logo

“FİLYOS LİMANININ TPAO’YA VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ!”

  • Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Kanal Z ekranlarında katıldığı Gönüllü Ajanda programında Filyos Projesi’nde gelinen süreci özetledi ve bitme aşamasında olan limanın tek başına TPAO’ya verilmesinin kabul edilemez olduğunu savundu.
  • Demir, “…bu bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil; çünkü biz 40 yıldır Filyos Limanını bekliyoruz… Filyos Projesi’nin diğer unsurları ile birlikte bütün kurgu lojistik kolaylıkla ilgili… TPAO, kendi faaliyetleri için liman denkleminde olabilir ancak başka sektörlere de cevaz verilmesi lazım.” diye konuştu.
  • Filyos limanın talipleri arasında TPAO, Tosyalı Holding, Kardemir ve Zonguldak TSO’larının da dahil olduğu yerel girişimci grubu olduğunu açıklayan Demir,  “yakın zamanda limanın işletme operasyonu bir şekilde hayata geçmiş olur.” dedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Kanal Z ekranlarında katıldığı Gönüllü Ajanda programında Gazeteci Doğan Gönüllü’ye Filyos Projesi’nde gelinen süreci özetledi.

DOĞALGAZIN BULUNMASI PROJE DENKLEMİNİ DEĞİŞTİRDİ!

Filyos Projesini önemli unsurlarından olan 25 milyon tonluk limanın devlet tarafından yapılan yatırımlarla bitmek üzere olduğunu, taliplerinin; TPAO, Tosyalı Holding, Kardemir ve Zonguldak’taki Ticaret ve Sanayi Odaları ve Yerel Girişimciler Grubu olduğunu açıklayan Demir, “yakın zamanda limanın işletme operasyonu bir şekilde hayata geçmiş olur” dedi. TPAO’nun liman işletmecisi adayları içerisinde stratejik öncelikli olduğunu kabul eden Demir, “dolayısı ile onlara tek başına da verilebilir ya da bir konsorsiyum halinde de verilebilir…” ifadelerini kullandı. Limanın tek başına TPAO’ya verilmesinin doğru olmayacağını savunan Demir, “bu bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil; çünkü biz 40 yıldır Filyos Limanını bekliyoruz… Filyos Projesinin diğer unsurları ile birlikte bütün kurgu lojistik kolaylıkla ilgili… TPAO, kendi faaliyetleri için Liman denkleminde olabilir ancak başka sektörlere de cevaz verilmesi lazım.” diye konuştu. Yerel girişimcilerin limana talip olmasının henüz niyet aşamasında olduğunu kaydeden Demir, “80-100 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü belirterek “Bizim Zonguldak’taki odalar olarak ya da Zonguldak’ta bu işe girebilecek sanayici, sermaye sahibi insanları da hesaba kattığımızda bu ölçek bizim için çok büyük. Orada bir elbirliği olacaksa biz 80 milyon doları değil ama birkaç milyon doları denkleştirip bölge sanayicilerini temsilen onun içinde olmak isteriz.” dedi.

ENDÜSTRİ BÖLGESİ ALANININ ÜÇTE İKİSİ TPAO’YA TAHSİS EDİLDİ

Filyos Projesi’nin 3 önemli ayağından biri olan ve 6 bin dekar alanda kurulması planlanan Endüstri Bölgesi’nin Tosyalı Holding’e işletmeci şirket olarak verildiğini hatırlatan Demir, “…dendi ki ‘Siz buradaki altyapı yatırımlarını yapın ve sanayici adaylarına tanıtımlarınızı yapın. Talipler oluştuğunda da bakanlıkta beraber değerlendirip bu tahsisleri yapalım ve siz burayı işletin, ortak yürütülmesi gereken işleri de siz yürütün.’ Doğalgaz sürprizi gelince stratejik öncelik işletici şirketin aylarca yatırım yaptığı, belki on milyonlarca lira para harcadığı altyapı endüstri bölgesinin büyük bölümünü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına terk etmek durumunda kaldı. Onlar da seve seve böyle bir önceliğe yer verdiler. Dolayısıyla bizim endüstri bölgemizin neredeyse üçte ikisi Türkiye Petrolleri’ne gitmiş oldu. 6 bin dönümün neredeyse 3 bin 500 dönümü rafineri yatırımına ayrılmış oldu.” diye konuştu.

