Yüksek Lisan Öğrencisi Dilşad Yırsutemur’un Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu Ağustos 2008 tarihli ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basın Tarihi ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 19802li yıllarda kentimizde yayınlanan yerel gazeteleri bize yansıtmaktadır.
1 Mart 1980’de yayınlanmaya başlayan Hakimiyet’in kurucusu Yılmaz Yaman, sahibi Remzi Özbirinci’ydi. Gazetenin genel yayın yönetmeni Fikri Kapan, yazı işleri müdürü Hüsnü Karakuş, haber müdürü Erdem Akkaya’ydı. Gazetenin idarehanesi Devrim Bulvarı Oğuzlar İş Hanı Kat.5’de bulunuyordu. Gazete Şafak Ofset tesislerinde basılmaktaydı. Dört sayfadan oluşan gazetenin boyutları 42×58 cm boyutlarındaydı. Yerel haberlerin ağırlıklı olduğu gazetede tahir Çötemen, Fikri Kapan, Yasin Ören, Erdoğan Demir bulunmaktaydı. Gazete günlük olarak yayınlanmaktaydı.
‘Müstaki Gazete’ başlığıyla çıkarılan Ereğli’nin Sesi gazetesinin sahibi Yılmaz Yaman’dı. 1 Mart 1980’de yayınına başlayan gazetenin yazı işleri müdürlüğünü Aydoğdu Makaracı yapıyordu. Gazetenin idarehanesi Meydanbaşı Mahallesi No.1’de bulunuyordu. Yaman Matbaası’nda basılan Ereğli’nin Sesi’nin yazar kadrosunda Ahmet Tiryakioğlu bulunmaktaydı. Yerel haberlerin ağırlıkta olduğu gazete iki sayfadan oluşmaktaydı ve son sayfası spor haberlerine ayrılmaktaydı. Gazetenin 1985 yılı sayılarında yazı işleri müdürünün Ali Suat Eser olduğunu görmekteyiz. Yazar kadrosunda ise Abdurrahman katmer, Selahattin karayeğen, Engin Ulukaya ve Tülay Yazıcı bulunuyordu. Yurt ve dünya haberlerine bir sayfa ayıran gazete dört sayfadan oluşuyordu. Ereğli’nin Sesii gazetesi okuyucularına ofset baskıya geçerek bölgeselleşeceğini ve gazetenin isim değişikliğine giderek Karadeniz Hakimiyet ismiyle çıkacağını duyurmuştur. Ereğli’nin Sesi gazetesi bu isimle son olarak 12 Ekim 1985’de çıkarılmıştır.
1 Mart 1980’de kurulan Hakimiyet gazetesinin kurucusu Yılmaz Yaman’dı. Gazetenin imtiyaz sahibi ise Remzi Özbirinci’ydi. Gazetenin başlığının solunda ‘’hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’’ ifadeleri yer almaktaydı. İdarehanesi Devrim Bulvarı Nö: 21/D’de bulunan gazete, 40×56 cm boyutlarında olup dört sayfadan oluşuyor ve içerik olarak yerel haberleri yansıtıyordu. Gazetenin yazar kadrosunda Fikri kapan, Erdoğan Kutlu ve Yasin Ören bulunuyordu.
‘Sosyal ve Ekonomik Gazete’ adıyla yayınlanan Birikim, 1 Mart 1982’de yayınına başlamıştır. Gazete bir süre sonra yayınına ara vermiş ve 17 Aralık 1984’te tekrar çıkarılmaya başlanmıştır. Yayın hayatına tekrar gerş döndüğü ilk sayısında gazetenin kurucusu ve sahibi Bilge Yaman yayın amacını şu şekilde açıklamaktaydı :
‘’Bugün Birikim gazetesi ilk olarak 1 Mart 1982 günü ilçemizde yerel basın arasında değerli yerini almıştı. İlk günkü yayınımızda ‘Ereğli kamuoyunda tüm konularda, özellikle ekonomik ve sosyal hayatı içeren konularda yararlı olmak yegane amacımızdır’, diye sizlere seslenmiştim. Bu konuda görevimizi yerine getirmeye çalıştık. 6 ayı aşkın bir süre sizlerle birlikte olduktan sonra, bazı ekonomik nedenlerden dolayı yayınımıza bir süre ara vermek zorunda kaldık. Yayınımıza ara vermemizi zorunlu kılan ekonomik koşullarımızı zorlayarak, Birikim olarak yeniden yayına girmenin ve siz okurlarımızla yeniden birlikte olmanın mutluluğunu duyuyorum.’’
