logo

CHP’Lİ DEMİRTAŞ TEPKİLİ: “KAMPÜS, YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ!”

  • CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in yaptığı açıklamada, kampüs inşaatının 2024’e ötelendiğini, yeni fakültelerin açılmayacağını, mevcut fakültelerin taşınacağını ifade ettiğini hatırlatarak, ” Bülent Ecevit Üniversitesi’ne eğitim alanı olarak kazandırılacağı söylenen alana tek bir çivi bile çakılmamıştır. Bugün geldiğimiz noktada, üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen kampüsünün yapımı yılan hikayesine dönmüş, Kdz. Ereğli kamuoyu sürekli oyalanarak, kandırılmıştır. ” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’ne, eğitim öğretim alanı olarak kullanılmak üzere tahsis edilen eski hastane arazini bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Demirtaş, geçtiğimiz günlerde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in kampüs yapımı ile ilgili açıklamalarını da değerlendirdi.

REKTÖRÜN AÇIKLAMALARI KDZ.EREĞLİ İÇİN HAYAL KIRIKLIĞI

CHP’li Vekil; “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’in yaptığı açıklamada, kampüs inşaatının 2024’e ötelendiğini, yeni fakültelerin açılmayacağını, mevcut fakültelerin taşınacağını ifade etmiştir. Şimdiye kadar yapılan bağışlara rağmen kampüs inşaatının başlamaması ve şimdi de kampüs inşaatının 2024 yılına ötelendiğinin açıklanması, Kdz. Ereğli açısından büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır” dedi.

KAMPÜS İNŞAATINA DERHAL BAŞLANMALI

Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli’nin bu kampüsün yapımı için 8 yıldır beklediğini vurguladığı açıklamasında; “Artık Kdz. Ereğli’nin, kampüs inşaatı için değil 1 yıl 1 gün bile beklemeye tahammülü yoktur. Bu nedenle derhal kampüs inşaatına başlanmalıdır” dedi.

YENİ FAKÜLTELER AÇILSIN, KDZ.EREĞLİ ÜNİVERSİTE KENTİ OLSUN

Yeni fakültelerin açılmayacağı ile ilgili açıklama ile ilgili olarak da Ünal Demirtaş; “Sayın Rektör; önce Kepez Kampüsü’nde bulunan, Denizcilik Fakültesi, Kdz. Ereğli Turizm Fakültesi ve Ereğli Meslek Yüksekokulu’nun taşınacağını ifade etmiştir. Oysa Kdz. Ereğli’nin ihtiyacı olan, bu arsaya, teknoloji ya da mimarlık gibi yeni fakültelerinin yapılmasıdır. Kepez Kampüsü’ndeki, Denizcilik ve Turizm Fakülteleri eğitim -öğretimine başarılı şekilde devam etmektedir. Ereğlililerin beklentisi buraya yeni fakülteler açılarak Ereğli Kampüsü’nün genişlemesi, öğrenci sayısının artması ve Ereğli’nin bir üniversite kenti haline gelmesidir” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile bir soru önergesi veren CHP’li Demirtaş; önergesinde şunları ifade etti;

8 YILDIR NE YAPIYORSUNUZ?

 “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü’nün yapımı için eski hastane arazisinin tahsisinin üzerinden tam 8 yıl geçmiştir. Kdz. Ereğlili hayırsever iş insanları ve şirketler tarafından yüksek miktarda bağışlar yapılmış, Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı tarafından yeni kampüsün projesi yaptırılmış, ruhsatı da alınmış ancak inşaata bir türlü başlanamamıştır. Kdz. Ereğli’lierin yeni kampüs yapımını da desteklediği düşünüldüğünde, hala daha kayda değer bir ilerlemenin sağlanamaması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

