logo

BAŞKAN ÖZLÜ İLE DÜZCE NEREDEN NEREYE?


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

İŞ’te Haber Hayat’ı 2012 yılında kurduğumuzda ‘Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu’ vizyonunu ortaya koymakla kalmamış, logomuza da eklemeyi de ihmal etmemiştik. 

Bunu da okuyucularımızla sık sık paylaşarak pekiştirmeye çalıştık ve (özellikle ilk zamanlarda) Karabük, Bartın, Düzce illerinden özel röportajlar ve haberlerle destekledik.

İşte bu ilk röportajların birinde 2012 yılında dönemin Düzce TSO Başkanı Metin Büyük’le (Gazeteci dostum Hüseyin Aksakal’ın destekleri ile) yaptığım söyleşiyi,  “YATIRIMCI ÇEKMENİN SIRLARINI DÜZCE TSO BAŞKANI METİN BÜYÜK ANLATTI” üst başlığı ve onun ağzından “YATIRIMCIYI KAPILARDA KARŞILADIK, DÜZCE’YE BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞTİ” manşeti ile vermiştik. Dönemin TSO başkanı Büyük, ısrarlı sorularım üzerine yatırımcıları otoban çıkışında eskort eşliğinde nasıl karşılayarak ağırladıklarını ve ikna ettiklerini açıklamıştı. Röportaj Ereğli’de büyük yankı uyandırmış, birçok toplantıda ilham kaynağı olarak örnek gösterilmişti.

Bugün de gördüğümüz kadarı ile Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı/Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kolları sıvamış ve şehri geliştirmenin yönünü aramaya karar vermiş. Düzce Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ile işbirliği yapınca da ortaya tadından yenmez bir platform çıkmış: 1. Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi.

Kongrede öğreniyoruz ki; ; “nereden nereye” dedirtecek kadar büyüyen, ekonomisi gelişen ve yeni arayışlar içinde olan Düzce, şimdilerde değil yatırımcıyı kapıda karşılamak, seçerek alıyor içeri! Yeşil sanayi mi, istihdamı var mı, gerekli standartlara ve sertifikasyonlara sahip mi, yan sanayiye katkısı olacak mı vs? diye bakıyor. Yani efendim, deprem sonrası küllerinden doğan ve eskiden yatırımcıyı kapıda karşılayan Düzce, şimdi “geç bakalım sıraya, göster belgelerini” diyor.

Geçtiğimiz hafta sonunda “Düzce’nin geleceği bugünden tasarlanıyor” sloganı, “Turizm, tarım, sanayi, ticaret kenti Düzce’nin gelecek 50 yılı” vizyonu ile düzenlenen kongreye EGD üyesi/davetlisi olarak katıldım ve birçok defa şaşırdım!

İyi ki de katılmışım, iyi ki de şaşırmışım!

Şaşırdım, çünkü başkan Özlü ile TSO Başkanı Tuncay Şahin, Düzce’de işsizlik diye bir şey olmadığını, hatta göç aldıklarını söylediler. Şaşkınlığım ise 5. OSB’nin kurulmaya çalışıldığını öğrenmem ve belediye bünyesinde İŞKUR benzeri bir kulüp kurulduğunu duyunca daha da arttı.

Kongrenin açılışında tüm siyasi partilerin il başkanlarının, tüm milletvekillerinin ve tüm protokol temsilcilerinin katılıp açıkça destekleyici konuşmalar yapmalarına bizzat şahit oldum. İmrendim, yine şaşırdım!

Belediye Kültür Merkezi’nde son derece özenle hazırlanmış 2 ayrı salonda gün boyunca 10’dan fazla ayrı oturumda 40’a yakın konuşmacıyı sıkılmadan dinledik. Zaman zaman sorular sorduk, çoğu zaman dinlendik, eski dostlarla hasret giderdik, yeni dostlar edindik.

Sözün özü; mütevazı olduğu kadar, ayrıntılara sessizce müdahil de olduğunu bir çok kez gözlemlediğim Başkan Faruk Özlü liderliğinde; içi dolu, şehir için son derece faydalı bir etkinlik gerçekleştirildiğini söyleyebilirim.

