logo

EREĞLİ MÜZESİ’NİN ÖĞRETMENEVİ BULUNTUSU BİZANS ESERLERİ

DR. CAN CANVER

DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com
EREĞLİ MÜZESİ’NİN ÖĞRETMENEVİ BULUNTUSU BİZANS ESERLERİ

Mersin Üniversitesi sanat tarihi Ana Bilim Dalı öğrencisi Ali Kıpramaz, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne sunmuş olduğu Ekim 2019 tarihli yüksek lisans tezinde konu olarak ‘’Herakleia Pontike ( Karadeniz Ereğli ) Bizans Dönemi Taş Eserleri’’ başlığını ele almış ve bizlere açıklayıcı bilgiler vermiştir.

Tez sahibi yerinde yaptığı incelemesinde, Ereğli Müzesi’nde sergilenmekte olan Bizans dönemi eserlerini çeşitli kategorilere ayırmıştır. Bunlardan biri de müzeye Kdz Ereğlisi Öğretmenevi hafriyatı sırasında nakledilen eserler oluşturmaktadır.

Bu kategorideki eserlerden ilki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mermer sütun kaidesidir ve Attik tiptedir. Sütun kaidesinin üst bölümünde merkezde 5 cm boyutlarında bir kurşun yuvası bulunur. Bununla birlikte bir kurşun kanalı yer almaktadır. Tüm yüzeyleri düzgün işlenmiş olan kaide monolit ( yekpare )’tir.

Bir diğer eser 5.yz.a ait bezeme ve üsluplu mermer İon tipi ‘impost’ ( yastık taşı ) sütun başlık altıdır. Abaküs ( boncuk ) bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde dört tur dönen ‘volut’               ( sarmal şekilde )’ler bulunmaktadır. Dışa taşkın ‘ekhinus’ ( yuvarlak kenarlı sütun başlığı )’ ta tek yumurta motifi yer alır. Diğer İonik bölümde aynı özellikte olup, tek yumurta motifi ile oluşturulmuştur. ‘Pulvinus’ ( yaprağın sapa bitişik olduğu yerdeki şişlik ) oldukça kaba işlenmiş geometrik motif ile süslüdür. Sütun ana bölümünün yan yüzünde bu motif kalın çerçeveli daire içinde bir Malta haçı yer almaktadır.

Üçüncü eser 5-6.yz.a tarihlenen mermer bir sütun başlığıdır. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde Bizans haçı kabartması yer alır. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan köşe ‘palmet’       ( yelpaze biçimli bezeme )’i yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinus, ‘balteus’ ( düşey bant )’tan gelişen kalın çanak yaprak ile süslüdür.

Bir diğer eser de 5-6.yz.a ait mermer sütun başlığıdır. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde haç kabartması yer alır. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan köşe palmeti yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinusta yatay eksende zıt yöne doğru ayrılan palmet motifi ile süslenmiştir. Üzerinde büyük bir Bizans haçı yer almaktadır.

Yine Öğretmenevi hafriyatından müzeye getirilen bir diğer sütun başlığı, yine 5-6.yz.a aitlendirilmiştir. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde rozet içerisinde ‘kristogram’ ( çelenk içinde Hi-Ro yani Hiristos’tan üretilen Hıristiyan sembolü ) kabartması bulunur. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan kabaca biçimlendirilmiş köşe palmeti yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinusta yatay eksende zıt yöne doğru ayrılan kabaca biçimlendirilmiş palmet motifi ile süslenmiştir.

Paylaşın:
Etiketler:
890 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • KDZ EREĞLİSİ’NDE 1844 YILI EMLAK GELİRLERİ

    11 Temmuz 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı İktisat Tarihi Bilim Dalı’na 2010 yılında sunduğu ‘Temettüat Defterlerine Göre Karadeniz Ereğli’nin Ekonomik ve Sosyal Tarihi’ başlıklı yüksek lisans tezinde Tansu Hilmi Hançer; Ereğli kasabasında 1844 yılında toplanan emlak gelirleri hakkında bilgiler vermektedir. Belirtilen defterlerde Ereğli kaza merkezinde bulunan taşınmazlar tespit edilmiştir. Birim olarak ‘bab’ ile hesap edilen dükkanlar 98.375 bab, ‘asiyab’ denilen değirmenler ise 14.71 bab olduğu görülmüştür. Tüm ...
  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balıla y...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...