KDZ.EREĞLİ’NİN EN DEĞERLİ ARAZİSİ

Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi,1876 yılında açılmış ve 138 yıl boyunca Kdz. Ereğli halkına Süleyman Mahallesi, Hastane Caddesi’ndeki yerinde hizmet vermiştir. Ancak Kdz. Ereğli’ye yeni bir hastane yapılması gündeme geldiğinde, yeni hastane binasının mevcut hastanenin arsası üzerine inşaa edilmesi yerine, Ak Partililerin rant elde etme düşüncesi nedeniyle Kaynarca Caddesi Ömerli Mevkii’ne yapılmıştır. Kdz. Ereğli’nin en kıymetli arsası olan bu gayrımenkule, rant odaklı bir proje yapılmasına Ereğlililer tarafından kuvvetli tepki gösterilmesi üzerine bu rant projesinden Ak Partililerce vazgeçilmiştir. Kdz. Ereğli kamuoyunda uzun süre yaşanan tartışmalar sonucunda bu arsa üzerine Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı “Kampüs” yapılmak üzere karar alınmıştır. Sağlık Bakanlığı’na tahsisli olan, 38 bin 824 metrekarelik hazine arazisinin, 29.06.2015 tarihinde “Milli Emlak Genel Müdürlüğü” tarafından Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’ne “kesin ve süresiz” olarak tahsis edildiği, bu tahsisin de “Her türlü uygulama öncesinde ilgili Koruma Bölge Kurulu’ndan izin alınması kaydıyla, eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmak üzere” yapıldığı açıklanmıştır.

KAMUOYU OYALANDI

2016 yılında, iktidar partisi yetkililerinin yaptıkları açıklamalarda bütün çalışmaların tamamlandığını, eski devlet hastanesinin yıkımı için ihale yapıldığını, avam proje çalışmalarının tamamlandığını, alanın yatırım planı içinde yer aldığı, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin bütçesinden Kdz. Ereğli Kampüsü’nün proje ve zemin etüt çalışmaları için ödenek ayırıldığı, 2016 yılı içinde bütçe fasılları arasında aktarma yapılacağı ve kampüs inşaatına fiilen 2016 yılında başlanacağı kamuoyuna açıklanmıştır. Bu süreçte eski devlet hastanesine ait binalar yıkılmış ve “yıkım ihalesinin Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından gerçekleştirildiği” açıklanmıştır.

Bu yıkım üzerine, önceki dönem iktidar milletvekili, söz konusu alanda yıkım gerçekleştikten sonra NATO boru hattı ve sit alanı olması nedeniyle bir daha bina yapılamayacağını, bölgenin askeri alan şerhi olduğunu ve yerel yöneticilerin de bunları bildiğini” ifade etmiştir. Ancak buna rağmen, Kasım 2016’da dönemin Kdz. Ereğli Belediye Başkanı tarafından avam projenin 2016 yılı sonuna kadar bitirileceği, 2017 yılında ise yapım ihalesine çıkılacağı açıklanmıştır.

2017 yılında yine o dönemin Kdz. Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı tarafından, söz konusu alanla ilgili imar plan tadilatı yapıldığı söylenmiştir. Bununla birlikte o dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Yabancılar Daire Başkanlığı, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamındaki sorgulamalar hakkında 2017/4 sayılı genelge çıkarılmıştır. Bu genelge ekinde Zonguldak Ereğli ibaresi yer almış ve Kdz. Ereğli Askeri Limanı yanındaki eski hastane binalarının yer aldığı taşınmaz alanın, askeri bölge ilan edilip edilmediği soruları önce cevapsız bırakılmış sonra reddedilmiş daha sonra da Eylül 2018 tarihinde “Yatırım programına alınmak ve Milli Savunma Bakanlığından izin alınmak kaydıyla kampüs inşaatı her zaman yapılabilir. Askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesi buna engel değildir” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Ancak, 2014 yılından bu yana, tam 8 yıldır eski hastane arazisinin, Bülent Ecevit Üniversitesi’ne eğitim kampüsü olarak kazandırılması yolunda bir adım bile ileri gidilememiştir. Her yeni eğitim yılı başında, bir sonraki yıl ilk öğrencilerin alınacağı sözü verilmiş, hatta bu konu her seçimde bir propaganda unsuru olarak kullanılmış ancak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne eğitim alanı olarak kazandırılacağı söylenen alana tek bir çivi bile çakılmamıştır. Bugün geldiğimiz noktada, üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen kampüsünün yapımı yılan hikayesine dönmüş, Kdz. Ereğli kamuoyu sürekli oyalanarak, kandırılmıştır.

BAĞIŞLAR PUL OLDU

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü’nün yapımı için Kdz. Ereğli’deki hayırseverler iş insanları ve şirketler tarafından inşaatın yapımı için “Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı’na” çeşitli zamanlarda bağışta bulunulduğu kamuoyuna yansımıştır. Bu bağışçılardan biri de Ahmet Erman isimli iş insanıdır. Ahmet Erman, 17 Ocak 2020 tarihinde, kampüs yapımı için 4 milyon TL bağış yapmıştır. Ancak kampüs yapımı ile ilgili hiçbir gelişme olmaması nedeniyle, bağışçının bu duruma isyan ettiği, hiçbir şey yapılmamasını eleştirdiği ve 2 sene önce verilen paranın pul olduğunu söylediği kamuoyuna yansımıştır.