DOĞALGAZIN YAN ÜRÜNLERİ İÇİN GÜBRE VE ASİT FABRİKALARI KURULACAK

Demir, Filyos Endüstri Bölgesinin diğer kalan alanın değerlendirilmesi ile ilgili duyumlara dayanan ifadelerde bulunarak şöyle konuştu:  “Sahildeki kalan son bölümün ne yapılacağıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yok. Ama bizim sektörden duyduğumuz kadarıyla, orada bir doğalgaz rafinerisi kurulacağı için -doğalgaz rafinelerinin en önemli tamamlayıcı unsuru gübre üretimidir- orada yıllık 1.5 milyon ton kapasitelik bir gübre fabrikası kurulacak. Doğalgazı işlerken oluşan ikinci yan ürün de endüstriyel asitlerdir. Yaklaşık 1.5 milyon ton kapasiteli de bir endüstriyel asit fabrikası oluşacağını işitiyoruz, ciddi görüşmeler olduğunu duyuyoruz. Doğalgaz gelince denklem değişti, haliyle, bir rafineri kurulması gündeme geldi. Doğalgaz rafinerisi kurdu mu doğal olarak bir gübre ve bir asit fabrikası da kurulması lazım. Kalan bahsettiğimiz alanda da, sığdırabilirlerse 600 bin tonluk bir paslanmaz çelik fabrikasının kurulacağını işittik. Bu fabrikanın da yoğunluklu Rusya coğrafyasına ihracat üzerine kurulmuş bir mantığı var. Orada Türkiye Petrolleri’nden kalan alanda birer gübre, endüstriyel asit ve paslanmaz çelik fabrikası kurulacak gibi görünüyor.”

TPAO’YA TAHSİS EDİLİNCE KÜÇÜLEN ALAN NASIL TELAFİ EDİLECEK

İşletici şirketin bu durumda Endüstri Bölgesi alanının serbest bölge arazilerine doğru büyütmek istediğini açıklayan Demir,  “Yani işletici şirketin, çelik, makine sektörlerindeki, lansmanı, görüşmesi yapılmış yatırımcılar için Çaycuma’nın şehir merkezine doğru, hatta havaalanı civarına kadar serbest bölge arazilerinin endüstri bölgesine katılması gibi bir talebi var. Doğalgazın getirdiği süreç sebebiyle küçülen endüstri bölgesini, havaalanına, yani güney hattına doğru büyütmek istiyor. Bildiğimiz kadarıyla Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmeler yürüyor, akıbetini yakında öğreniriz.” şeklinde konuştu.

ZONGULDAK VE ÇAYCUMA TSO’LARI ORTAKLAŞA LOJİSTİK MERKEZİ KURACAK; 2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Demir, proje kapsamında yeni bir girişimde bulunduklarını belirterek sözü Samsun gezinde de gözlemlenen Lojistik Merkeze getirdi. Bölgenin hava, deniz, kara ve demiryollarının kesişme noktası haline geldiğine dikkat çeken Demir,  “Dolayısıyla Filyos coğrafyası, özellikle serbest bölge arazisi olan kısımlar lojistik olarak dört ulaşım modunun da kesiştiği sihirli, avantajlı bir coğrafya haline geldi. Biz de burada hem Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası hem de Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda ortaklaşa çalışıyoruz, burada bir lojistik merkezin faydalı olabileceği kanaatiyle bir çalışma başlattık. Bunu serbest bölge arazisinin içinde tasarlıyoruz. ‘Zonguldak Lojistik Merkezi’ diyelim adına. Kalkınma ajansımız sektörden uzmanları da bir araya getirerek Zonguldak’ta bir lojistik merkez kapasitesi olup olmadığına dair ciddi bir rapor ortaya koymuş oldu. O raporun akabinde biz hem siyasetle hem bürokrasi tarafıyla ön temaslara başladık, gayet de olumlu gidiyor. Sayın milletvekillerimizle beraber ticaret bakanımıza da sunumunu yaptık. İnşallah önümüzdeki 1-2 yıllık vadede biz havaalanına bitişik parselde yaklaşık 2 bin dekar büyüklüğünde bir Zonguldak lojistik merkezini Çaycuma TSO ve Zonguldak TSO ortaklığında hayata geçireceğiz.” dedi.

“SADECE LOJİSTİK MERKEZDE İKİ BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ÖNGÖRÜYORUZ”

Gönüllü’nün sorusu üzerine, oda’ların farklı formüllerle ticari faaliyette bulunabileceğini açıklayan Demir,  şöyle konuştu:

“Lojistik merkez konusunda da böyle bir aksiyon var kafamızda. Çaycuma TSO’muzla birlikte 2 bin dönüm olarak düşündüğümüz lojistik merkezin önce bürokratik işlerini halledip yapılacak altyapı yatırımlarını organize edeceğiz. Bu alanda planlanan depolar, paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, gümrüklü sahalar, böyle bir içerikten bahsediyoruz. Bunların depolanacağı, altyapı işlerinin yapılacağı, yaklaşık 2 bin civarında da istihdam yaratacak bir projeden bahsediyoruz.

.

PROGRAMIN TAMAMIMINI İZLEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ GÖRSELİ TIKLAYINIZ:

Paylaşın:
897 Kez Görüntülendi. Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