logo

PROF. DR. KUTOĞLU’NDAN EREĞLİ VE ERDEMİR’E GÖNDERMELER!

  • ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, katıldığı tv programında Kdz. Ereğli Fakülte Kampüsü için toplanan ve taahhüt edilen bağışların yetersiz olduğunu savundu ve “Üniversiteler kuruldukları şehir ve bölgelere emanettir. Onlara sahip çıkmak durumundadır. … Onun için üniversitenin şehre katkı vermesini istiyorsanız sadece devletin desteğini değil, aynı zamanda şehrin de üniversitesine destek olması gerekir. Dünyanın en iyi hastaneleri de bağışlarla ayakta kalıyor… “diye konuştu.
  • Bilindiği gibi Kdz. Ereğli’de tüm kesimlerin desteklediği Eski Devlet Hastanesi alanına Fakülte kampüsü yapılması konusunda Ereğlili İş İnsanı Ahmet Erman 2020 yılında 4 milyon liralık, Erdemir ise 2022 yılında 3 milyon dolarlık bağış protokolü imzalamışlar ve ödeme yapmaya başlamışlardı. Ayrıca Ereğli Eğitim Vakfı’nın konu ile ilgili vergi muafiyetleri almaya çalıştığı ve İş İnsanı Akın Tatoğlu’nun da bağış yapmak istediği biliniyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi(ZBEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu Kanal Z ekranlarında katıldığı ‘Olaylara Bakış’ programında Gazeteciler Derya Akbıyık ve Doğan Gönüllü’nün sorularını cevaplandırdı.

“SORUN İNSANDA”

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık’ın moderatörlüğünü yaptığı programın ilk bölümünde depremle ilgili soruları yanıtlayan Harita Mühendisi Kutoğlu, depremle ilgili değerlendirmelerde bulunduktan sonra “…sorun insanda, siz dünyanın en iyi yönetmeliğini yapın, eğer insanlar buna uymak istemiyorsa, insanların içerisinde bir rant iştahı varsa…” diye devam etti ve doğa ile uyumlu yapılaşmanın önemini vurguladı.

“BARTIN VE ERZURUM’A DİKKAT!”

Zaman zaman uyarılarda bulunan Kutoğlu, Bartın ve Erzurum illerinin deprem üretme potansiyeli olduğuna dikkat çekerek zamanlama konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını söyledi. Deprem üretme potansiyeli olan yeni fay hatları olduğunu söyleyen Kutoğlu, “arkadaşlarımızla birlikte 2-3 tane yeni fay hattı bulduk. çok az hareket ettikleri için bu güne kadar ortaya çıkartılamamış. Bunları makale olarak gönderdik. hakem değerlendirmelerinden geçtikten sonra onları kamuoyu ile paylaşacağız . diye konuştu. Kutoğlu ayrıca, tüm siyasi partilerin bir araya gelerek özel kanunla deprem performans belgesi zorunluluğu getirilmesi gerektiğini işaret etti.

KAMPÜS İÇİN TOPLANAN BAĞIŞLAR YETERSİZMİŞ!

Programın son bölümünde, Doğan Gönüllü’nün Kdz. Ereğli fakülteler kampüsü yapımının neden geciktiği sorusunu cevaplandıran Kutoğlu, sözlerine, uzun süredir üniversite yönetiminde olduğu için konuyu iyi bildiğini söyleyerek başladı. Gönüllü ile konuyu tartışırken, şu ana kadar Eğitim Vakfı kanalı ile toplanan ve taahhüt edilen bağışların yetersiz olduğunu, gelen paraların da proje maliyetine harcandığını savunan Kutoğlu, süreci özetledi ve “ortada sadece verilen sözler varken bina inşaatına başlayamazsınız. Parayı alacaksınız ki icraata başlayacaksınız. Erdemir parayı yatırdı inşaata başlandı. ” dedi.

.

GÖNÜLLÜ VE KUTOĞLU’NUN ‘BAĞIŞ’ POLEMİĞİ!

Gönüllü’nün yeni kampüse taşınacak fakülteleri sorması üzerine ise “onlar öyle kolay meseleler değil” şekilde cevaplandıran Kutoğlu, Türkiye’de üniversite ve fakülte enflasyonu olduğunu savundu ve “özellikle Anadolu’da fakülteler boş kalmaya başladı…” dedi. Gönüllü ‘nün “Ereğli yeni kampüsü taşınılması için elinden geleni yapıyor, üniversite de sıcak bakarsa sorun daha kısa zamanda çözülür” sözlerine cevaben, “Üniversiteler kuruldukları şehir ve bölgelere emanettir. Onlara sahip çıkmak durumundadır. Amerika’da da, Avrupa’da da bu böyledir. Devletten aldıklarının daha da fazlasını bölgedeki kuruluşlardan alırlar. hatta şunu da söyleyeyim; Türkiye’deki bazı sanayi devleri de giderler Harward gibi MIT gibi şirketlere bağışta bulunurlar. Onun için üniversitenin şehre katkı vermesini istiyorsanız sadece devletin desteğini değil, aynı zamanda şehrin de üniversitesine destek olması gerekir. Dünyanın en iyi hastaneleri de bağışlarla ayakta kalıyor, çünkü sağlık hep zarar eder. “diye konuştu. Gönüllü’ nün yapılan bağışların küçümsenmemesi, bağışçıların onurlandırılması gerektiğini ve Ereğlide’ki kuruluşların bağış için sırada olduğunu söylemesi üzerine Kutoğlu, “Göreceğiz bakacağız, inşaata başladık işte” sözleri ile karşılık verdi. Kutoğlu ayrıca geçtiğimiz günlerde Rektör Prof Dr. İ. Hakkı Özölçer’in katıldığı program sonrası yapılan açıklamada haberi sitesinden kaldıran gazeteci ifadesinde kast edilenin Haber Hayat olmadığını söyledi.

Yaklaşık 2 saat süren canlı yayında Kutoğlu ayrıca, gazetecilerin, BEÜ araştırma hastanesi yatırımları, bölgenin heyelan riski gibi sorularını da cevaplandırdı.

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN GÖRSELİ TIKLAYINIZ

.

.

(NOT: EREĞLİ KAMPÜSÜ İLE İLGİLİ BÖLÜM İÇİN SAAT KODU 1:41.00 ‘DEN SONRASI İZLENEBİLİR)

Paylaşın:
1161 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