logo

SEMPOZYUM SUNUMLARI-3


Doğan GÖNÜLLÜ

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberhayat/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV3/single-kose-yazilari.php on line 34
haber@haberhayat.net

100. Yılın ışığında Karadeniz Ereğli Sempozyum Tebliğleri Kitabımızda Turizm arayışlarımızın son serisinde 213. Sayfada Prof Dr. Bektaş Açıkgöz’ün “Karadeniz Ereğli’de Eğitim ve Sağlık” başlıklı yazısındayız…

Ben Bektaş Açıkgöz denilince 5 yıl önce geçirdiğim ağır rahatsızlığı ve sihirli elleri, tıbbı hüneri ile beni hayata döndüren doktorumu hatırlarım, adeta akan sular durur. Aydın insan Açıkgöz hocamın tebliğinde turizmi ararken Ereğli’nin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan ‘Trafik Sorununa’ dikkat çekmesini çok anlamlı buldum. Trafik kazaları nedeni ile yaralanmalar ve ölümlerin çokluğuna dikkat çeken ve eğitim/denetim sistemi öneren hocamız diyor ki; “şehir yöneticilerinin bir stratejik hedefi ortaya koymaları ve yapılacak stratejik planla hedefe ulaşılması gerekmektedir.” Emekliliğini (Bana göre Zonguldak kıymetini bilmediği için)memleketi Antalya’da çalışarak geçiren Açıkgöz, bin km. öteden Ereğli’nin kronik sorununa çözüm önermesi bana göre tebliğler arasında her daim güncel soruna dikkat çeken beylik bir sözdür.

Turizm de kalmıştık… Bektaş Açıkgöz hocamız son paragrafta şöyle diyor: “Doğanın ve tarihin bütün güzelliklerini cömertçe ortaya koyduğu kentimizde geçmişten aldığımız bu sorumlulukla doğanın titizlikle korunmasını, insanların sağlıklı yaşamasını, çocuklarımızın ve gençlerimizin çok iyi gelişmelerini ve eğitilmelerini diliyorum.”daha ne desin; Turizm tüm bunların bileşkesi değil midir?

“Karadeniz Ereğli’si Balıkçılığı Üzerine Genel Bir değerlendirme” başlığı ile tebliğ sunan Dr. Mustafa Zengin’in arkalı önlü 15 sayfalık sunumunda turizmden bahsettiği yada atıf yaptığı yere rast gelmedim. Hoca konuyu daha çok akademik ve teknik/ekonomik düzeyde değerlendirmiş. Eminim sektör için faydalı olacaktır. Ancak balıkçılık denilince benim aklıma turizmin ta kendisi gelir. Hele ki Bozhane’deki salaş mekânlarda Engin Balık’ta veya Musa’nın Yeri… Ereğli’de günü birlik turizmin çok önemli bir parçası olduğuna inandığım balık lokantalarının sorunlarına Vali Tutulmaz,  Kaymakam Çorumluoğlu ve Belediye Başkanı Posbyık’ın iyi niyetli çabaları ile çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bunca emek, bunca masraf ve bunca potansiyel,‘Turizm’ gibi okyanusta‘alkol’ detayında boğulmamalı! Ağaçlara bakarken ormanı es geçmemeli.

Şaban Çetinkaya’nın “Kdz. Ereği’de Osmanlı Çileği” sunumunda da turizme dair bir vurgu yok. Oysa kendine has aroması, kokusu, dokusu olan Osmanlı çileğimiz Ereğli Belediyesinin logosuna da girmiş önemli bir tanıtım ürünümüz. Elbette gönül isterdi ki daha çok üretilsin, eskiden olduğu gibi likörü, gazozu üretilsin ama şimdilik pazardaki Hatçe teyzeden tıngıl ile aldığımızla yada reçeli ile yetiniyor ve “Turizm demek değerlerin topyekün tanıtımı demektir.”Hatırlatmasında bulunuyoruz.

“Halk Sağlığı bakış Açısından Ereğli’nin Çevre Sorunları ve sağlık Etkileri” konulu sunumunda önce karamsar tablo çizerken daha sonra da ilgili yöneticileri “koruyucu önlemler” almaya davet eden Prof. Dr. Ali Osman Karababa’ya  “haklısınız hocam” demekle yetiniyoruz.

Ve Dr. Can Canver! Tebliğ konusu : “Ereğlisi’nde İnanç Turizmi.”Can Canver ve İnanç Turizmi kelimeleri yan yana gelince değil köşe yazısında bir paragraf, 8 sayfalık gazetemizin tamamı yetmez. Zira bu işi kendisine adeta misyon edinmiş Can Bey, 9 yıldır hiç aralıksız konuyu gazetemizdeki köşesinde hiç karşılıksız işlemekte ve emeği, sabrı, engin bilgisi ile her kesimin takdirini hak etmektedir. Bu nedenle “Kültürel miras turizmi son yıllarda hızla gelişen ve büyüyen bir turistik pazardır. Bu pazarda birçok kültürel miras değerine sahip olan Batı Karadeniz yerleşim alanlarımız ile Ereğli kentimiz kendi paylarına düşeni neden almasın?” diye soran ve sunumunun son bölümünde de “Harekete geçmek için hala vakit var …” diyen Canver’in 8 sayfalık yazısının “özet” ile  “Değerlendirme ve Sonuç” ara başlığı bölümlerini bu haftaki köşesine taşımaya karar veriyoruz. Zira yazıyı bölsek bütünlüğüne yazık olacak, bölmesek buraya sığmayacak. Kalemine sağlık Dr.Can Canver diyor ve mümkünse yazının tamamını kitaptan;değilse, hiç olmazsa köşesini okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