Ve İşte benim kongreden çıkarımlarım:

  • Düzceliler, söz birliği etmişçesine tarım arazilerini sanayiye harcamak (!) istemiyor. Ve daha çok; tarım, ekoturizm, gastronomi, kültürel etkinlikler, yani üst yapı üzerinden ilerlemek istiyor.
  • Zengin doğası ve 23 dilin konuşulduğu sosyokültürel/folklorik/ebruli yapısının farkında olan Düzce, bunu plan dahilinde ekonomiye dönüştürmek istiyor. Kamp karavancılara göz kırpılıyor!
  • Üniversite nedense işin içinde görünmedi (Acaba ‘Eğitim’ temalı kongrede mi görünecek?)
  • Komşumuz Akçakoca, özellikle turizm ve fındık başta olmak üzere tüm planlamaların içerisinde yer alıyor.
  • Çoban kavşağına Dedeman Oteli yapılması kararına “yatay olsun bari” şerhi koyulacak mı acaba?  
  • İl endüstriyel üretimleri ihracat ağırlıklı çalışıyor, Alaplı-Akçakoca arasında liman ihtiyacı olduğu ifade ediliyor.
  • Düzce yerel yönetimi, Politikanın Başkenti Ankara ile Finansın Merkezi İstanbul’un tam ortasında yer almasının avantajını kentin ekonomipolitiğine yansıtmaya kararlı görünüyor.  
  • Adeta rol model olarak Batı Karadeniz’in liderliğine oynayan Düzce, Zonguldak, Karabük gibi eski illerin yanlışlarından ders çıkartarak doğruya erişme çabası içerisinde.
  • Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ve ekibinin işin içine girerek formatı ve içeriği zenginleştirmesi, benzer toplantılarla fark yarattı. İşbirliği devam etmeli.
  • Eski Bakan, Yeni Başkan Özlü, koltuktan değer almadığını, koltuğa değer kattığını ispatladı, yarattığı sinerji ile bence Düzce’ye seviye atlatacak.

Ne diyelim: Aynı Zamanda Batı Karadeniz Belediyeler Birliği Başkanı da olan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün üstleneceği yetki, görev ve sorumlulukla benzer formatı bölge çapında düzenlemesi dileği ile Düzce’nin yolu açık olsun, aşk olsun, yapılanlar örnek olsun.

Hepimizin yeni yılı sağlıklı,  başarılı, kazançlı ve bereketi olsun. 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » »
Share
766 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • GÖNÜLLÜ YAZDI : DÜNYADA İLK VE TEK!

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Türk milletinin siyasi iradesi bir asırdan daha fazla süredir 23 Nisan 1920’de ilk kez toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nde temsil ediliyor. Bu zor günlerde Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimi ile ilk kez toplanan TBMM’de  Türk halkını temsil eden milletvekilleri, milli egemenlik ve birlik iradesini ortaya koydu.  Atatürk, Cumhuriyetimizin ilanından sonra 23 Nisan tarihini Dünya’da örneği tek olan büyük öngörü ile çocuklarımızın milli bilinçle yetişmesini desteklemek amacı ile Ulu...
  • PANTEREKLİ’NİN AZİZ ANDREAS’I VE BİZANS’TA KUTSAL KİŞİLER

    22 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Azizler ( Hagios ) ve kutsal kişiler ( hosios ), bütün Hıristiyan dünyası için önem taşır ama aziz kültürü Doğu Hıristiyan kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Genellikle bu kutsal kişiler öncelikle halk arasında yerel anlamda kabul görür ve bir saygınlığa ulaşırlardı. Giderek o kişinin ya da onun fiziksel kalıntılarının ( rölik ) etrafında yerel bir kült oluşurdu. Röliklerin bazı mucizeler gerçekleştirdiği inancı yayılır, insanlar burayı ziyaret etmeye başlar, ikonaları yapılırdı. Kilise tarafından, kilisenin ‘litürjik’ takvimine ve aziz k...
  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...