Birikim gazetesinin yazı işleri müdürü Şenol Çatma, genel yayın yönetmeni Metin Engin’di. Gazetenin idarehanesi Meydanbaşı caddesi No.73’te bulunuyordu. İki sayfadan oluşan ve 40×57 cm boyutlarında olan gazetenin 1986 yılı sayılarında başlığın sol tarafında ‘’Habere Saygı, İnsana Saygı, Demokrasiye saygı’’ ifadelerini görmekteyiz. Gazetenin yazarları arasında ise Birol Karadeniz ve Sina Çıladır bulunmaktaydı.
4 Temmuz 1983’te yayınlanan Ereğli Öncü başlangıçta haftalık gazete olarak okuyucuya sunulmuştur. Gazetenin sahipleri Erdinç Baba ve Fazlı Vural’dır. Yazı işleri müdürlüğünü Erdinç Baba yürütmekteydi. İdarehanesi Akarca Mahallesi Orta Cami Caddesi No.18’de bulunan gazete Vural Matbaası’nda basılmaktaydı. İki sayfa ve 33×50 cm boyutlarında olan gazetenin başyazısında Ereğli Öncü’nün çıkarılma amacı şu şekilde açıklanıyordu :
‘’Ereğli Öncü, Ereğli ve çevresindeki haftalık gazete boşluğunu doldurması ihtiyacından doğdu. Ve bu boşluğu doldurduğu sürece yaşayacak, Ereğli Öncü’nün tüm amacı bu gereksinimi en iyi biçimde karşılamaktır. Bunun içindir ki tüm gazete personeli büyük bir heyecanla çalışıyor. Olayların yorumundan aktüaliteye, düşünsel ürünlerinizden spora, sanat edebiyat ışığından belgesellere ve hatt toplumumuzun değişik kesimlerinin güncel ihtiyaçlarına kadar her konuda uyarıcı, eğitici, yol gösterici ve bütün bunları yaparken de gerçekçi olmak üzere geldik.’’
Ereğli Öncü 11.sayıyla birlikte günlük olarak çıkarılmaya başlanmıştır. Gazetenin genel yayın yönetmenliğini Şadan Sönmez yapıyordu ve gazete yine iki sayfadan oluşuyordu. Gazetenin boyutları ise 38×56 cm idi. Ereğli Öncü’de Erdoğan Öztürk, Op. Dr. Yıldırım Alpago yazılarıyla yer alıyorlardı. 1985 yılında gazetenin sayfa sayısı dörde çıkarılmıştı.
Ereğli Öncü 1986 yılına gelindiğinde başlığını sol tarafında ‘’İnsana Saygı, Gerçeğe Saygı, Demokrasiye Saygı’’ ifadesiyle çıkarılmaya başlanmıştır. Gazetenin genel yayın yönetmeni Nilgün Efes olurken, gazete Meydanbaşı Caddesi No.42-B’ye taşınmıştır. Yazar kadrosu içinde ise; Sina Çıladır, Hüseyin Yurttaş, Nilgün Efes, Can özgür bulunuyorlardı. 1987 yılında ise gazetenin genel yayın yönetmeni ise Sina Çıladır olurken yazı işleri müdürü Erdinç Baba olmuştur. Orhan ulukan ve konuk yazar olarak da Örsan Öymen gazetenin yazarları arasındadırlar. 1987’de dört sayfa halinde yayınlanmaya başlayan gazetede ilhami Soysal ve Ali Sirmen’in yazılarına da rastlamaktayız.
12 Kasın 1984’te yayınına başlanan Bizim Ereğli’nin kurucusu ve sahibi Serdar okmar’dı. Gazetenin ilk sayısında yayınlanış amacı şöye açıklanmaktaydı : Muhterem okuyucu, elinizdeki bu ilk sayıyla, Bizim Ereğli gazetesi yayın hayatına adımını atmış bulunmaktadır. Bizim Ereğli ismi gibi, neşriyat hayatında haberiyle, makales,yle, röportajlarıyla ve her şeyiyle milletimizin hizmetinde olacaktır. Bizim Ereğli bizi muhteşem tarihimizin mana enginlerinde gezdirecek bu tarihi yapanların gönüllerinde taht kuran ulvi değerlerinden aldığı ilhamla dertlerinize reçeteler yazacak ve sıhhatli bir toplumun vücut bulması için elinden gelen hiçbir şeyi esirgemeyecektir. Bizim Ereğli, bizim bir parçamız olduğu için ona biz sahip çıkıp biz bağrımıza basacağız. Onun yolunun üstündeki taşları dikenleri temizleyerek onun yayınına rahatlıkla devam etmesine yardımcı olacağız.’’
