logo

DOĞAN GÖNÜLLÜ YAZDI: MERHABA ‘YENİ NORMAL’ HAYAT


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Logomuzdaki “Haber=Hayat” kelimelerini çok seviyorum. Evrensel olmaları bir yana zaman, mekan, yön, şekil, etnitise, inanç veya herhangi bir ayrım gözetmiyor. Dünyanın her yerinde, her zaman ve her nitelik ve nicelikteki bir hayat, habere eşitlenebiliyor!

Hatta uzayda bile; tıpkı daha dün gece SpaceX’in uzay aracı Crew Dragon‘un Falcon-9 roketiyle fırlatılıp Uluslararası Uzay İstasyonu’yla kenetlendiği ve ekiplerin uzayda birleşerek yeni bir hayata başladıkları haberinde olduğu gibi.

Hayat demişken….

Hayat, sürprizlerle dolu; 2,5 ay önce bugünler için ne planlar yapmıştık…

Bugün ise sadece ve sadece “sağılığımızı nasıl koruruz?” hesabını yapıyoruz.

Bir yandan heyecanla “maskeli, mesafeli, hijyenik yeni normal hayata merhaba” diyoruz. Diğer yandan kalabalığa giriş tedirginliği yaşıyoruz.

Elbette her şey sil baştan olmayacak ama birçok “yeni” ile tanışacağız.  

Ticari, sosyal ve mesleki ilişkilerimizi, portföylerimizi konsolide edeceğiz.

Eski köye yeni adetler gelecek; saysak satırlar yetmeyecek ama inanıyorum ki her şey daha bir başka sıcak, doğal olacak.

İnsanlar, doğa, siyasiler, tüm sosyokültürel ve ekonomik çevreler yapmacıklıktan uzaklaşacak; daha bi kendimiz, kıymet bilen, dayanışmacı olacağız!

Ah, salgınından etkilenerek agresifliği seçenler de olacaktır elbet; şımarıklığı; belki de kibri veya bencilliği tercih edenler bile olur.

Korkuya esir olanları da göreceğiz, deli cesaretine sahip olanları da…

Ama şurası bir gerçek ki…

15 Mart 2020 öncesi hayatımız ile 1 Haziran 2020 sonrası çalışma ve sosyal hayatımız (içeriksel değişim zaman alacak ama) şeklen daha farklı olacak. Uzaktan çalışmayı da benimseyeceğiz, video toplantıyı da; hasret kaldığımıza sarılmamayı, her bir fırsatta el yıkamayı normalden sayacağız.

“Maske, mesafe ve temizlik” üç ayrılmazımız, sağlıkçılarımız başımızın üstünde olacak.

Doğayla inatlaşmayı ise ayaklarımızın altına alacağız.

Korona virüsünün demoklesin kılıcı gibi tepemizde durduğunu ve yalın- yaygınlaşma eğilimini hiç ama hiç unutmayacağız.  

ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR AMA

Zonguldak ve Ereğli’de Koronavirüs salgını ile mücadelede başarılı bir sınav verdi bence.

Bakmayın siz ulusal medya haberlerindeki 30 büyükşehir ve Zonguldak anonslarına…

Maden ocaklarında çalışıp emekli olanların yoğun yaşadığı kentimizde elbette tedbirler daha yoğun olarak alınacaktı. İyi de oldu. Zira ateş düştüğü yeri yakar, ama şükür ki ateş büyümeden kontrol altına alındı!

Zonguldak genelinde (ilçeler ve şehir dışından gelenler dahil) 62, Ereğli’de 4 vefat…  İstatistikler Türkiye ortalamasının altında vefat oranını gösteriyor. Bu sonuçların oluşmasında; Önlemleri titizlilikle uygulayan başta Vali Erdoğan Bektaş, Kaymakam İsmail Çorumluoğlu ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık olmak üzere kamu yöneticilerimizin önemli rolleri var. Tabii ki sağlıkçılarımızın olağanüstü çabalarını unutmadan… Bu arada emek yoğun çalışan ama şu ana kadar virüse bulaşmadan süreci başarı ile yöneten Erdemir gibi, Tat Metal gibi sanayi işletmesi yöneticilerini de kutlamak gerek. Zira ilçemiz nüfusunun dörtte üçü bu kesimlerde çalışanlar ve yakınlarından oluşuyor. Ah bir de Alaplı’daki tekstil fabrikasında pozitif vakalar olmasaydı!.. İnşallah sağ salim onu da atlatırız.

Evet, büyük salgın kontrol altına alındı gibi görünüyor. Şimdi kişisel önlemleri elden bırakmama, risk almama ve basit kurallara uyma zamanı…

Maske takmak, 1,5 metrelik mesafeyi korumak ve el temizliği öncelikli- hijyen kurallarına uymak zamanı…

İslam Peygamberimiz Hz. Muhammet, hadisinde “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” der. İnsanlara faydalı olmak hiç bu kadar basit, hiç bu kadar önemli olmamıştı: “maske, mesafe, hijyen”

Aman dikkatle kalın, sağlıkla kalın!

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1423 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...
  • KAMPANYALAR AGRESİFLEŞTİ!

    26 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . “RANT ÇETELERİ… KAOS HAREKETLERİ… KARMAŞADAN MENFAAT… PROJE ÇÖPLÜĞÜ… KİRLİ HESAPLAR… HOROZ DÖĞÜŞÜ…SÜNEPE…” ! Yukarıdaki tırnak içindeki kelimeleri (23 Mart 2024 itibarı ile) Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayların seçim kampanyaları söylemlerinden (objektif olmaya özen göstererek) seçtim. Yerel seçimlere az bir zaman kala Kdz. Ereğli belediye başkan adaylarının kullandığı dil de seçmeni endişelendiren boyutta agresifleşti! Yerel ekonomi-politiğin mecrası da bu söylemlere göre şekillenince, demokrasi gereği derdine çare arayan halk...
  • BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!

    22 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir. Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık. Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan b...