logo

CAMİ FIRSAT MI?


Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net

Geçtiğimiz hafta Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi olarak Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret ettik.

Derneğimizin, ihtiyaçtan kaynaklardan nedenlerle kurulduğunu, üye ve yönetimin niteliksel yapısını, hedeflerimizi anlattıktan sonra mesleğimiz ve meslektaşlarımız üzerine bir süre sohbet ettik.

Toplantıdan memnun olduğunu gözlemlediğimiz Vali bey, sonlara doğru lafı Ereğli’ye yapılmak istenen cami konusuna getirdi ve sonraki, randevusuna gecikmek pahasına 5 n 1 k’nın içini tam doldurarak açıklamalarda bulundu. Öyle pekiştirerek ve hatta “turizm değeri bile sayılır” abartısıyla konuştu ki; bizim “ama…” ile başlayan çıkışlarımızı dinlese de “Ereğli bu fırsatı kaçırmasın, benden söylemesi, gerisi Ereğli’ye kalmış…” demeye getirdi.

Neydi Vali beyin ısrarla üzerinde durduğu “Ereğli’ye cami fırsatı!?” Anladığımı ve toparladığım bilgileri derleyerek anlatayım:

Devlet bütçesi ile (ya da koordinesi ile) belediye tarafından (yıkılan adliye-kaymakamlık ve terminal yerine) yapılması planlanan Kent Meydanına 1600 m2. taban alanlı görkemli bir cami yapılmak isteniyor. Caminin yeri eski terminal alanı gibi düşünülebilir. Altına 2 katlı otopark yapılarak işletmesi belediyeye bırakılıyor. Cami yerine ve ruhsat iznine karşılık belediyeye, askeri lojmanların taşınması ile oluşacak alan(9 bin m2) ile yanındaki katlı otopark alanının(3 bin 500 m2)  devredilmesi öneriliyor. Toplamda 12 bin 500 m2 eden bu iki alanın ederi 180 milyon tl. yapıyormuş, İyi ya...

Başkan Posbıyık’ta mealen diyor ki; kent meydanına olmaz, hem zaten bu konuda mahkeme kararı var. Devlet, ya askeri lojmanlardan boşalacak alana cami yapsın, süreç uzar ama destekleriz. Ya da Kıyı Sahil ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında sahile deniz dolgusu yapılsın. Camiyi amfi tiyatro olan yere, yat limanını ve yeni sosyal alanları da yine sahile(yalı caddesinin karşısına denk gelen alana) yapalım. Bu da iyi…

Bendenizin de dahil olduğu bir grup yazar çizer ise Cami, ya Osmantepe’ye, ya Belen Mezarlığına yapılarak şehir yayılsın, yeni rant alanları elde edilsin diyoruz. Veya daha pratik olan yöntem olan; Mevcut Bozhane Camisinin yıkılarak aynı alana çok daha büyüğünün yapılmasını öneriyoruz. İyi işte… 

Toparlayalım: Devlet-hükümet tarafı, Kent Meydanına büyükçe camiyi biz yapalım(yaptıralım) diyor, yetmiyor “Ereğli bu fırsatı kaçırmasın” diye ekliyor. Belediye, kent meydanına değil de askeri lojmanların alanına veya deniz dolgusu alanına yapılsın diyor. Şehirden de farklı yerler öneriliyor. Camiye ne gerek var öncelikli ihtiyaç değil ki diyenler de var. 4 Grup var yani.

Başa dönüyorum: Vali Tutulmaz, aynı toplantıda bize “Belediyeden önerimize cevap bekliyoruz” demişti. Ertesi günü yapılan meclis toplantısında cevap “ret” olarak verildi.

İnanç değerlere yakın biri olarak bence, Ereğli Kent Meydanına cami yapımı ihtiyaç yada vali beyin abarttığı gibi bir fırsat falan da değildir! Zaten Ereğli fırsatçı hiç değildir. Kendi yağı ile kavrulduğu gibi ülkesine-bölgesine-çevresine her zaman katkı veren olmuştur. Fırsatçı değil, fırsatı yaratan olmuştur ya, neyse…

Ama Cami talebi her açıdan değerlendirilebilir tabi ki. Şimdi bu durumda; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat müdahil olduğu söylenen bir beklentiyi karşılayamayan iktidar milletvekilleri, Ak Partili belediye meclis üyeleri ve Vali Tutulmaz, hatta İzmir’e giden Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, talimat-talep yada her ne ise kent meydanına cami konusunda sonuç alıcı taktik geliştirememiş, başaramamış mı olacaklar? Bu durumda siyasi/idari kariyerleri tehlikeye girer mi:  Ben konuyu özetledim, siyasetten pek anlamam ama özellikle milletvekilleri için bu risk olabilir diye düşünüyorum!

Bırakalım sayın iktidar vekillerini riskleri ile baş başa ve iyi niyetle beyin fırtınasını sürdürelim diyor ve aklın yolu bindir diyerek ekliyorum:  

İşte size 998. öneri(!): Göztepe’nin çarşıya bakan yüzünde Kabasakal deresi ile birleştiği üçgen alandaki otopark ve dere üstü dahil edilip tepenin her üç yandan etekleri de (orman işletmesine ait olduğunu değerlendirdiğim) alınarak büyük bir alan kazanılsa, görkeminden ve büyüklüğünden feragat edilen (yüce dinimizde öyle emrediyor biliyorum) cami Göztepe’ye yaslansa… Böylece Belediyenin Kent Meydanı alanı öylece kalsa, Devlet de belediyeye vermeyi düşündüğü yerlere sosyokültürel ve ekonomik değer katacak -yatay- yatırımlar yapsa…

Ne şiş yansa ne kebap…

Yeni Kaymakam Mehmet Yapıcı’nın sanıyorum ilk kafa yoracağı işlerden biri de bu olacak!

Zaten fakülte kampüsü yapımı, Ereğli-Devrek yolu, kamu binaları eksikliği, yeni OSB, şehir trafiği, diş hastanesi yapımı, Piyale Paşa Müzesi gibi dosyaları önünde bulacaktır.

Not: Yazının buraya kadarını web sitemizdeki köşemden alıntıladım. Geldiğimiz noktada, caminin askeri lojmanlardan boşalacak alana yapılacağını/yaptırılacağını düşünüyorum. Ya da öyle olması gerektiğini…   

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...