logo

ERDEMİR’İN ETKİSİ, ZBEÜ’NİN YÜKSELİŞİ


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

Senede bir kez tam da kuruluş yıl dönümünde ERDEMİR’i güncel verilerle kutlama geleneğimi sürdürüyorum.

Son dönemlerde ERDEMİR’in fuarlar aracılığı ile Avrupa’dan Amerika’ya kadar uluslararası etkinliklerini sürdürdüğünü OYAK Maden Metalürji Grubu basın bültenleri aracılığı ile öğreniyoruz. Yakın zamanda Bingöl bölgesinde yerli hammadde kaynağı bulunduğunu ve dışa bağlılığını önemli ölçüde azalttığını da OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in açıklamasından öğrendik. Erdemir’in yeniden inşa ettiği 2’nci Yüksek Fırını ‘Zübeyde’de ilk üretimin gerçekleştirilmesine ise daha 6 ay önce ay önce bizzat sahada tanıklık ettik.

Fabrikada yetişen ilk Genel Müdür Aşkın Peker’in öncülüğünde Ereğli Teknik Lisesi ve ZBEÜ ile işbirliği projelerini ise takdirle karşıladık. Üniversite kampüsünün yapımına başlanmasını sağlayan 3 milyon dolarlık bağış da hepimizin malumu. (TED Koleji’nin açılmasına; vakıf, spor, müzik kültürünün yaygınlaşmasına vesile olmasını saymıyorum bile) Vergi ve SGK ödemelerini, yüksek istihdam yolu ile ödediği maaşlar ile yerel sektörlere ve perakende ticarete katkısı, yan sanayi, hizmet alımları ile dolaylı yoldan katma değer yaratmasını ve de nakdi-ayni bağışları hesaplayacak veriler elimde yok ama inanıyorum ki dünya şirketi ERDEMİR geliştikçe Ereğli de gelişmeye devam edecek.

Hep söyleriz, Ereğli il olma şartlarını karşılıyor ve kapasite fazlası bile var diye. Saydığım nedenlerle bunda  Erdemir’in de önemli payı var. Ayrıca, ERDEMİR Ereğli’yi bizzat yönetmiyor ama bugün Ereğli’yi 6 dönemdir yöneten Belediye Başkanı Halil Posbıyık da (hep söyler zaten) Erdemirlilik kültürü ile yetişmiş bir yönetici; belediye meclisinde, basında, yerel siyaset, ticaret ve STK ortamlarında birçok Erdemirli veya emeklisi arkadaşımız var.

Hep derim; “Ben Erdemirli değilim ama Erdemirciyim” diye. Belki disiplinli yönetişim tarzım ve yaşıtım (şaka yollu)  olduğu içindir ama yiğidi öldürüp hakkını yememek gerekiyor. Başarıyı göremezsek, başarısızlığını da göremeyiz, eleştiremeyiz. Doğruya doğru!

59. işletme yıl dönümün kutlu olsun Erdemir, iyi ki varsın!.. 

REKTÖR ÖZÖLÇER ZBEÜ’YÜ YÜKSELTİYOR

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özölçer döneminde üniversite-sanayi ve kent iş birliğinin arttığını görüyorum. Ayrıca hem kongre, panel, konferansların sayısında ve niteliğinde ciddi bir yükseliş var hem de basına servis edilme sıklığı arttı. Her ne kadar Ereğli basını olarak, bazen yeni kampüse ödenek ayırmadığı, Ereğli’ye yüzünü yeterince dönmediği gerekçeleri ile kendisini zaman zaman eleştirsek de üniversitenin toplam yükselişinin farkındayız.

Yeri gelmişken; geçtiğimiz aylarda ZBEÜ Konukevinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığım teklifimi yineliyorum: Üniversitemizin farklı yerleşkelerini tanımamıza olanak sağlayacak, il ve ilçelerin gazetecilerini bir araya getirecek vesilelerle toplantılar düzenlenmesini arzu ediyoruz.  Bu birliktelikler ve bilgi paylaşımları, inanıyorum ki mesleki ve sosyal yönde fayda sağlayacaktır. Üniversitelerin sadece öğrencilerin akademik başarısına odaklanmaları değil, bulunduğu bölgeyi aydınlatma misyonu da olduğuna göre, basınla iş birliği projesi bu misyona çok uygun düşecektir.

