logo

YOLUMUZ ‘KIYIKIŞLACIK / İASOS’A YÜKSELDİ!

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
YOLUMUZ ‘KIYIKIŞLACIK / İASOS’A YÜKSELDİ!

Kurban bayramında ailece yolumuz Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık mahallesine düştü(daha doğrusu yükseldi). Burası Antik Kent İasos’u barındıran cennet bir koy.  

İyi ki yolumuz buraya yükselmiş. Ereğlili ODTÜ Mezunu Uzman Şehir Plancısı kızımız Simge Büyükbaş sayesinde bir taşla 3 kuş vurmuş olduk.

Zira böylece ; hem aile dostlarımız Hacer Yalçın ile Nurten Karaca’yı, Nurten hanımın kızı (oğlum Hazar‘ın da Ereğli’den sınıf arkadaşı) Simge ile arkeolojik kazı çalışmalarında görevli olduğu Kıyıkışlacık sınırları içinde bulunan İASOS/Ören kazı alanında kavuşturmuş, hem harika bir keşif yapmış, hem de Turgutreis’te kuzen ziyaretini uygun şartlarda gerçekleştirmiş olduk.  

Kıyıkışlacık; Milas – Bodrum yolu üzerinde ve Milas’a 27, Bodrum’a ise 60 km. mesafede. Milas’tan sonra tarlalardan bahçelerden köy yollarından geçtikten sona sürpriz bir şekilde denizin tam kıyısında şirin mi şirin, mitolojik tarih kokan büyükçe bir mahalle. Büyükçe diyorum zira Bodrum karmaşasına alternatif sakinlik sunan bu şirin mahallenin dağları taşları bile site tarzı konutlarla dolmuş. Ama merkez küçüklüğünü ve tazeliğini koruyor.

“Yok böyle bir güzellik!” dedirten Kıyıkışlacık’ın yerel halkı balıkçılıkla ve turizmle geçiniyor. İasos Antik Kenti ise adını milattan önce 3 bin yıllara dayanan mitolojik öyküden alıyor. Arkeoloji çalışmalarda görevli Simge, bana ayaküstü agora, amfi tiyatro ile etrafını gezdirdi ve bir deniz kenti olan İasos’un antik dönemde bölgenin Avrupa’ya açılan kapısı olduğunun kabul edildiğini söyledi. Dönemin sosyokültürel ve ekonomik yaşamı ile ilgili ilginç detaylar da aktaran Simge, kazı çalışmaların tamamlanması ile alanın ziyarete açılacağını kaydetti. (İasos’la ilgili detay isteyenlere nette bilgi fazlası ile var.)

Kıyıkışlacık’taki kısa molamızın ardından eşim Ülkü ile daha önceleri de uğradığımız Turgutreis’i gereğinden fazla yapılaşmış bulduk.

Marina eskiden daha gözde iken, adeta şehir içinde boğulmuş, turist profili ise yabancıdan yerliye dönüşmüş gibi gözlemledik. Tezgâhlardaki barbun fiyatını görünce, evde kuzen Hayriş’in hünerli ellerinden çupra-levrek keyfi sonrası sahilde dondurma ziyafeti adeta bayram lüksümüz oldu! Kuzenimizin önerisi ile gerçekleştirdiğimiz Gümüşlük/gece gezimiz ise bizi trafik ve yaya kaosunun tam ortasında gibi hissettirdi! Birbirimizi 3-4 defa kaybetmeyi başararak(!) “çok kalabalık” mazeretine sığınmayı ihmal etmedik.    

Ve İasos’tan tekrar davet var. Öğleden sonra yolculuk, Zeytinli koyunda harika-ılık bir deniz molası, tekrar Kıyıkışlacık. Kısacık  sahilinde fotoğraf aldıktan sonra adeta denizin ortasında dostlarla taze balık keyfi…

Tanrım ne güzel yerler buralar! Sakin zamanda tekrar gitmek istiyoruz. Tek şartımız ise Ülkü’nün daha yavaş araç kullanması!…

“Turizm kazandırır” tümcesinin bir kez daha ete kemiğe büründüğü  bu şirin yeri portföyümüze kazandırdığı için Simge’ye teşekkür ederek dönüş  yolundayız. Yüce Allah’ın topraklarımıza verdiği bin bir çeşit meyve nimetlerinden bazen göz hakkı tadımlık, bazen de ağacından ücreti karşılığı kayısı, bostanından kavun, tarlasından turşuluk taptaze salatalık tadarak uzun bir yolculuk sonrası yine Ereğlimize yükseldik.

