logo

TAŞKÖMÜRÜNE ÖVGÜ, MADEN ŞEHİTLERİNE RAHMET!

  •  8 Kasım ‘Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü’ töreninde söz alan konuşmacılar, Uzun Mehmet’in kömürü bulması ile ülkeye ve bölgeye çok büyük faydalar sağladığını ifade ettiler. Taş kömürünün sanayi ve enerji sektöründe stratejik önemine değinen konuşmacılar, maden şehitlerini rahmet ve minnetle anarak tekrar maden kazaları olmamasını dilediler.

‘Uzun Mehmet’i Anma ve Kömürün Bulunuş Günü’ nedeniyle Karadeniz Ereğli’de tören gerçekleştirildi. 

8 Kasım Salı günü Uzun Mehmet Anıtı önündeki törende ilçe Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Belediye Başkanı Halil posbıyık, TTK Armutçuk Müessese Müdürü Faik Alp ve Genel Maden İşleri Sendikası Gene Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, birer konuşma yaparak Uzun Mehmet’in kömürü bulması ile ülkeye ve bölgeye çok büyük faydalar sağladığını ifade ettiler. Taş kömürünün sanayi ve enerji sektöründe stratejik önemine değinen konuşmacılar maden şehitlerini anarak tekrar maden kazaları olmamasını dilediler.

MUTLU : “1,5 MİLYAR TONLUK REZERVİMİZ VAR”

Yerli kaynakların kullanılmasının önemine dikkat çeken Mutlu, “Türkiye bugün enerji ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 36 milyon tondan fazla taşkömürünü ithal eder ve her yıl taşkömürü ithalatına milyarlarca dolar öder hale gelmiştir. Bir yandan ülkemizin bulunduğu coğrafyada süren enerji savaşları nedeniyle dünyada ve enerji fiyatlarının yükselmesi ve tedarikte yaşanan sorunlar, özellikle Avrupa’da yaşanan enerji krizi, diğer yandan uluslararası piyasalarda yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Gelişmiş ülkeler bile sanayilerinin taşkömürü ihtiyacını karşılayabilmek için hızlı bir şekilde kendi kaynaklarını harekete geçirmenin planlamasını yapıyor. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var…TTK’nın kurulu kapasitesi yıllık 5 milyon ton kömür üretimidir. Yani ülkemizin de kendi kaynaklarını harekete geçirme ve ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayabilme imkanı bulunmaktadır. Demir-çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürebilmek için havzamızdaki özkaynağımız sanayimizin ihtiyacı olan koklaşabilir taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır. Başta demir-çelik sanayisinin ve diğer taşkömürünü havzamızdan karşılayabilmemiz mümkündür.” diye konuştu ve işçi açığının giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.  

Konuşmaların ardından İsmet İnönü Ortaokul öğrencisi Gülce Ecrin Bayraklı kompozisyon, Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Gülce Sude Sarıyıldız şiir okudu.

Tören fotoğraf çektirilmesinin ardından son buldu.

Paylaşın:
444 Kez Görüntülendi. Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