logo

EREĞLİ’DE NELER OLUYOR?

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
EREĞLİ’DE NELER OLUYOR?

Başlığa bakarak işler ters gidiyormuş gibi bir yorum bekliyorsanız yanılıyorsunuz.

Her yer, her şey güllük gülistanlık olmadığı gibi Ereğlimiz’de de işlerin ters gittiği yerler var. Kovid -19 Salgınında üzen gidişat bir yana, örneğin bir fakülte kampusü konusu(CB Başdanışmanı Oruç’un, Kaymakam Çorumluoğlu’nun tüm girişimlerine rağmen); yıllardır hala ters gidiyor. Yerel ekonomi, istihdam, trafik, Ankara’nın/Zonguldak’In Ereğli’ye şaşı(!) bakışı, Erdemir’le yerel yönetimin hala birbirlerini paydaş olarak görememesi ters giden şeylerden bazıları… Yeri geldiğinde bunları üzerine basa basa yazıyor çiziyoruz. Siyasileri, mülki amirleri veya STK’ları göreve davet ediyoruz.

Ancak ve laikin biz İŞ’te Haber Hayat Gazetesi olarak okuyucularımızın desteği ile objektiflikten, tarafsız ve bağımsızlıktan ödün vermeden, ekonominin gülen yüzü ol(abil)mayı da başarmak istiyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana ‘Batı Karadeniz Ekonomi Politika Kültür Forumu’ vizyonu ve ‘aydınlık bir dünya aydınlık bir hayat’ misyonu ile bir disiplin oluşturduk. Arada bir hatırlatıyorum: Web sitemizde günlük özel ve ajans haberlerini giriyor, 15 gün süreli gazetemizde de öne çıkan haberleri derleyerek okutucularımıza derinlemesine ve panoromik bir bakışla sunuyoruz. Sıcak haberler, ziyaret ve asayiş haberleri gazetemizde çok fazla yer almıyor. Zira haber hem güncelliğini yitiriyor, hem de vizyon/misyon disiplinimizle uyuşmuyor. Ayrıca bu işi yani sıcak asayiş haberlerini yapan değerli meslektaşlarımız var…
Neyse; insan kendisinden veya işinden bahsederken gösterişe kaçmaması çok zor olurmuş. Burada durmasını bilelim ve gündemde neler oluyor diye bakalım:

Doğalgaz Müjdesi: Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan “TARİHİ MÜJDE : KARADENİZ’DE DOĞALGAZ BULUNDU” menüsünde(!) Zonguldak ve Ereğli’nin adı ,bırakın ana yemeği, ne başlangıç, ne ara sıcak ne de sonlarda yer almasa da; doğalgaz da tıpkı taş kömürü gibi bölgemizde bulunduğu gerçeğini değiştirmez. Ayrıntıları manşet haberde olan rezervin ortaya çıkarılmasında ne kadar emeği geçen var ise sitayişle anıyoruz. Sakarya Gaz Sahasında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedilemesinden Ülke olarak, bölge olarak ne kadar sevinsek ne kadar gurur duysak yine azdır diyoruz. Seçim öncesinde “Ereğli’nin Milletvekili benim” diyen Sayın Erdoğan’dan bölgesine bir jest bekleriz doğrusu. Bunun ne olacağını ben bilemem zira ağanın eli tutulmaz!..

Kamp ve Karavan Turizmi olur mu? : Neden olmasın. Zonguldak Ereğli olarak mavi yeşilin kucaklaştığı doğa harikası alanlarımızla şirin misafirlerimizi ağırlamaya çok istekliyiz. Misafirlerimiz ilçemizde bu işe aday olan yerlerden Kireçlik Koyu ve Subaşı alanlarını inceledi ve beğenisini ifade etti. Bu işin çantada keklik olmadığını elbette biliyoruz ancak ısrarla var olan turizm potansiyelimizin değerlendirilmesini istiyoruz. Süreç yakın takibimizde…