Bizim Ereğli, 26×40 cm boyutlarındaydı ve dört sayfadan oluşmaktaydı. Gazetenin yayın kadrosunda şu isimler bulunmaktaydı: Cengiz Ataş, Nihat Hastorun, Mehmet Özcan, Atıf Adiltürk ve Fevzi Yılmaz…
Haftalık olarak yayınlanan Öz Ereğli, 7 Şubat 1984’te yayınlanmaya başlamıştır. Başlığının sol tarafında ‘’Halka Hizmet Hakka Hizmettir’’ ifadesi yer almakta olan gazetenin imtiyaz sahibi Ali Ceylan’dı. Genel yayın müdür Celal Ruban, yazı işleri müdürü Veli Akçaoğlu’ydu. Gazetenin idare müdürlüğünü Adil Polat yapmaktaydı. Gazetenin yazarları arasında Emin Akçaoğlu, Ali Ceylan, Mustafa Ceylan, Alp Tunca, Abdurrahman Katmer bulunuyordu.
Öz Ereğli, ilk sayılarında iki sayfadan oluşurken daha sonra dört sayfa olarak neşerdilmeye başlamıştır. Gazetenin boyutları 36×55 cm idi. İlerleyen sayılarında gazetede Cemal omay, Emin Akçaoğlu, Fatma Kavaklı, Behzat Atalar isimlerini yazarlar arasında görmekteyiz. Yerel haberlerin ağırlıkta olduğu gazete 4 Temmuz 1984 günü günlük olarak çıkarılmaya başlanmıştır.
‘Herkesin Gazetesi’ adıyla çıkarılan Ekspres, Öz Ereğli gazetesinin devamı niteliğindedir. Gazetenin haber merkezi müdürü Şadan Sönmez isim değişikliğinin nedenini şu şekilde açıklamaktaydı : ‘’Uzun zamandır haber merkezi müdürlüğünü yürütmüş olduğum Öz Ereğli gazetesinde, ihtiyaç duyduğumuz birçok nedenlerden ötürü artık Ekspres olarak çıkmaya başlamış bulunuyoruz. Buna neden gerek duyduk? Bu değişikliğe ihtiyaç duyuşumuzun tek nedeni sorunlarımızın bölgesel oluşudur diyebilirim. Kısaca bir Bartın, Amasra, Düzce, Bolu veya Akçakoca olsun, Zonguldak veya Devrek olsun Ereğli’deki vatandaşın sorunu, bugün onların da ortak sorunlarıdır. İşte en önemli neden buradan kaynaklanıyor. İki yıl önce başlayan yayın hayatımızda Öz Ereğli olarak seçkin bir yere geldik ve önemli başarılar elde ettik. Ve artık başarımızı Ekspres olarak sizlerin desteği ile sürdürmeye karar verdik.’’
38×57 cm boyutlarında olan ekspres, dört sayfadan oluşmaktaydı. Gazetenin sahibi Ali Ceylan, idari müdürü Adil Pulat, yazı işleri müdürü Veli Akçaoğlu, genel yayın yönetmeni Erkan Ceylan’dı. Gazete Öz Ereğli Matbaası’nda basılıyordu. Ekspres’in idarehanesi pazaryeri Tüylüoğlu İşhanı Kat.1’de bulunuyordu. Ekspres günlük olarak yayınlanıyordu.
Haziran 1985’te yayınlanmaya başlayan Kdz Ereğli Ticaret gazetesinin Karadeniz Ticaret ve Sanayi Odası adına sahibi yönetim kurulu başkanı olan Yılmaz Baytekin’di. Yazı işleri müdürlüğünü H. Alp Güleç’in yaptığı gazetede Ticaret ve Sanayi Odası’na ilişkin haberler, resmi gazete haberleri ve yurdışından verilen iletişim amaçlı ilanlar bulunmaktaydı. 34×49 cm boyutlarında olan gazete dört sayfa olarak yayınlanmaktaydı.
557 Kez Görüntülendi. Etiketler: can canverBENZER HABERLER