logo

58. YILINDA ERDEMİR FARKINDALIĞI!


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Erdemir’in kuruluşu bundan tam 63 yıl önce 11 Mayıs 1960’ta resmen tescil edildi, hızla inşa edilen fabrika 1965’te de üretime başladı.

58. İşletme yıldönümünü ise 15 Mayıs 2023’te tam 5 gün sonra, seçimlerin hemen ertesi günü kutlayacak.

Erdemir öteden beri ve çoğu zaman apolitik yapısını koruduğundan, Türkiye gündemindeki seçimlerle ilişkilendirmek yerine, kağıt üzerinde kuruluşu ve üretime başlama yıldönümünde “kıymetinin farkındalığını” öne çıkarmak istedim.

Açıkça, 58. doğum yıldönümünde “İyi ki doğdun Erdemir” kıvamında bir yazı olacak.

Erdemir’in ‘Kurumsal’ sayfasında “OYAK Maden Metalürji’nin ana şirketi ve ülkemizin en değerli sanayi varlıklarından olan Erdemir, Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu ve ülkemizde üretimi yapılmayan yassı çeliği üretmek amacıyla 1960 yılında özel bir yasayla kuruldu.” yazıyor.

O günün şartlarındaki özel sermeye yokluğunda, milli sanayi oluşturma kaygısı ve devlet sermayesi ile kurularak 15 Mayıs 1965 yılında üretime bir kamu şirketi olarak başlayan entegre yassı çelik fabrika tesisi Erdemir, 2006 yılına kadar özerk bir kamu şirket olarak, 2006’da bu yana ise OYAK bünyesinde Romanya ve İskenderun’la yoluna başarı ile devam ediyor.

Erdemir, bugün sadece barındığı Ereğli ve bölgenin değil, ülkenin göz de bebeği. Küresel konumunda ise yıllık 5 milyon tonluk yassı çelik üretimi ile dikkat çekiyor.

Kaliteli üretimi, düzgün bilançosu ve güçlü finansal yapısı ile binlerce mavi ve beyaz yakalı çalışanı ile ARGE Merkezi ile sosyal sorumluluk kapsamındaki destekleri ile ERDEMİR, her yıl yüksek tutarda vergi üreten, İSO sıralamasında hep üstlerde yer alan; yerli, milli ve başarılı bir şirketimiz.       

Bana göre tarihsel süreç içerisinde ciddiyetle yönetilen Erdemir’in bir başka yerel faydası ise nitelikli insan kaynağı ve kurumsal kültür üretmesi… Ayrıca iyi ücretlerle çalışan ve emeklilerine maddi haklarını tereddütsüz vermesi, böylece yerel ekonomiye önemli katkısı…  

Nitekim Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık başta olmak üzere pek çok siyasi, stk ve iş dünyası temsilcisi Erdemir ile ya doğrudan kaynaklıdır, ya da dolaylı olarak Erdemir ile bağlantılıdır. Ne güzel tesadüftür ki bugün Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’de iş yaşamının başında sonuna kadar Erdemir’de yetişmiş dinamik bir yöneticidir.

Hatırlayalım; Ereğli Endüstri Meslek Lisesinin gelişmesi, Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Ereğli ve Alaplı Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması, Meslek Yüksek Okulu, 2 tane sanayi sitesi, Tersaneler Bölgesi, otomobil bayilerinin çokluğu, lojistik, eğitim ve inşaat sektörlerinin gelişmesi, hatta ve hatta bu kadar basın kuruluşu olması Erdemir sayesindedir.

Sendika-vakıf bilinç ve kültürü, kooperatifçilik, lüks kantin, bilardo ve tenis sporları birçok ilde yokken Ereğli’de çok öteden beri vardır.

Bugün Ereğli’de yaşayan bizler, “Toplam Kalite Yönetimi, Yalın Yönetim, AR-GE, hisse senedi” gibi kavramları sadece tv’lerde izlemiyor, Erdemir ile Erdemirliler ile bunları çoktandır yaşıyoruz. (Erdemir hissesi ile ev ve araba satışı Türkiye’de sadece Ereğli’de yaşanmış, bu işin yerel borsası bile kurulmuştu.)

Dahası; bugün Ereğli’nin il olmasının-ilçede üniversite kurulmasının-ulusal demiryolu ağına bağlanılmasının düşünülmesi; bilye büyüklüğündeki cevheri, kömürün yüksek sıcaklığı ile damla damla eriterek önce demir, ardından alınteri suyu vererek çelik üreten, buna şekil veren ve insanlığın hizmetine sunan Erdemir sayesindedir.

Yanlış anlaşılmasın, “Erdemir olmazsa Ereğli’ye çivi çakılmayacaktı!” demiyorum. “Erdemir’in yapıcı motivasyonundan faydalanıyoruz, hatırlayalım” diyorum. Zaten Erdemir’in bizim güzellememize ihtiyacı yok ama bulunduğu yerin canlı ajandası olan gazetecilerin gerçekleri dillendirmesine zaman zaman ihtiyaç var.   

Denilebilir ki; peki tamam da gazeteci eleştirileri, soruları nerede?

Kuzum siz hiç çiçekli doğum günü kutlamasında eleştiri duydunuz mu? Bekleyin hele ; “spora destek başlayacak mı, belediyeye katkıyı kestiniz mi, yerli çalışan ve yerel tedarikçi-sanayici kotanız var mıdır, liman ve lojistik hizmetleri şehre yeterince açık mı, havayı kirletiyor musunuz, fabrika çalışanları eski aidiyet duygusunu koruyor mu , kampüse katkınız devam edecek mi, lojmanlar ne olacak vs…?” diye de sorarız elbet(sorduk bile)!

Evet, bugün 11 Mayıs 2023’te, an itibarı ile Erdemir’in Göztepe Lojmanları bahçelerinden kopardığım bir demet Ergovan ile “İyi ki varsın Erdemir, kıymetini biliyoruz, başarılarla dolu nice yıllar dileriz.” diyoruz.   

Gururumuz Erdemir’e selam; karmakarışık siyaseti izlemeye devam…  

Vesselam!

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1798 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...