Schadenfreude : “Başkasına zararına sevinmenin gizli hazzı” anlamına gelen Almanca bir sözcük imiş. Ben de bunu geçtiğimiz gün Kamp Karavan ekibinin Kireçlik Koyu gezini birlikte takip ettiğimiz Kadim Gazeteci Dostum, Sabriye Aşır’ın ‘Bütün Dünya Dergisi’ndeki ‘Dünya Döndükçe’ köşesindeki 2 bölümlük çevirisinden öğrendim. Adeta su gibi akarak anlaşılır bir dille çevrilen yazıyı kuramsal planda yerele taşımama vesile olan spotlara göz atalım: “Schadenfreude yani başkalarının zararına sevinme duygusu, bize suçlu bir hazzın getirdiği keyifli anları yaşatır. Fakat bir yandan da, bu başkalarının yaşadığı talihsizliklerde mutluluk bulma duygusu, toplumu bir araya getirmede önemli bir rol oynar.”…. “Schadenfreude’un bir diğer özelliği de bizim çoğunlukla, acı çeken kişinin bunun başına gelmesini hak ettiği biçimde yorumlama yetkisini kendimizde bulabilmemizdir.”
Bir çırpıda okunan yazı 10 küçük sayfa. Yazar Tiffany Watt Smith Ekim 2018’de The Guardian’da yayımlanan yazısının sonunda “Schadenfreude büyük ve kötü kusurdur. Ancak modern yaşamı gerçekten anlamak istiyorsak, yüzleşmemiz gereken bir kusurdur.” diyor.

Şimdi lütfen bakın etrafınıza; Zor duruma düştüğünüzde kimler bundan haz duyuyor ve daha da zor duruma düşmeniz için çabalıyor? Ve Kimler empati yaparak acınızı anlayabilip gerçek, samimi anlamda destek oluyor. Bakın bakın çekinmeyin! Hatta kendiniz de karşınızdakinin zor duruma düşütünde bıyık altında güldüğünüz zamanları da hatırlayın. Yüzleşelim ve utanalım…

Off Sıkıldık galiba! Ben en iyisi Sevgili Sabriye’yi böyle bir konuyu gündeme taşıdığı için kutlayıp Tiffany Watt Smith yazısından bir cümle ile sonlandırayım. Belki de “Ereğli’de neler oluyor?” Soruna da bir cevap olur:
“Günümüzde başkalarının acılarını anlayabilme kabiliyeti son derece değerlidir. Kendimizi başkalarının yerine koyabilmek; insanlara liderlik etme, iyi ebeveyn olma, iyi bir eş ve arkadaş olma becerilerimizi etkiler. Ve tabii empati önem kazandıkça, Schadenfreude daha kötü görünür.”

Not : 1 Hafta kadar izin istiyorum. Takipteyim, bilgisayarım yanımda olacak ama haberlerde aksama olursa şimdiden affola….

*

30 Ağustos Zafer Bayramımızı coşku ile kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Paylaşın:
Etiketler:
1369 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • “SÖZ, GÖZE SÖYLENİR”

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Söz Ustası, Liderlik Eğitmeni Yaşar Ateşsoy, “Etik Gazetecilik” konulu toplantıda muhatabın anladığı dilden konuşulması gerektiğini ifade ederken “Söz, göze söylenir” derdi. Toplantının ana konusu olan mentörlükle ilgili ise “Dinlemek anlamak amaçlı olmalı, cevap vermek amaçlı değil” sözleri ile bir çırpıda ne çok şey söylemişti aslında. Tıpkı espriyle karışık, "Ağlaşmayın yahu, ne güzel ‘AĞ’ laşıyoruz işte" dediğinde olduğu gibi..! Sahi "söz" için demişti Koca Yunus : "Söz ola kese savaşı söz ola bitüre başı... Söz ola agulu aşı balı...
  • KDZ EREĞLİSİ İLÇE İDARE MECLİSİNİN TABİİ ÜYELERİ

    26 Haziran 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Bir ilçenin tüm kararlarını alan, ilçenin yapılması gereken işlerini planlayan, gözden geçiren, memurların yargılanıp yargılanmamasına karar veren vb birçok görev ve yetkilere sahip olan ilçe idare meclisinin iki üye grubu bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Azay-ı Tabiiye adını alır ve kaymakam başta olmak üzere memurlardan oluşur. Azay-ı Müntehabe ise ilçe idaresinin sivil halk temsilcilerinde oluşturulan kısmıdır. Meclisin tabii reisi ilçe kaymakamıdır. İlçe idare meclisinin alacağı kararları kayıt altına alacağı memur üyeleri de bulunmaktad...
  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...