logo

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ TÖRENLE ANILDI

  • Kdz. Ereğli’de 7 Kasım Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni anma günü dolayısıyla tören düzenlendi.

7 Kasım 1914 yılında Kafkasya Cephesi’ne yardım götüren Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin Rus donanması tarafından Kdz. Ereğli açıklarında batırılması sonucu hayatlarını kaybeden Sarıkamış Deniz Şehitleri için anma töreni düzenlendi.

Kdz. Ereğli sahilinde bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen törene; Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, 22’nci dönem Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Platformu Başkanı Ümit Kaba, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende ilk olarak protokol üyelerince Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

KABA: “HEPİMİZE DÜŞEN GÖREV ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKARAK BİRLİK İÇİNDE YAŞAMAKTIR”

Törende ilk konuşmayı yapan Sarıkamış Platformu Başkanı Ümit Kaba, 109 yıl önce yaşanan bir hüznün yıl dönümünde şehitlerimizi anmak üzere toplandıklarını belirterek, “Birinci Dünya Savaşı devam ederken 1 Kasım 1914 günü İstanbul’dan hareketle Kafkas Cephesi’nde devam eden Sarıkamış harekatına destek amacıyla mühimmat, yiyecek, kışlık giysi ve birçok savaş malzemesi ile yaklaşık bir alay asker ve 221 personeli taşıyan 3 yük gemimiz Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırılmıştır. 7 Kasım 1914 tarihinde burada tarihin seyri değişmiş ve büyük bir hüzün yaşanmıştır. Yaşanan bu acı daha sonra yaşanacak olan daha büyük hüznün ve acının başlangıcı olmuştur. Yardımların Sarıkamış’a ulaşmaması orada ülkenin bütünlüğü için ağır kış şartlarında düşmana karşı savaşan 90 bin vatan evladımızın donarak ve savaşarak şehit olmasına sebep olmuştur. Bugün burada bulunmamızın amacı, şehitlerimize olan minnettarlığımızı ifade etmek, onları sonsuza kadar yaşatmak ve onların aziz hatıralarını canlı tutarak gelecek gelecek nesillere milli değerlerimizi aktarmaktır. Şehitlerimize olan minnet borcumuzu ödemek için hepimize düşen görev ülkemize sahip çıkarak birlik ve beraberlik içinde yaşamaktır. Birlik ruhunu korumak ve her zaman vatan sevgisiyle hareket etmek şehitlerimizin anısına en güzel armağan olacaktır. Sarıkamış Platformu olarak şehitlerimizin aziz hataları anısına 81 ilimizde bir hatıra ormanı ve bir anıt yaptırma hedefimiz var. Bugün burada hedefimize bir adım daha yaklaşarak Ereğli’de hatıra ormanı oluşturmak için fidan dikimi yaptık. Şehitlerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun”dedi.

.

SÖNMEZ: “GEMİLERİMİZ TRABZON’A GİDEBİLSEYDİ SAVAŞIN KADERİ DEĞİŞİRDİ”

Daha sonra konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu’nun kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, donanma desteği olmayan bir kara harekatının başarılı olamayacağının en büyük örneğinin Sarıkamış-Kafkas cephesi olduğunu ifade ederek, “eğer gemilerimiz Trabzon’a gitmiş olsalardı bugün Sarıkamış’ta gerçekten savaşın kaderi değişirdi. Yine yenilebilirdik belki ama kırım bu kadar olmazdı. Çünkü o gemilerde ihtiyaç olan her şey vardı ama Sarıkamış muhaberesinin Karadeniz’de kaybedildiğini hepimiz kabul edelim.” görüşlerine yer verdi.

POSBIYIK: “HALKIMIZ TARİHİNE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKIYOR”

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında; “Her geçen sene Sarıkamış şehitlerimizi anma töreni hızla büyüyor. Bundan son derece mutluyuz. Halkımız tarihine daha fazla sahip çıkıyor, katılımlar üst noktaya gelmeye başladı. Bugün 8 otobüsle Sarıkamış şehitlerimizin torunları Ereğli’ye geldiler, onları misafir edeceğiz bu bizler için büyük bir şeref. Şehitlerimizi rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.” ifadelerine yer verdi.

HACIBEKTAŞOĞLU: “TARİHİMİZİN DÖNÜM NOKTALARINI ÇOK DİKKATLE ÖĞRENMEMİZ LAZIM”

Törende son sözü alan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Türk tarihinin kahramanlıklarla dolu olduğunu anımsatarak, “Biz zaferlerimiz ile gurur duyduğumuz gibi yenilgilerimizi, nerelerde kayıp verdiğimizi, tarihimizin dönüm noktalarını çok dikkatle öğrenmemiz lazım, bilmemiz lazım ve ders almamız lazım. Akif ‘tarih tekerrürden ibarettir’ der ve ‘hiç ders alınsaydı tekerrür eder miydi?’ der büyük şair. Tarih böyle bir şey, tarih; evet kahramanlık, bunları anlatmak, tarih bilincinin oluşması çok önemlidir ama tarihte hatalarımızı anlamak, eksiklerimizi anlamak da çok önemlidir. Savaş, önceden hazır olmakla kazanılır. Savaş, barışta kazanılır, barışta yaptıklarınızla kazanılır. Savaş, caydırıcılıkla kazanılır. Bugün dünyanın içinden geçtiği şartlar, Türkiyemizin içinde bulunduğu şartlar bize geçmişimizi, Cumhuriyetimizin değerini, geçmişteki kahramanlıklarımızın değerini, başarılarımızı, bugünkü varlığımızın önemini çok daha iyi kavramımıza neden olmaktadır. Bu vesile ile 221 şehidimizi, rahmetle ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimizin kurulmasında çok büyük emekleri olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

Plaket takdiminin ardından törenin son bulmasıyla protokol üyeleri, askeri gemiyle denize açılarak Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa nakliye gemilerinin battığı noktada denize üç adet çelenk bıraktı.

Paylaşın:
214 Kez Görüntülendi. Etiketler:
#

SENDE YORUM YAZ