Nitekim geçenlerde ZBEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Kongresi (ICMEB 24)” akademik anlamda müthiş bir ortam sağlamış. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu da benim yukarıda anlatmak istediklerimi şöyle özetlemiş (basın bülteninden alıntılıyorum):

“Kutoğlu son dönemde üniversite bünyesinde çok sayıda uluslararası kongre ve sempozyumun gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve ayrıca, bu faaliyetler aracılığıyla çeşitli üniversite ve ülkelerden araştırmacının ve akademisyenin bir araya gelmesine bununla beraber kendi alanlarındaki son yönelimleri, yaklaşımları ve yeni perspektifleri tartışma imkânı bulmalarına vesile olan Zonguldak’ın adeta bir kongre turizmine ev sahipliği yapmaya başladığını dile getirdi. Akademi ve şehir arasındaki bu etkileşimin karşılıklı bir verimlilik yaratarak gerek akademik çalışmalar gerek de kentin ön plana çıkması için ihtiyaç duyulan etkileşimi sağladığının altını çizen Kutoğlu, bu etkinlikleri gerçekleştirme konusunda başta ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer olmak üzere tüm yöneticilere, akademik ve idari personele teşekkürlerini sundu.”

Özölçer’e şunu da sormak isterim: Ereğli yeni kampüsünde yüksek teknoloji bölümleri açılacak mı? Turizm ve Denizcilik Fakültelerine de yer açılacak mı? 

.

  • Yerlilik ve millilik sembollerinden 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Paylaşın:
Etiketler: »
Share
1649 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • TAYFUN’A VEDA YOK, HAK EDİŞ VAR!

    26 Temmuz 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Haberleri yazarken ister istemez genele göre yazıyoruz. Yani, kendi yakınlıklarımızı, duygularımız bir kenara bırakıp nesnel bir açı ile okuyucuyu dışarıdan biri gibi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Daha bugün toprağa bizzat oğlu Ozan tarafından verilen, oysa kalbimizin tam ortasına gömdüğümüz “Tayfun Köksal vefat” haberleri de bu etik değerlerle yazıldı. Oysa Kız kardeşim Beyhan’ın eşi olan Eniştemiz Tayfun Köksal, özellikle bizler için çok daha fazlasını ifade ediyordu, çok daha fazlasını hak ediyordu. “Tayfun Köksal vefat ...
  • SAYIN OYAK-ERDEMİR YETKİLİLERİ;

    23 Temmuz 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Gazetecilik karşı tarafında savını sormayı gerektirir. Sormayı, cevabın peşine düşmeyi, paylaşmayı ve arkasından yorumlamayı gerektirir. Hayatın özünü, haberi kalbinde yakalayıp insanlığa yansıtmayı… Biliyoruz ki; Oyak Maden Metalürji şirketlerinden olan ERDEMİR, ortaklarına kar sağlamayı amaçlayan borsaya açık bir şirket. Biliyoruz ki kamusal avantajlardan faydalanmak hem hakkı, hem de yarın  ortaklarına/hissedarlarına hesap verebilecek sorumluluğa sahip. Ve biliyoruz ki Özel Endüstri Bölgesi olmak istiyor…  Evet Sayın...
  • 1844 YILINDA BENDER-İ EREĞLİ’DE AŞAR VE RÜSUMAT

    10 Temmuz 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Toprak mahsullerinden alınan zekata ‘öşür’ denir. Kelime olarak onda bir ( Yüzde 10 ) manasını taşır. Bu kelimenin çoğulu aşardır ve yaygın bir kullanıma sahiptir. Öşür toprak için bir ürün veya gelir vergisi vasfını taşımaktadır. Öşre tabi olan topraklarda yetiştirilmiş olan mahsulün istenmeden tahrip olması mükellefin İslam’dan çıkması ( irtidat ) ve mükellefin ödeme konusunda vasiyet yapmadan ölümü halinde öşür düşer. Osmanlı Devleti’nde öşür iltizam usulüyle toplanıyordu. Yıllık safii hasat üzerinden alınan aşar, her sancakta ayr...
  • GÖNÜLLÜ, “KONYA NOTLARINI” YAZDI

    09 Temmuz 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği(ERMED) Başkanı ve Haber Hayat Yayıncılık İmtiyaz Sahibi Doğan Gönüllü, akraba ziyareti için bulunduğu Konya'da mesleki temaslarını "kısa not" halinde değerlendirdi. 9 Temmuz Salı gününü Eşi ve Yayın Koordinatörü Ülkü Gönüllü ile ziyaretlere ayıran Gönüllü, "Günün sonunda; 'Konya’nın tıpkı coğrafyası, yolları ve evleri gibi, insanların da gönülleri ve vizyonları aynı şekilde geniş.' değerlendirmemi paylaşabilirim." dedi. Akraba ziyareti ve mesleki temaslardan duyduğu memnuniyeti ifad...