logo

CANVER YAZDI : “KDZ EREĞLİSİ MEMLEKET SANDIKLARI”


DR. CAN CANVER

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
cancanver7@gmail.com

Memleket Sandıkları ya da Memleket Sandığı ( Menafi-i Umumiye Sandığı ) yüksek faiz ve tefecilik anlayışına karşı Midhat Paşa tarafından oluşturulan ve Ziraat Bankası’nın temeli olan bir sistemdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kooperatif sistemidir fakat modern bir kooperatif değildir. Çiftçilerin dayanışma ve ekonomik birliktelikleri esasına dayanır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun özellikle 19.yz ikinci yarısına kadar kırsal kesimlerde yaşayan çiftçilerin kredi ihtiyaçları için herhangi bir sistem yer almıyordu. Bu sebeple çiftçiler yüksek faizler karşılığında tefecilerden para alıyorlardı ve bu durum yüüznden çoğu çiftçi kötü bir durum içerisinde kalıyordu. Tefecilerin bu durumu fırsat olarak görmesi nedeniyle faizler her geçen gün artmaktaydı.

Çiftçiler aşırı boyutlarda borçlandığı için tefecilere borcunu ödeyemediği gibi bir de ürettikleri malları tefecilere vermek zorunda kalıyordu. Sonuç olarak çiftçiler gerçekten zor günler yaşanmaktaydı. Durum böyle olunca o zamanlarda Niş Valiliği yapan Midhat Paşa, çiftçilerin maddi durumunu ve mağdurluklarını düzeltebilmek adına Memleket Sandıklarını kurmaya karar verdi. Bir nevi kooperatif görevi gören Memleket Sandıkları, Osmanlı İmparatorluğu üzerinde kurulan ilk kooperatif olmaktadır.

Çiftçilerin maddi kaynak bulabilmesi adına kurulan Memleket Sandıkları, ilk olarak 1863 yılında Midhat Paşa tarafından Pirot kasabasında kurulmuştur. Türk gelenekelrinde yer alan yardımlaşma ve imece yöntemi ile yönetilen Memleket Sandıkları için ahşap kasalar üretildi. Her sandık için iki Müslüman, iki Hıristiyan sorumlu tutulurdu. Günlük hesap defterleri ve nakit paralar ahşap sandıklarda saklanırdı.

Ahşap sandıklar çok güvenli olmadığı için ilerleyen dönemlerde demir sandıklara geçiş yapılmıştır. 1867 yılında yayımlanan Memleket sandıkları Nizamnamesi sonucunda ülkenin her yerine kurulan Memleket Sandıkları oldukça popüler bir hal aldı. İşleyişte sandık bütçesinde oluşan giderler çıkartılınca kalan karın 2/3’ü sandığın bulunduğu yerin imar ve vakıf çalışmaları için kullanılmaktaydı. Sandıklar ilk başlarda etkili olsa bile zaman içerisinde işleyişlerinde sıralı bozulmalar meydana geldi.

Sonuç olarak Memleket Sandıkları eski etkisini kaybetmeye başladı. Bu nedenle 1883 yılında Menafi Sandıkları oluşturuldu. Merkeze bağlı olan Menafi Sandıkları, kısa süre sonra modern finans anlayışları temel alınarak işlev yapan Ziraat Bankası halini almıştır. Ziraat Bankası 15 ağustos 1888 yılında kuruldu ve günümüze kadar gelmeyi başardı.

1871-1882 yılları arasında Kastamonu Salnamelerine kaydı yapılmış Kdz Ereğlisi Menafi-i Umumiye Sandığı Vekilleri şunlardır:

1871 : Vekiller : Hacı Halil Ağa, Hacı Mehmed ali Ağa, Mehmed Efendi, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Mustafa Efendi. Sermayesi: 49.670 kuruş.

1872 : Vekiller: Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 56.190,5 kuruş.

1874 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 79.408 kuruş.

1876 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hafız Mustafa Efendi, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 97.369 maa-güzeşte.

1877 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 maa-güzeşte aslı.

1878 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 kuruş.

