logo

YOLUMUZ ‘KIYIKIŞLACIK / İASOS’A YÜKSELDİ!

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
YOLUMUZ ‘KIYIKIŞLACIK / İASOS’A YÜKSELDİ!

Kurban bayramında ailece yolumuz Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık mahallesine düştü(daha doğrusu yükseldi). Burası Antik Kent İasos’u barındıran cennet bir koy.  

İyi ki yolumuz buraya yükselmiş. Ereğlili ODTÜ Mezunu Uzman Şehir Plancısı kızımız Simge Büyükbaş sayesinde bir taşla 3 kuş vurmuş olduk.

Zira böylece ; hem aile dostlarımız Hacer Yalçın ile Nurten Karaca’yı, Nurten hanımın kızı (oğlum Hazar‘ın da Ereğli’den sınıf arkadaşı) Simge ile arkeolojik kazı çalışmalarında görevli olduğu Kıyıkışlacık sınırları içinde bulunan İASOS/Ören kazı alanında kavuşturmuş, hem harika bir keşif yapmış, hem de Turgutreis’te kuzen ziyaretini uygun şartlarda gerçekleştirmiş olduk.  

Kıyıkışlacık; Milas – Bodrum yolu üzerinde ve Milas’a 27, Bodrum’a ise 60 km. mesafede. Milas’tan sonra tarlalardan bahçelerden köy yollarından geçtikten sona sürpriz bir şekilde denizin tam kıyısında şirin mi şirin, mitolojik tarih kokan büyükçe bir mahalle. Büyükçe diyorum zira Bodrum karmaşasına alternatif sakinlik sunan bu şirin mahallenin dağları taşları bile site tarzı konutlarla dolmuş. Ama merkez küçüklüğünü ve tazeliğini koruyor.

“Yok böyle bir güzellik!” dedirten Kıyıkışlacık’ın yerel halkı balıkçılıkla ve turizmle geçiniyor. İasos Antik Kenti ise adını milattan önce 3 bin yıllara dayanan mitolojik öyküden alıyor. Arkeoloji çalışmalarda görevli Simge, bana ayaküstü agora, amfi tiyatro ile etrafını gezdirdi ve bir deniz kenti olan İasos’un antik dönemde bölgenin Avrupa’ya açılan kapısı olduğunun kabul edildiğini söyledi. Dönemin sosyokültürel ve ekonomik yaşamı ile ilgili ilginç detaylar da aktaran Simge, kazı çalışmaların tamamlanması ile alanın ziyarete açılacağını kaydetti. (İasos’la ilgili detay isteyenlere nette bilgi fazlası ile var.)

Kıyıkışlacık’taki kısa molamızın ardından eşim Ülkü ile daha önceleri de uğradığımız Turgutreis’i gereğinden fazla yapılaşmış bulduk.

Marina eskiden daha gözde iken, adeta şehir içinde boğulmuş, turist profili ise yabancıdan yerliye dönüşmüş gibi gözlemledik. Tezgâhlardaki barbun fiyatını görünce, evde kuzen Hayriş’in hünerli ellerinden çupra-levrek keyfi sonrası sahilde dondurma ziyafeti adeta bayram lüksümüz oldu! Kuzenimizin önerisi ile gerçekleştirdiğimiz Gümüşlük/gece gezimiz ise bizi trafik ve yaya kaosunun tam ortasında gibi hissettirdi! Birbirimizi 3-4 defa kaybetmeyi başararak(!) “çok kalabalık” mazeretine sığınmayı ihmal etmedik.    

Ve İasos’tan tekrar davet var. Öğleden sonra yolculuk, Zeytinli koyunda harika-ılık bir deniz molası, tekrar Kıyıkışlacık. Kısacık  sahilinde fotoğraf aldıktan sonra adeta denizin ortasında dostlarla taze balık keyfi…

Tanrım ne güzel yerler buralar! Sakin zamanda tekrar gitmek istiyoruz. Tek şartımız ise Ülkü’nün daha yavaş araç kullanması!…

“Turizm kazandırır” tümcesinin bir kez daha ete kemiğe büründüğü  bu şirin yeri portföyümüze kazandırdığı için Simge’ye teşekkür ederek dönüş  yolundayız. Yüce Allah’ın topraklarımıza verdiği bin bir çeşit meyve nimetlerinden bazen göz hakkı tadımlık, bazen de ağacından ücreti karşılığı kayısı, bostanından kavun, tarlasından turşuluk taptaze salatalık tadarak uzun bir yolculuk sonrası yine Ereğlimize yükseldik.

Turizmin değil ama sanayinin kazandırdığı Karadeniz Ereğli. Ve benim tezime göre sanayinin yanında turizmin de kazandırabileceği potansiyeli barındıran Ereğlimiz’deyiz.

Sağ olasın Simge; sayende dostluklar pekişti, gezi portföyümüz zenginledi, küçücük mahallen bize iyi geldi.

Sözün özü; Kıyıkışlacık ve İasos Antik Kenti, yorulmaya ve görülmeye değer harika bir yer. Hele ki sabah durgunluğu, sessizliği! Yolumuz tekrar yükselirse sevinirim şahsen.

FESTİVALE HAZIRIZ…

Karadeniz Ereğli Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Festivaline şehir olarak hazırız. Detaylar uzun, Belediye ve Başkan Posbıyık sık sık konu ile ilgili paylaşımlar yapıyor zaten.

Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) üyeleri olarak bizim, festivalde ayrı bir heyecanımız daha var!

.

Çünkü Festivalin 3. günü, yani 23 Temmuz Cumartesi günü Ekonomi Gazetecileri ile “Yerel Kalkınmada Medyanın Rolü”  başlıklı bir söyleşiyi ERMED Yönetimi olarak organize ediyoruz.
Geçtiğimiz gün düzenlediğimiz kahvaltıda üyelerimizle de konuyu ele aldık sohbet ettik. Herkes memnun ve özveri ile katkı vermeye hazırdı. Nitelikli bir ekiple Ereğlimize gelecek ekonomi gazetecilerini dört gözle bekliyoruz. Tatoğlu Kültür Merkezinin üst salonunda düzenleyeceğimiz kompakt bir toplantıda meslektaşlarımızla ve konunun tarafları ile buluşup söyleşeceğiz. Sanıyorum festivalde “Ekonomi, medya ve şehir” konularının aynı anda ele alınacağı tek etkinlik olacak.

Bu anlamda başta Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık olmak üzere, Ekonomi Gazetecileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak ile Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammet Ali Ateş ve emeği geçen tüm ekibe şimdiden çok teşekkür ediyoruz.

Bekliyoruz efendim…

Paylaşın:
Etiketler: » » »
1448 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KDZ EREĞLİSİ’NDE 1844 YILI EMLAK GELİRLERİ

    11 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’na 2010 yılında sunduğu ‘Temettüat Defterlerine Göre Karadeniz Ereğli’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi’ başlıklı yüksek lisans tezinde Tansu Hilmi Hançer; Ereğli kasabasında 1844 yılında toplanan emlak gelirleri hakkında bilgiler vermektedir. Belirtilen defterlerde Ereğli kaza merkezinde bulunan taşınmazlar tespit edilmiştir. Birim olarak ‘bab’ ile hesap edilen dükkanlar 98.375 bab, ‘asiyab’ denilen değirmenler ise 14.71 bab olduğu görülmüştür. Tüm ...
  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balıla y...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...