SİYASİ BİR KARAR MI?

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü yapımı için 13 Ekim 2022 tarihinde, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ. (Erdemir) ile Zonguldak Valiliği ve Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı ile protokol imzaladığı açıklanırken, ERDEMİR’in 3 milyon dolar bağışta bulunulacağı, bunun bir milyon dolarının Eğitim Vakfı hesabına yatırıldığı ifade edilmiştir. Bununla birlikte Kdz. Ereğli Eğitim Vakfı tarafından yeni kampüsün projesi yaptırılmış, ruhsatı da alınmıştır.

Başta Kdz. Ereğli halkı olmak üzere, siyasi partiler, Kdz. Ereğli Ticaret Odası,  Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (ERDEMİR) Yönetimi, sanayici ve iş adamları ile esnaf, sendika ve dernekler ve diğer sivil toplum örgütleri, bir bütün olarak, eski devlet hastanesi arazisinin, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü olarak kente kazandırılmasını istemekte, Kdz. Ereğli’nin hayırsever iş insanları ve şirketleri de, kampüsün yapımı için bağışlarıyla destek olmaktadır. Kdz. Ereğli’nin ekonomik ve sosyal yaşamına önemli katkılar sunacak olan bu kampüsün yapılacağı yer hazırken ve yapımı için de önemli miktarlarda bağışta bulunulmuşken 8 yıldır kayda değer bir ilerlemenin sağlanmaması, kampüs inşaatına başlanılmamasının siyasi bir karar olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

2023 YILI BÜTÇESİNDEN NEDEN ÖDENEK AYRILMADI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1)2014 yılından bu yana, Kdz. Ereğli eski devlet hastanenin yerine yapılacağı söylenen kampüs alanı için 8 yıldan beri, tek bir çivi bile çakılmamış olmasının nedeni nedir?

2)Kdz. Ereğli eski devlet hastanesinin yerine yapılacağı söylenen kampüs inşaatı ile ilgili olarak fizibilite çalışması yapılmış ve bir fizibilite raporu çıkarılmış mıdır?

3)Eğer bir fizibilite raporu çıkarıldıysa, bu raporda kampüs inşaatının yapılmasına engel teşkil eden mülkiyet, tahsis, koruma kurulu izni ya da imar planları ile ilgili hukuki ya da idari bir engel var mıdır?

4)Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü yapımı için soru önergesinin cevaplandığı tarihe kadar, her biri ayrı ayrı belirtilmek üzere yapılan bağış miktarı ne kadardır?

5)Kdz. Ereğli kamuoyunun ve hayırsever kurum, şirket ve kişilerin beklentisine uygun olarak 8 yıldır Ereğli’ye Bülent Ecevit Üniversitesine bağlı olarak yeni fakülte ve öğrenci kazandırılmamasının yani Kdz. Ereğli’nin bir üniversite kenti olamamasının sebepleri nelerdir?

6)Size göre Kdz. Ereğli’ye yeni fakülteler yapılmasını ve öğrenci kazandırılmasını ve Kdz Ereğli’nin bir üniversite kenti olmasını kimler engellemektedir?

7)Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Kdz. Ereğli Kampüsü’ne Kepez Kampüsü’nde bulunan fakülteler mi taşınacak yoksa yeni fakülteler mi açılacaktır? Bu konuda kararı hangi kurum, neye göre belirleyecektir? Bu konuda alınmış karar var mıdır? Varsa nedir?

8)Eğer kampüs inşaatına başlanılması için hukuki ya da idari bir engel yoksa, maddi olarak Kdz. Ereğli’li iş insanları ve şirketlerin destekleri de göz önüne alındığında, kampüs inşaatına başlanılmaması siyasi bir karar mıdır?

9) Kdz. Ereğli kampüsünün inşaatına başlanacak mıdır? Başlanacak ise ne zaman başlanacaktır?

10) Bakanlığınızın 2023 yılı bütçesinde Kdz. Ereğli kampüsü inşaatı için bir ödenek ayrılmış mıdır? Ayrıldı ise ne kadar ayrılmıştır? Ayrılmadıysa sebebi.

ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNACAK!

Öte yandan gün içerisinde kendisini TBBM’de ziyaret eden Gazeteci Doğan Gönüllü ile sohbet eden Demirtaş, yakın zamanda ülke ve bölgeyi ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunacağını kaydetti.

Paylaşın:
451 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