecindeki gibi sakin ama etkili kampanya yürütmesi bekleniyor. Kazanmaya en yakın formül bu olsa gerek: Birkaç temel proje ve slogan. Az vaat, az laf, çokça belediyecilik faaliyeti…

.

Ak Parti Adayını en geç açıklayan parti oldu.

Öyle ki; Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, Zonguldak mitinginde Adaylaşan İbrahim Sezer’İn elini kaldırmadan önce herkes tereddüt içindeydi.

Sezer, Ak Parti ve MÜSİAD camiasında takdir edilen sessiz ama tekâmül eden bir isim. Zonguldak’ta miting yapan Erdoğan’ı dikkatle dinledim. Ereğli’ye özel bir vurgu yapmadığında göre Ak Parti’de kendi haline bırakılmış bir kampanya dönemi yaşanacak gibi görünüyor.  Milletvekili Saffet Bozkurt ve ekibinin sahada olacağı muhakkak ama aday adayı çokluğu aynı zamanda küskünler çokluğu demektir. Her ne kadar Ak Parti’de kol kırılıyor yen içinde kalıyorsa da motivasyon desteği şart. Sezer tek başına bırakılmamalı. Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini  yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!  Hele ki MHP ile ittifak ta yok görünüyorken…

.

MHP’nin adayı İlkay Özdemir; Ereğli’de her kesim tarafından sevilen ve takdir edilen bir isim. Ancak MHP’nin oy oranı belli. İlkay hanım organizasyon ustası  dominant kişiliği ile olayları yönetmesini bilen İlçe Başkanı Rahman Demirtürk ile sahada karşılık bulacaktır. Bunun oranı ise önümüzdeki günlerde netleşir.     

.

YRP adayını geçen sayımızda haberleştirmiştik. Konuşkan ve üretken bir aday olduğu kesin. Genel Başkan Fatih Erbakan’ın çıkışları ile kendi rüzgarını birleştirirse Emre Karaarslan uçuk projeleri ile değil ama konjonktürel kaynaklı oy oranını yükseltebilir.

.

Cihangir Amca TİP Adayı olarak açıklandı. Kendisi sevilen ve konuşkan bir isim ama Genel Başkan Baş’ın “dengeleri değiştireceğiz” iddiasını dikkate alsak bile radikal sol oyları konsolide etmek ve küskün chp’li oyları almakla meclise üye seçtirme başarısını göstermesi beklenebilir.  

.

Saadet Partisi Kdz.Ereğli Belediye Başkan Adayı’nın Musa Kumaş oduğunu tesadüfen sosyal medya hesabından öğrendim. Olup bitenle ilgili, esprili ve sivri dili ile tanıdığım Kumaş’ın neden böyle sessizce 21 maddelik “yapacağız, edeceğiz” şeklinde seçim propagandası yaptığını anlayamadım!  

.

Anladığım bir şey var ki; şu andaki mevcut konuma göre seçilmeye en yakın Aday: CHP Adayı ve mevcut Belediye Başkanı Halil Posbıyık.

Hareketli konumda ise gelişmeler ve konjonktür neyi getirir bilemem ama siyasette 1, 5 ay çok uzun bir süre.

Ve bizler hareketli konumda yakın takipteyiz.

Şimdiden hayırlı olsun…

Paylaşın:
Share
1743 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

SEÇİME DOĞRU 2 : HABER KUTSAL, YORUM HÜR!” için 1 yorum

  1. Ahmet Alaca : diyor ki:

    Dogan bey seslinin baska bir adayi dedteklemesinde elbette bir sikinti yok ancak malumunuz secim otobusunde dahi ! yasakli seslinin , projelerde yasakli seslinin, adaylik aciklamasinda yasakli seslinin ! kendisini gormekteyiz bunun adi hepimizin ana dili olan turkcemizde ‘sahtekarlik’ tir. Yasalar cercevesinde tanimi bellidir..
    Kaldiki bu kisi sizinde ‘hukuk’ culara sordugunuz ve ogrendiginiz gibi siyasi yasaklidir suana kadar izlediginiz ve izledigimiz siyasi yasakli bir kisinin alenen kendisinin siyaset yapmasidir.
    Keske hukukculara bunuda sorup bizleri bilgilendirseydiniz.
    Bahsettiginiz aday olacak ‘’kuzen’’ sesliyi daha ereglide goremedik ne projelerde ne kürsüde nede seslinin secim otobusundeki fotografta !

    birbirimizi kandirmayalim lutfen burasi eregli kultur duzeyi pek cok ilden daha yuksek bir ilce ..

    habercilikte yillardir yitirmediginiz nezaket ve farkindalik cercevesinde nazichane fikirlerimi okudugunuz ve okuyuculara okuttugunuz icin size tesekkur ediyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...