logo

CANVER YAZDI : “KDZ EREĞLİSİ MEMLEKET SANDIKLARI”

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
CANVER YAZDI : “KDZ EREĞLİSİ MEMLEKET SANDIKLARI”

Memleket Sandıkları ya da Memleket Sandığı ( Menafi-i Umumiye Sandığı ) yüksek faiz ve tefecilik anlayışına karşı Midhat Paşa tarafından oluşturulan ve Ziraat Bankası’nın temeli olan bir sistemdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kooperatif sistemidir fakat modern bir kooperatif değildir. Çiftçilerin dayanışma ve ekonomik birliktelikleri esasına dayanır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun özellikle 19.yz ikinci yarısına kadar kırsal kesimlerde yaşayan çiftçilerin kredi ihtiyaçları için herhangi bir sistem yer almıyordu. Bu sebeple çiftçiler yüksek faizler karşılığında tefecilerden para alıyorlardı ve bu durum yüüznden çoğu çiftçi kötü bir durum içerisinde kalıyordu. Tefecilerin bu durumu fırsat olarak görmesi nedeniyle faizler her geçen gün artmaktaydı.

Çiftçiler aşırı boyutlarda borçlandığı için tefecilere borcunu ödeyemediği gibi bir de ürettikleri malları tefecilere vermek zorunda kalıyordu. Sonuç olarak çiftçiler gerçekten zor günler yaşanmaktaydı. Durum böyle olunca o zamanlarda Niş Valiliği yapan Midhat Paşa, çiftçilerin maddi durumunu ve mağdurluklarını düzeltebilmek adına Memleket Sandıklarını kurmaya karar verdi. Bir nevi kooperatif görevi gören Memleket Sandıkları, Osmanlı İmparatorluğu üzerinde kurulan ilk kooperatif olmaktadır.

Çiftçilerin maddi kaynak bulabilmesi adına kurulan Memleket Sandıkları, ilk olarak 1863 yılında Midhat Paşa tarafından Pirot kasabasında kurulmuştur. Türk gelenekelrinde yer alan yardımlaşma ve imece yöntemi ile yönetilen Memleket Sandıkları için ahşap kasalar üretildi. Her sandık için iki Müslüman, iki Hıristiyan sorumlu tutulurdu. Günlük hesap defterleri ve nakit paralar ahşap sandıklarda saklanırdı.

Ahşap sandıklar çok güvenli olmadığı için ilerleyen dönemlerde demir sandıklara geçiş yapılmıştır. 1867 yılında yayımlanan Memleket sandıkları Nizamnamesi sonucunda ülkenin her yerine kurulan Memleket Sandıkları oldukça popüler bir hal aldı. İşleyişte sandık bütçesinde oluşan giderler çıkartılınca kalan karın 2/3’ü sandığın bulunduğu yerin imar ve vakıf çalışmaları için kullanılmaktaydı. Sandıklar ilk başlarda etkili olsa bile zaman içerisinde işleyişlerinde sıralı bozulmalar meydana geldi.

Sonuç olarak Memleket Sandıkları eski etkisini kaybetmeye başladı. Bu nedenle 1883 yılında Menafi Sandıkları oluşturuldu. Merkeze bağlı olan Menafi Sandıkları, kısa süre sonra modern finans anlayışları temel alınarak işlev yapan Ziraat Bankası halini almıştır. Ziraat Bankası 15 ağustos 1888 yılında kuruldu ve günümüze kadar gelmeyi başardı.

1871-1882 yılları arasında Kastamonu Salnamelerine kaydı yapılmış Kdz Ereğlisi Menafi-i Umumiye Sandığı Vekilleri şunlardır:

1871 : Vekiller : Hacı Halil Ağa, Hacı Mehmed ali Ağa, Mehmed Efendi, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Mustafa Efendi. Sermayesi: 49.670 kuruş.

1872 : Vekiller: Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 56.190,5 kuruş.

1874 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 79.408 kuruş.

1876 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hafız Mustafa Efendi, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 97.369 maa-güzeşte.

1877 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 maa-güzeşte aslı.

1878 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 kuruş.

1879 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 kuruş.

1880 : Vekiller: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Ağa, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 111.519,5 kuruş.

1881 : Vekilelr: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Efendi, İliya Ağa, Katib ve Sandık Emini Mustafa Efendi. Sermayesi: 120.731 kuruş.

1882 : Vekiller: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Efendi, İliya Efendi, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 131.078 kuruş.

Paylaşın:
1999 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KDZ EREĞLİSİ’NDE 1844 YILI EMLAK GELİRLERİ

    11 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’na 2010 yılında sunduğu ‘Temettüat Defterlerine Göre Karadeniz Ereğli’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi’ başlıklı yüksek lisans tezinde Tansu Hilmi Hançer; Ereğli kasabasında 1844 yılında toplanan emlak gelirleri hakkında bilgiler vermektedir. Belirtilen defterlerde Ereğli kaza merkezinde bulunan taşınmazlar tespit edilmiştir. Birim olarak ‘bab’ ile hesap edilen dükkanlar 98.375 bab, ‘asiyab’ denilen değirmenler ise 14.71 bab olduğu görülmüştür. Tüm ...
  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balıla y...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...