1879 : Vekiller: Mehmed Efendi, Hacı Mehmed Ali Ağa, Hacı Halil Ağa, Hacı Yorgi Ağa, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 106.220 kuruş.

1880 : Vekiller: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Ağa, Katib ve Sandık Emini Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 111.519,5 kuruş.

1881 : Vekilelr: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Efendi, İliya Ağa, Katib ve Sandık Emini Mustafa Efendi. Sermayesi: 120.731 kuruş.

1882 : Vekiller: Halil Efendi, Hasan Efendi, Ahmed Efendi, Stefan Efendi, İliya Efendi, Katib ve Emin-i Sandık Hafız Mustafa Efendi. Sermayesi: 131.078 kuruş.

Paylaşın:
Share
1877 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DİKKAT ÇEKENLER!

    10 Aralık 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . REKTÖR ÖZÖLÇER ÇITAYI YÜKSELTİYOR Son dönemlerde üniversitemizin (BEUN) yükselen çıtası ile uyumlu olarak Zonguldak ve Ereğli’de sempozyum/panel/ söyleşi türü toplantılara gerek ev sahipliği yapması ve gerekse aktif olarak katılım sağlaması sevindirici. Örnek olarak öğretmenler günü ile ilgili, kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili, madencilikle ilgili ve konser-tiyatro gibi etkinlikleri gösterebiliriz. Üniversitemizin yüzünü şehirlere dönmesinin her alanda devamı dileği ile başta Rektör Prof. Dr. Özölçer olmak üzere...
  • YARI TANRI HERAKLES’İN GÖNÜL İŞLERİ

    10 Aralık 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Thebai’de Tiryns Kralı Alkaios’un oğlu ve Perseus’un torunu olan Amphitryon, amcası Mykenai Kralı Elektryron’u öldürüp onun kızı Alkmene ile evlenir. Zeus, Alkmene’nin kocasına bağlılığını yanıltmak için Amphitryon kılığına girerek onu gebe bırakır. Ondan sonra kocası ile de ilişkiye giren Alkmene, Amphityron’dan da gebe kalır. İkiz çocuk dünyaya getirir. Bu çocuklardan İphikles, Amphityron’un, Herakles ise Zeus’un oğludur. Bu nedenle Hera’nın şimşeklerini üzerine çeker. Bu öykü ilk çağda çeşitli tiyatro yazarları tarafından işlenmiştir. B...
  • 12 YILIK RAPOR: YAZDIĞIMIZI YAPTIK, YAPTIĞIMIZI YAZDIK

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Haber Hayat Yayıncılık çatısı altındaki İş’te Haber Hayat Gazetesi ile dijital mecramız www.haberhayat.net’i 1 Aralık 2012’de eşim Ülkü ile birlikte yayına başlattık. “Haber=Hayat” benim 25 yıl emek verdiğim Demokrat Yayın Grubu dönemimdeki köşe yazılarımın ve Radyo-tv programlarımın da ortak başlığı idi. Başına “İŞ” kelimesi getirerek "iş-ekonomi dünyasındaki haberleri ve hayatları” konu etmeyi hedefledik. Hayat’ın sonundaki “t” yi de o zaman popüler olan yeni TL’ile tamamlayarak logomuzu özgünleştirdik. Kuruluşumuzda da açıkla...
  • CANVER YAZDI: KDZ EREĞLİSİ AĞNAM VE AŞAR MEMURLARI

    22 Kasım 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Feridun Emecen, TDV İslam Ansiklopedisi’nin ‘’Ağnam Resmi’’ başlıklı yazısında; İslam devletlerinde çeşitli adlarla rastlanan bu vergi, Osmanlı’da resmi kayıtlarında ‘resm-i ganem’, ‘adet-i ağnam’ şekillerinde geçer demektedir. Ağnam vergisi genellikle koyun yavruladıktan sonra Nisan veya Mayıs aylarında alınır, kuzlu koyun kuzusu ile bir hesaplanırdı. Vergi miktarı Fatih kanununa göre üç koyundn bir akçe iken daha sonra iki koyundan bir akçe olarak tesbit rdilmişti. Ağnam resmi bilhassa büyük ölçüde koyun besiciliği yapan konar göçer T...