320 sayfalık kitabımız Doç Dr. Zerrin Karakuzulu’nun“Kdz. Ereğli İlçesinin Beşeri ve İktisadi Coğrafyası” konulu tebliği ile son buluyor ve şu cümlelerle bir keskin turizm önerisi daha bizi karşılıyor:

“Özellikle inanç turizmi açısından öneme sahip mağaralar ile antik kale kalıntısı ve buna ilaveten deniz ve orman bütünlüğü çok iyi tanıtılmalıdır. Çünkü Ankara, İstanbul, Bolu, Düzce, Adapazarı, Bursa gibi büyük nüfus kitlelerine yakınlığı, ilçe için bir avantajdır.Bu avantaj değerlendirilip mevcut potansiyel iyi tanıtılmalı ve ilçe günü birlik turizm faaliyetleri için cazip hale getirilmelidir.”

Bunca turizm tavsiyesi daveti, araştırma ve önerisi yazılır’da Tanıtım Ustası Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın Mr. MJ’i bile çok etkileyen (Haluk Hançer’e göre-Anatomi Harikası Clara’nın deyimi ile) başlı başına şu turizm sloganı yazılmaz mı : “Denizin mavisi, Ormanın Yeşili, Güneşin sarısının orijinal renkleri dünyada sadece Karadeniz Ereğli’de vardır. Karadeniz Ereğli’yi görmeden ölmek öbür dünyaya eksik gitmek demektir.”

Son söz: “Tanrı herkesi mutluluğu anlayabilecek şekilde yarattı.” diyor inançlı Filozof Epiktetos. Kar, kış, yaz, baharlar gelir geçer, Ereğli’mizdeki değerlerimiz kalıcıdır.

Turizm mutluluktur.

Paylaşın:
Etiketler: » »
Share
1224 Kez Görüntülendi.
#

SENDE YORUM YAZ

#

SEMPOZYUM SUNUMLARI-3” için 2 Yorum

  1. Remzi : diyor ki:

    Kitaba nereden ulasabiliriz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • ÇOBANLARIN TANRISI

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Herakleia Pontika yöresinde de yaygın olarak tapınılan ama hakkındaki mitosların oldukça belirsiz olan Aristaios; ‘çobanların tanrısı’ olarak bilinir. Genellikle kabul edilen bir açıklamaya göre, Apollon ile Nympha ( su perisi ) Kyrene’nin oğlu olarak Libya’da doğan Aristaios, daha sonra Teb’e gitmiş, burada Musalar’dan sağaltma ve kehanette bulunma dersleri almıştır. Kadmos’un kızıyla evlenerek Aktaion’un babası olmuştur. Uzun yolculuklardan sonra Trakya’ya varan Aristaios’un, Herakleia Pontika havalisine de gelip burada ‘khlaina’ dene...
  • POSBIYIK NASIL KAZANDI?

    08 Nisan 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    13 Şubat’ta bu köşede kaleme aldığım “Seçime Doğru-2” başlıklı yazımda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın seçimi kazanmaya en yakın aday olduğunu yazmıştım. Ayrıca, o tarihte adayı henüz yeni belli olan (Aday gösterilen İbrahim Sezer'in isminden soyutlanmış olarak) Ak Parti’nin ise adeta Ereğli’de seçimi almak gibi bir kaygısının olmadığını kast ederek, “Belki de, Ak Parti Ereğli’yi de kazanıp bir de buranın vaatlerini yerine getirme ‘zorluğuna-masrafına-risklerine(!)’ girmek istemiyordur kim bilir!!!” yorumunu kaydetti...
  • KAMPANYALAR AGRESİFLEŞTİ!

    26 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . “RANT ÇETELERİ… KAOS HAREKETLERİ… KARMAŞADAN MENFAAT… PROJE ÇÖPLÜĞÜ… KİRLİ HESAPLAR… HOROZ DÖĞÜŞÜ…SÜNEPE…” ! Yukarıdaki tırnak içindeki kelimeleri (23 Mart 2024 itibarı ile) Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayların seçim kampanyaları söylemlerinden (objektif olmaya özen göstererek) seçtim. Yerel seçimlere az bir zaman kala Kdz. Ereğli belediye başkan adaylarının kullandığı dil de seçmeni endişelendiren boyutta agresifleşti! Yerel ekonomi-politiğin mecrası da bu söylemlere göre şekillenince, demokrasi gereği derdine çare arayan halk...
  • BAŞKAN POSBIYIK’A “COŞAR” ÖNERİMDİR!

    22 Mart 2024 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . İsmimin ‘Doğan’ olması hoş bir tesadüf olsa gerek. Zira keskin “Doğa” dostu olduğum bilinir. Bugün (21 Mart 2024 Perşembe) akşam saatlerinde Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın daveti üzerine ilçedeki gazeteci dostlarla birlikte ‘Tohum Bankası’ açılışına katıldık. Ereğli’nin ender düzlük alanlarından olan Delihakkı mevkiinde belediyeye ait 40 dönümlük arazide 6 ayrı serada sürdürülen Ata Tohumu Projesinin adeta doğurduğu Tohum Bankası, aslında büyükçe bir konteynır ölçülerinde ve raflarda ürünler ile etiketleri olan b...