logo

EREĞLİ MÜZESİ’NİN ÖĞRETMENEVİ BULUNTUSU BİZANS ESERLERİ


DR. CAN CANVER
cancanver7@gmail.com

Mersin Üniversitesi sanat tarihi Ana Bilim Dalı öğrencisi Ali Kıpramaz, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne sunmuş olduğu Ekim 2019 tarihli yüksek lisans tezinde konu olarak ‘’Herakleia Pontike ( Karadeniz Ereğli ) Bizans Dönemi Taş Eserleri’’ başlığını ele almış ve bizlere açıklayıcı bilgiler vermiştir.

Tez sahibi yerinde yaptığı incelemesinde, Ereğli Müzesi’nde sergilenmekte olan Bizans dönemi eserlerini çeşitli kategorilere ayırmıştır. Bunlardan biri de müzeye Kdz Ereğlisi Öğretmenevi hafriyatı sırasında nakledilen eserler oluşturmaktadır.

Bu kategorideki eserlerden ilki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mermer sütun kaidesidir ve Attik tiptedir. Sütun kaidesinin üst bölümünde merkezde 5 cm boyutlarında bir kurşun yuvası bulunur. Bununla birlikte bir kurşun kanalı yer almaktadır. Tüm yüzeyleri düzgün işlenmiş olan kaide monolit ( yekpare )’tir.

Bir diğer eser 5.yz.a ait bezeme ve üsluplu mermer İon tipi ‘impost’ ( yastık taşı ) sütun başlık altıdır. Abaküs ( boncuk ) bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde dört tur dönen ‘volut’               ( sarmal şekilde )’ler bulunmaktadır. Dışa taşkın ‘ekhinus’ ( yuvarlak kenarlı sütun başlığı )’ ta tek yumurta motifi yer alır. Diğer İonik bölümde aynı özellikte olup, tek yumurta motifi ile oluşturulmuştur. ‘Pulvinus’ ( yaprağın sapa bitişik olduğu yerdeki şişlik ) oldukça kaba işlenmiş geometrik motif ile süslüdür. Sütun ana bölümünün yan yüzünde bu motif kalın çerçeveli daire içinde bir Malta haçı yer almaktadır.

Üçüncü eser 5-6.yz.a tarihlenen mermer bir sütun başlığıdır. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde Bizans haçı kabartması yer alır. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan köşe ‘palmet’       ( yelpaze biçimli bezeme )’i yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinus, ‘balteus’ ( düşey bant )’tan gelişen kalın çanak yaprak ile süslüdür.

Bir diğer eser de 5-6.yz.a ait mermer sütun başlığıdır. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde haç kabartması yer alır. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan köşe palmeti yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinusta yatay eksende zıt yöne doğru ayrılan palmet motifi ile süslenmiştir. Üzerinde büyük bir Bizans haçı yer almaktadır.

Yine Öğretmenevi hafriyatından müzeye getirilen bir diğer sütun başlığı, yine 5-6.yz.a aitlendirilmiştir. Abakus bölümünde kırık ve aşınmalar görülür. İmpostun bir kısa yüz merkezinde rozet içerisinde ‘kristogram’ ( çelenk içinde Hi-Ro yani Hiristos’tan üretilen Hıristiyan sembolü ) kabartması bulunur. İmpostun diğer kısa yüzü ve yan yüzleri bezemesizdir. İonik bölümün köşelerinde üç tur dönen volutler bulunmaktadır. Dışa taşkın ekhinusta alt düzlemden çıkan kabaca biçimlendirilmiş köşe palmeti yer almaktadır. Diğer İonik bölümde, ekhinusta tek yumurta motifi bulunmaktadır. Pulvinusta yatay eksende zıt yöne doğru ayrılan kabaca biçimlendirilmiş palmet motifi ile süslenmiştir.

Paylaşın:
Etiketler:
Share
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • MİLLETVEKİLİ BOZKURT DAHA SERİNKANLI OLMALIYDI!

    31 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . Kdz. Ereğli’de Ramazan Bayramı resmi bayramlaşma töreninde kısa süreli de olsa bir gerginlik yaşandı! Öğretmenevinde düzenlenen törene yoğun katılım olması dikkatimi çekmişti. Bazıları bu durumu “Az sonra kopacak fırtına için bindirilmiş kıtalar” olarak yorumlasa da, ben genel-yerel siyasal iklimin gereği olarak düşünmüştüm.   Cici hanımların, şık beylerin katıldığı bayramlaşmada Kaymakam Yapıcı’nın sakin ve güleryüzlü hali ile misafirleri kapıda karşılıyor olması salona da yansımıştı ki!.. Ta ki; CHP’li Belediye Başk...
  • 1844 YILINDA KDZ EREĞLİSİ’NDE CİZYE VERGİSİ UYGULAMASI

    13 Mart 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Cizye vergisi klasik İslam toplumlarında en önemli vergi kalemlerinden biridir. Toplum içerisinde azınlık olarak yaşayan veya bir bölgede azınlık olmasa dahi devletin hükümranlığı altında bulunan geyrımüslim olan bütün unsurlardan alınan bir vergi türüdür. Müslüman olmayan faal nüfustan baş vergisi olarak alınan cizye, gayrımüslimlerin askerlikten muaf olmaları ve himaye edilmeleri yanında Müslümanların hakimiyetinin de bir sembolüdür. Bu vergi türünün Osmanlılarda en önemli vergi olduğu bilinmektedir. Cizye eli silah tutan kimselere...
  • GÖNÜLLÜ YAZDI : VURMAYIN ABALIYA!

    27 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’la ilgili “BAŞKANIN DEDİĞİNİ YAP, YAPTIĞINI YAPMA” başlıklı yazımı “hiciv, manidar ve tarzım dışı” bulup eleştirenlere ve kutlayanlara teşekkür ederim. Gerçekte de manidar ve tarzım dışı-şiirsel oldu. Ama kimse beni haksızlıkla itham etmedi. Başkan Posbıyık’ın da muhtemelen bıyık altından gülmesi de bunun işaretedir.  Kutlama ile gaz vermeler ise daha çok bizim camiadan ve iş dünyasından oldu. Kimi samimiyetle, kimi gayri samimi… Beni bilen bilir; ima etmem, sulandırmam, rövanşizmde...
  • KDZ EREĞLİ HAMİDİYE TABURU

    14 Şubat 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Batılı devletlerin gayrımüslimlerin hakları üzerinden Osmanlı’nın içişlerine karışmaları karşısında Osmanlı da toprak bütünlüğünü korumak için türlü siyasi hamleler geliitirmiştir. Batıl devletler ‘’Şark Meselesi’’ şeklinde formüle ederek  ortaya attıkları bu egniş siyasetin çerçevesine Ayestefanos ve Berlin Antlaşmaları ile devletin doğuusnda bulunan Eremeniler’in haklarını da dahil etmişlerdir. Osmanlı’nın bu hamleye karşı toprak bütünlüğünü korumak için aldığı tedbirler içerisinde geliştirdiği en genel siyaset ‘İslamcılık’ olmuştur...