logo

TSO’DAN BEKLENTİMİZ


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Kdz. Ereğli TSO ziyaret fasıllarını ve içe dönük sembolik etkinliklerden çıkıp, ilçeye yönelik etkili işlere geçmeli. Mesela ‘iktisat ve kalkınma toplantısı” (kongresi, şurası- kurultayı-paneli  vs.) düzenlemeli.

Haziran ayında belediye tarafından ‘Kdz. Ereğli’nin Kurtuluşunun 100. yılı Sempozyumu’ düzenlenecek.Öncülüğünü Kemal Anadol ve Halil Posbıyık’ın yaptığı 4 günlük programın ‘ekonomi’ ayağının eksik olduğunu katıldığım toplantılarda söyledim.

Sempozyum programına göre konu başlıklarının çoğu tarihsel kişi ve olaylardan oluşuyor. Sadece üçüncü gün Ekonomi Gazetecisi Meliha Okur’un konuşmacı olacağı “Ereğli Ekonomisi ve Sorunları” konulu 20 dakikalık sunum bence yetersiz kalacak. 

Daha önce önerdiğim; siyasilerin (tüm güncel milletvekilleri veya kriterle belirlenecek tüm ilçe başkanlarının katılımı ile) konuşmacı olacağı ve moderatörlüğünü üstlenebileceğim 2 oturumlu toplantı fikri kabul görmedi.  Sempozyum programı siyasi çekişmelere sahne olsun istenmedi sanırım. Oysa ben buna izin vermezdim. Neyse, geçmişe takılmamak gerek.

Şimdi yeniden ve yeni bir şey öneriyorum: 

Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Danışma kurulunu harekete geçirsin  ve sempozyum kapsamında (programın içine sıkıştırılamaz ise öncesi veya sonrasında) başlı başına “İktisat ve Kalkınma” temalı  toplantı düzenlesin.

Tüm taraflar davet edilsin.

Bir oturumda TSO’nun belirleyeceği sektör temsilcileri, diğerinde yatırımcıların başarı hikayeleri ve şehirden beklentileri…

Bir  başka oturumun konuşmacıları ise; iktidar ve muhalefet milletvekillerinden birer kişi, belediye başkanı, kaymakam, TSO başkanı ve bir de akademisyen olsun. Hatta birde Erdemir’den teknik değil de iktisatçı bir konuşmacı olsun.

Konuşulsun yani…

Herkes, Ereğli’nin geçmişten bu güne nereye evrildiğini, bugünü ve gelecekte nereye gide(bile)ceği konusundaki fikirlerini paylaşsın. Gelişmeler, gerilemeler, sorunlar ve çözüm önerileri yorumlansın. Sonuçta tek bir yargıya varmak zorunda da kalmayalım. Öyle ki; izleyiciler “aklın yolu bindir” desin!

Sanayide, tarımda, ulaşımda, inşaat, perakende, hizmet ve turizmde nereden nereye geldik, nereye doğru gidiyoruz? Neden en büyük sorunumuz -hala- işsizlik? Neden ortaklık ve kolektiftik bilincimiz yeterince oluşmadı? Başaranlar bunu nasıl başardı? Ya da başka il/ilçelerin Ereğli’ye öykündüğü kulağımıza sıkça geldiğine göre, yoksa ne kadar da iyi durumda olduğumuzun farkında mı değiliz? İl-ilçe ilişkileri vs…

İzleyicilerden de yazılı sorular alalım ve bunları toparlayıp son bölümde konuşmacılara iletelim.

Bu konuşmaları da yazılı belge haline getirip hem güncel ortama, hem de tarihe hediye edelim.

Bildiğim kadarı ile Türkiye’deki ilk ilçe Ticaret ve Sanayi Odası olan Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, böylece önemli bir ihtiyacı karşılamış ve geçmişle gelecek arasında köprü görevi üstlenmiş aynı zamanda anlamlı ve faydalı bir geleneği başlatmış olacaktır.

Ne dersiniz?

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1621 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

TSO’DAN BEKLENTİMİZ” için 1 yorum

  1. sayın gönüllü; önerinize katılmamak mümkün değil… lütfen ama lütfen böyle güzel bir konuya politikacı konuk davet edilmesin, çünkü politikacı konukların bu konuyu yapıcı olmaktan çok politik bir propaganda ve eleştiri malzemesi yapacağı çok açıktır… bu konudaki bir toplantının bir beyin fırtınası fırsatı olmasını çok isterim… güzel ereğli’mizin buna çok ihtiyacı var… başarı dileklerimle…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıklamıştı...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : UŞAK – KUŞADASI NOTLARI

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Gazetecilikte güzel bir gelenektir, gidip-gezip-görüp yazmak... Ne demişti Önderimiz Atatürk: "Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır." İşte samimiyetle yazmaya çalışıyoruz... Uluslararası Gazeteciler Konfederasyonu’na dönüşen Avrasya Medya ve İletişim Konfederasyonu- AVKON'un Yönetim Kurulu Başkanı Kadim Dostum Şakir Gürel’in daveti üzerine TİMEF Yöneticisi olarak önce Uşak ilinde, devamında Aydın’ın Kuşadası ilçesinde eşim Ülkü ile birlikte geçtiğimiz hafta sonunda mesleki temaslarda b...
  • 1990’LI YILLARDA EREĞLİ’DE YAYINLANAN GAZETELER

    08 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Ağustos 2008’de yüksek lisans öğrencisi Dilşad Yırsutemur, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bölümüne sunduğu ‘’Kdz Ereğli Gazeteleri-Zonguldak Basını ( 1923-2007 )’’ başlıklı tezinde 1990’lı yıllarda Ereğli’de neşredilen gazeteler hakkında bilgiler vermektedir. 1 Aralık 1987’de yayın hayatına başlayan Demokrat’ın ilk sayısında yayınlanış amacı şu ifadelerle açıklanmaktaydı : ‘’Ereğli’mizde yeni bir gazete olarak yayın hayatına atılıyoruz. Gazete konusundaki çalışmalarımız yaklaşık altı aydan bu yana devam...