logo

KAMP KARAVAN ALANI EREĞLİ’YE ÇOK YAKIŞIR!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Geçtiğimiz gün bir işim için Ereğli sanayi çarşısındaki bir işyerine(Gül Orman Ürünleri) gittiğimde, verdiği kilolar ve maske nedeni ile tanıyamayıp selam vermediğim ancak mikrofonik ses tonundan tanıdığım, işletmenin yöneticisi bir dosta rastladım: Taner Tatoğlu

Bir dönem kaymakamlık bünyesinde sürdürdüğü, daha sonraları Herkül Doğa ve Motor Sporları Kulübü Başkanlığı döneminde aktif çalışmaları ile göz dolduran; aksiyon, doğa ve turizm denilince gecesini gündüzüne katan, bebesini beşikte bırakan Taner Tatoğlu.

Taner Bey; Ereğli Kestaneci Mahallesinde paraşütle atlamadan tutun, karavan kampına, trekking’den tutun, ralli sporuna kadar kısa sürede birçok başarılı çalışmaya imza atan ve bendenizin , “Hayırdır, bu sıralar sesiniz hiç çıkmıyor!” diye takılınca bin ah işittiği isim!

Konuya geçelim:

Kısa çay sohbetinde bana bir projeden bahseden Taner Tatoğlu, açıkça destek de istedi. “İnandığım bir konu ise neden olmasın” dedim ve ben sordum o anlattı.

Öğrendiğime göre, Ulusal Kamp Karavan Federasyonu,  bölgemizde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliği ile 2 adet kamp karavan alanı tespit çalışmalarına başlamış. Federasyon Başkanı Leyla Özdağ’ın da katılım sağlayacağı heyet, 2 ajansın kapsadığı illerde yani Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri ile Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde uygun kamp alanlarını inceleyip rapor tutmaya başlamışlar. Seçilen alanlara, kalkınma ajansları kanalı ile finansman sağlanacak. Bu lokasyonlar uluslararası haritalarda akredite edilerek bulunabilirliği sağlanacak ve böylece potansiyel turizm cazibesi haline gelecek.

Bilirsiniz; karavancılar yemeyi, içmeyi, eğlenmeyi gezmeyi, harcamayı, paylaşmayı seven sevimli turistlerimizdir. Nereden mi biliyorum; bagajda mangalla başlayıp çadırla devam eden, şu sıralar çekme karavana kavuşan ve motokaravan hayali kuran Seval-Kemal Tuncer çifti kadim dostlarımızdan…   

Neyse, okuyucularım ve kamu idaresi bilir ki, konu turizm olunca ben pür dikkat kesilirim. Hemen birer çay daha söyleyip Taner beyin yardımcısından birkaç kare fotoğraf çekmesini rica ettim ve sohbeti yazma izni alarak devam ettik…

Notlarıma bakıyorum; Bölgemize (Ereğli/Zonguldak)yılda 1500’e yakın karavan geçişi yaşandığını ve bunlar için Şile ile Samsun arasında ilgili haritaya işlenmiş bir kamp alanı henüz olmadığını kaydetmişim…

Ve bahsettiğim gibi yakında Ulusal Kamp Karavan Federasyonu Başkanı Leyla Özdağ başkanlığındaki heyetin, BAKKA yetkilileri ve Taner beyin katılımı ile Ereğli’de iki noktada inceleme yapacakları yine notlarımda var.

Bunlardan birisi Subaşı, diğeri Kireçlik Koyu.

Subaşı; Ereğli Devrek yolu üzerinde düzlük ve çimenlik bir mesire alanı… Geçen yıl küçük bir karavan kampı etkiliği yapılmış ve yağmurlu olmasına rağmen hafta sonunda karavancı dostlar 2 güzel gün geçirmişlerdi. Hatta o iki günde etin merkezi sayılan Subaşı‘ndaki kasaplara et kalmadığı konuşulmuştu. Yani Subaşı mevkisi, ulaşım ve düzlük açısından karavan kampı için iyi bir alan olabilir.  Eksileri ise ; dere kenarında taşkın riski ve alanın gevşek zemini, bir de denize uzaklığı…

Diğer alternatif alan ise Zonguldak yolundan Yalı boyu köylerine dönünce Bayat/Ballıca arasından inilen dünya güzeli, ekoturizm cenneti Kireçlik koyu. O Kireçlik ki; 2013 yılında ‘termik santrale hayır’ kampanyasına aktif olarak katıldığım, ardından BEÜ’nün de yatırım taahhüdünü yerine getirmeyerek boş verdiği, kömüre dayalı endüstri mirasının hasını, denizin ve derenin en sakinini, doğanın en coşkulu renklerini barındıran şirin bir koy:  Kireçlik.  Eksik tarafı yolun denize dolambaçlı ve dik inmesi ama teknoloji ile aşılabilir.

Yetkili heyetler Batı Karadeniz’de 2 alan tespit etmek üzere Ağustos sonlarına doğru önce Kireçlik’te ardından Subaşı’nda inceleme yapacaklar.

