logo

58. YILINDA ERDEMİR FARKINDALIĞI!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Erdemir’in kuruluşu bundan tam 63 yıl önce 11 Mayıs 1960’ta resmen tescil edildi, hızla inşa edilen fabrika 1965’te de üretime başladı.

58. İşletme yıldönümünü ise 15 Mayıs 2023’te tam 5 gün sonra, seçimlerin hemen ertesi günü kutlayacak.

Erdemir öteden beri ve çoğu zaman apolitik yapısını koruduğundan, Türkiye gündemindeki seçimlerle ilişkilendirmek yerine, kağıt üzerinde kuruluşu ve üretime başlama yıldönümünde “kıymetinin farkındalığını” öne çıkarmak istedim.

Açıkça, 58. doğum yıldönümünde “İyi ki doğdun Erdemir” kıvamında bir yazı olacak.

Erdemir’in ‘Kurumsal’ sayfasında “OYAK Maden Metalürji’nin ana şirketi ve ülkemizin en değerli sanayi varlıklarından olan Erdemir, Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu ve ülkemizde üretimi yapılmayan yassı çeliği üretmek amacıyla 1960 yılında özel bir yasayla kuruldu.” yazıyor.

O günün şartlarındaki özel sermeye yokluğunda, milli sanayi oluşturma kaygısı ve devlet sermayesi ile kurularak 15 Mayıs 1965 yılında üretime bir kamu şirketi olarak başlayan entegre yassı çelik fabrika tesisi Erdemir, 2006 yılına kadar özerk bir kamu şirket olarak, 2006’da bu yana ise OYAK bünyesinde Romanya ve İskenderun’la yoluna başarı ile devam ediyor.

Erdemir, bugün sadece barındığı Ereğli ve bölgenin değil, ülkenin göz de bebeği. Küresel konumunda ise yıllık 5 milyon tonluk yassı çelik üretimi ile dikkat çekiyor.

Kaliteli üretimi, düzgün bilançosu ve güçlü finansal yapısı ile binlerce mavi ve beyaz yakalı çalışanı ile ARGE Merkezi ile sosyal sorumluluk kapsamındaki destekleri ile ERDEMİR, her yıl yüksek tutarda vergi üreten, İSO sıralamasında hep üstlerde yer alan; yerli, milli ve başarılı bir şirketimiz.       

Bana göre tarihsel süreç içerisinde ciddiyetle yönetilen Erdemir’in bir başka yerel faydası ise nitelikli insan kaynağı ve kurumsal kültür üretmesi… Ayrıca iyi ücretlerle çalışan ve emeklilerine maddi haklarını tereddütsüz vermesi, böylece yerel ekonomiye önemli katkısı…  

Nitekim Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık başta olmak üzere pek çok siyasi, stk ve iş dünyası temsilcisi Erdemir ile ya doğrudan kaynaklıdır, ya da dolaylı olarak Erdemir ile bağlantılıdır. Ne güzel tesadüftür ki bugün Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’de iş yaşamının başında sonuna kadar Erdemir’de yetişmiş dinamik bir yöneticidir.

Hatırlayalım; Ereğli Endüstri Meslek Lisesinin gelişmesi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Ereğli ve Alaplı Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması, Meslek Yüksek Okulu, 2 tane sanayi sitesi, Tersaneler Bölgesi, otomobil bayilerinin çokluğu, lojistik, eğitim ve inşaat sektörlerinin gelişmesi, hatta ve hatta bu kadar basın kuruluşu olması Erdemir sayesindedir.

Sendika-vakıf bilinç ve kültürü, kooperatifçilik, lüks kantin, bilardo ve tenis sporları birçok ilde yokken Ereğli’de çok öteden beri vardır.

Bugün Ereğli’de yaşayan bizler, “Toplam Kalite Yönetimi, Yalın Yönetim, AR-GE, hisse senedi” gibi kavramları sadece tv’lerde izlemiyor, Erdemir ile Erdemirliler ile bunları çoktandır yaşıyoruz. (Erdemir hissesi ile ev ve araba satışı Türkiye’de sadece Ereğli’de yaşanmış, bu işin yerel borsası bile kurulmuştu.)

Dahası; bugün Ereğli’nin il olmasının-ilçede üniversite kurulmasının-ulusal demiryolu ağına bağlanılmasının düşünülmesi; bilye büyüklüğündeki cevheri, kömürün yüksek sıcaklığı ile damla damla eriterek önce demir, ardından alınteri suyu vererek çelik üreten, buna şekil veren ve insanlığın hizmetine sunan Erdemir sayesindedir.

Yanlış anlaşılmasın, “Erdemir olmazsa Ereğli’ye çivi çakılmayacaktı!” demiyorum. “Erdemir’in yapıcı motivasyonundan faydalanıyoruz, hatırlayalım” diyorum. Zaten Erdemir’in bizim güzellememize ihtiyacı yok ama bulunduğu yerin canlı ajandası olan gazetecilerin gerçekleri dillendirmesine zaman zaman ihtiyaç var.   

Denilebilir ki; peki tamam da gazeteci eleştirileri, soruları nerede?

Kuzum siz hiç çiçekli doğum günü kutlamasında eleştiri duydunuz mu? Bekleyin hele ; “spora destek başlayacak mı, belediyeye katkıyı kestiniz mi, yerli çalışan ve yerel tedarikçi-sanayici kotanız var mıdır, liman ve lojistik hizmetleri şehre yeterince açık mı, havayı kirletiyor musunuz, fabrika çalışanları eski aidiyet duygusunu koruyor mu , kampüse katkınız devam edecek mi, lojmanlar ne olacak vs…?” diye de sorarız elbet(sorduk bile)!

Evet, bugün 11 Mayıs 2023’te, an itibarı ile Erdemir’in Göztepe Lojmanları bahçelerinden kopardığım bir demet Ergovan ile “İyi ki varsın Erdemir, kıymetini biliyoruz, başarılarla dolu nice yıllar dileriz.” diyoruz.   

Gururumuz Erdemir’e selam; karmakarışık siyaseti izlemeye devam…  

Vesselam!

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1717 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...
  • KAMPANYALAR AGRESİFLEŞTİ!

    26 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . “RANT ÇETELERİ… KAOS HAREKETLERİ… KARMAŞADAN MENFAAT… PROJE ÇÖPLÜĞÜ… KİRLİ HESAPLAR… HOROZ DÖĞÜŞÜ…SÜNEPE…” ! Yukarıdaki tırnak içindeki kelimeleri (23 Mart 2024 itibarı ile) Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayların seçim kampanyaları söylemlerinden (objektif olmaya özen göstererek) seçtim. Yerel seçimlere az bir zaman kala Kdz. Ereğli belediye başkan adaylarının kullandığı dil de seçmeni endişelendiren boyutta agresifleşti! Yerel ekonomi-politiğin mecrası da bu söylemlere göre şekillenince, demokrasi gereği derdine çare arayan halk...
  • BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!

    22 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir. Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık. Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan b...