Turizmin değil ama sanayinin kazandırdığı Karadeniz Ereğli. Ve benim tezime göre sanayinin yanında turizmin de kazandırabileceği potansiyeli barındıran Ereğlimiz’deyiz.

Sağ olasın Simge; sayende dostluklar pekişti, gezi portföyümüz zenginledi, küçücük mahallen bize iyi geldi.

Sözün özü; Kıyıkışlacık ve İasos Antik Kenti, yorulmaya ve görülmeye değer harika bir yer. Hele ki sabah durgunluğu, sessizliği! Yolumuz tekrar yükselirse sevinirim şahsen.

FESTİVALE HAZIRIZ…

Karadeniz Ereğli Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Festivaline şehir olarak hazırız. Detaylar uzun, Belediye ve Başkan Posbıyık sık sık konu ile ilgili paylaşımlar yapıyor zaten.

Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) üyeleri olarak bizim, festivalde ayrı bir heyecanımız daha var!

.

Çünkü Festivalin 3. günü, yani 23 Temmuz Cumartesi günü Ekonomi Gazetecileri ile “Yerel Kalkınmada Medyanın Rolü”  başlıklı bir söyleşiyi ERMED Yönetimi olarak organize ediyoruz.
Geçtiğimiz gün düzenlediğimiz kahvaltıda üyelerimizle de konuyu ele aldık sohbet ettik. Herkes memnun ve özveri ile katkı vermeye hazırdı. Nitelikli bir ekiple Ereğlimize gelecek ekonomi gazetecilerini dört gözle bekliyoruz. Tatoğlu Kültür Merkezinin üst salonunda düzenleyeceğimiz kompakt bir toplantıda meslektaşlarımızla ve konunun tarafları ile buluşup söyleşeceğiz. Sanıyorum festivalde “Ekonomi, medya ve şehir” konularının aynı anda ele alınacağı tek etkinlik olacak.

Bu anlamda başta Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık olmak üzere, Ekonomi Gazetecileri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanı, TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak ile Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Muhammet Ali Ateş ve emeği geçen tüm ekibe şimdiden çok teşekkür ediyoruz.

Bekliyoruz efendim…

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ATATÜRK EREĞLİ’DE!..

    18 Nisan 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    1931 senesinde, TBMM’ndeki tartışmalar arasında Zonguldak madenlerinin adı sıklıkla geçmekteydi. Ayrıca bu dönemde İş Bankası, Zonguldak’a yatırım yapma kararı almıştı. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da bulunduğu sırada arkadaşlarıyla birlikte Ertuğrul Yatı ile Boğaz turuna çıkmıştı. Tur sırasında ani bir kararla kaptana Karadeniz’e, Zonguldak’a doğru yol almasını söyler ve kamarasına çekilir. Paşa’nın Zonguldak’ı bu ani ziyaretinin sebebi bugün tam olarak bilinmemekle birlikte genel görüş olarak maden ocaklarını teftiş için geldiği görüşü k...
  • ZİRVE NOTLARI

    18 Nisan 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . "Zonguldak Ekonomi Zirvesi", 14-15 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Zonguldak Valiliği himayelerinde, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşen zirvenin katılımcılardan tam not aldığını manşetten verdik. Toplantıya girmeden önce Ereğli'nin ünlü Elpek Bezi Standında Ünal Çiftçi ile Nilgün Efes’le yerel turizm değerleri üzerine konuşurken Kandilli’deki atölyede yıllar önce yaptığımız çekimler aklıma geldi. Hemen ardından Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ha...
  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...