Evet, sadede geliyor ve diyorum ki;, Karadeniz Ereğli’de İsmail Çorumluoğlu gibi turizm potansiyelimizi keşfetmiş ve samimiyetle ilgi gösteren, sponsorları da motive eden başarılı bir kaymakamımız… öteden beri Ereğli’yi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasında büyük katkılar sağlayan, en küçük fırsatı bile değerlendiren Halil Posbıyık gibi bir belediye başkanımız… Turizm fakültemizde çok değerli Dekanımız Kemal Büyükgüzel ve Tolga Fahri Çakmak gibi aktif akademisyenlerimiz… ve de bu işe gönül vermiş bir çok yerel insan kaynağımız… Daha da ötesi birdolu potansiyelimiz, birçok haklı gerekçelerimiz varken… Biz bu işe girişelim.

Nitekim, göç veren, ekonomisi küçülen bölgemizin en kısa vadeli ve ekonomik yatırımlı alternatif sektörü turizmdir. Turizm bacasız sanayidir ve Ereğlimiz’de tüm yerli yabancı turistleri olduğu gibi karavan kampçılarını da 2-3 gün boyunca tatmin edecek etkinlik potansiyeli vardır. Yazarımız Can Canver‘in sıklıkla işlediği İnanç ve Ekoturizm potansiyelimiz kayıtlarda var. Birkaç yıl önce Ereğli’de ağırladığımız İstanbul Turizm Rehberleri Odası(İRO) heyeti de raporunda “Ereğli’de turizm” olur diyerek bunu tescillemiştir.

Sahi CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ta Kireçlik ile aynı köyden ve Termik Santral için en ön safta mücadele etmişti. Kireçlik Koyu’na Kamp Karavan alanı için o ne der ki?

Gelin; biz bu helvayı yapalım. Bu karavan kamp alanının Ereğli’de kurulmasını sağlayalım. Subaşı da güzel bir alan ama benim gönlüm açıkça her türlü anlamlı hikayeyi ve bozulmamış doğayı barındıran Kireçlik’ten yana. Belki daha iyi alanlar da vardır . Hangisi olursa olsun; Ereğli kazansın.

Düşünsenize; Ankara’dan İstanbul’dan Malatya ya da Konya’dan… hatta Almanya-Belçika’dan yada yıllar önce Kireçlik‘te kömür tesisi kuran/işleten Fransa’dan turistler, yeşilin tüm tonlarının her mevsim canlı olduğu bölgemize gelmek istiyor ve konaklama alanı ararken haritada Kireçlik Koyu karşılarına çıkıyor. Yola koyuluyorlar; İhtiyaçlarını Ereğli’den, Alaplı’dan Zonguldak’tan tamamlayıp kampa geçiyorlar. Gündüz Cehennemağzı mağarasında Herkül’ün çarpıcı mitolojik hikayesi ile başları dönüyor, Akşam sahilde balık yiyorlar, çayı Bozhane Kafe’de içip, Çilek Kafe‘de sohbet ediyorlar. Akşam kampta yerel müzik grupları mini konser veriyor. Fırıncı da kazanıyor, kasapta, lokanta da kazanıyor, taksici de, sanayideki lastikçi/tamirci de. Hatta bankacı veya simitçi de…

Evrensel düşünüp yerel hareket ediyorum ve düşünüyorum da; Kamp Karavan Kamp Alanı bölgemize çok yakışır; hele ki Kireçlik Koyu’na…


SON DAKİKA :

KÖŞE YAZIMIN YAYINLANMASININ ARDINDAN ;

1- TURİZM FAKÜLTESİ DEKANI PROF. DR. KEMAL BÜYÜKGÜZEL HOCAM YAZIDAN DUYDUĞU MEMNUNİYETİ VE İLGİSİNİ İFADE ETTİ.

2- KİREÇLİK BÖLGESİNDEN AYDIN İNSAN EMEKLİ ÖĞRETMEN NACİ AÇIKGÖZ HOCAM “EKSİK TAMAMLAMAK” İÇİN KİREÇLİK KOYUNUN FARKLI CEPHELERDEN FOTOĞRAFLARINI GÖNDERDİ. TEŞEKKÜR EDİYOR VE ELEMEYE KIYAMADIĞIM İÇİN HEPSİNİ YAYINLIYORUM.

3- BAKALIM SUBAŞI BÖLGESİNDE DE FOTOĞRAF GELECEK Mİ?

4- İŞTE, SUBAŞI (SÜLEYMANBEYLER KÖYÜ) MUHTARI MEHMET MORCU’NUN SOSYAL MEDYA MESAJI:

“Doğanbey Subaşı’nın avantajı çok fazla şehre 7 dakika alışveriş imkanı var kasapları var içinden Aydınlar çayı geçiyor Deniz’i Aratmaz Ayrıca da denize de 12 dakika doğası çınarları Ayrıca bu iş için tahsis edilen 200 dönüm arazi bizdekiler Bunlar resim atmamıza gerek var mı bilmiyorum
Subaşı için saydığınız engeller bahsettiğimiz arazinin hiçbir yerinde yok kaldı ki kireclige karavanla inemezsiniz orası bakir bir yer Bence orası Oradaki insanlara bırakılmalı”

İŞTE KİREÇLİK KOYUNUN GALERİ FOTOĞRAFLARI:

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
2199 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...