logo

YAZILI BASININ ÖNEMİ…

Doğan GÖNÜLLÜ

Doğan GÖNÜLLÜ
haber@haberhayat.net
YAZILI BASININ ÖNEMİ…

İnternet gazetelerinin/gazeteciliğinin yazılı basını öldüreceği görüşüne katılmıyorum.

İletişim teknolojilerinin en üst düzeye ulaştığı çağımızda yazılı basında beklenen; daha fazla sorumluk gerektiren habercilik, daha entelektüel içerik ve orada neler olup bittiğine dair panoramik açıdan değerlendirmelerdir.

İnanıyorum ki basılı gazeteler hala en etkili ve güvenilir; halkı haberdar etme, kamuoyu oluşturma ve otoriteyi denetleme araçlarıdır.

Günlük, haftalık veya belirli süreli basılı yayınlar, kapsamlı haberleri/halkın anlayabileceği yorumları ile en başta okuyucuya karşı olan sorumluluklarını her açıdan yerine getirmek, başarılı olmak zorundadırlar. Aksi durumda tiraj kaybedecek, rekabette geride kalacak, ilan-reklam-abonelik geliri azaldığı gibi kamuoyu nezdinde de güvenilirliğini yitirecektir!.. Ki bunu hiçbir gazete yönetimi ve gazeteci göze alamaz. Öyle ya; Sürekli misyoner gazeteciliği ve bunun uğruna tetikçilik yapan, köşelerinde boş lakırdı veya kişisel hırs/intikam/övgü peşinde olan gazeteciyi kim ne yapsın! 

Tüm bunlar ve benzer nedenlerle, en azından elinden geldiğince iyiyi yapmak/yazmak/gazetesini basmak zorundadır gazeteci… Ve bu iyinin ölçüsü okuyucunun ta kendisi, dahası iki dudağı arasıdır!

Hal böyle olunca demokratik ortamlarda, başta halk olmak üzere, devlet daireleri yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu, ticari kuruluşlar ile eğitim ve inanç dünyası vs. temsilcilerinin gazetecilere;  gazetecilerin de aynı şekilde bu bilgi, haber kaynaklarına ihtiyacı var.

Ben sık sık iddia ederim: Eğer bir memlekette (çapı önemli değil) ilerleme bakımından başarı varsa, bu başarı aynı zamanda demokratik güçlerin basınla olan ilişkisinin de izdüşümüdür/turnusolüdür. Aynı şekilde memleketin başarısızlığının müsebbiplerinden en önemlilerinden biri de yine basındır, medyadır.

Yazılı basının önemi burada bir kez daha ortaya çıkıyor: Arşivlenebilmesi, değiştirilememesi, kısmen ya da tam sayfa veya tüm gazete olarak saklanıp günü geldiğinde ortaya çıkarılabilecek en pratik haber/bilgi aracı basılı gazetedir. Hatta hesap verilebilirliği açısından da basılı gazete, bir ömrü boyu ajandanın sayfasında öylece durmaktadır.  Elbette internet sitelerimizden alınan çıktılarda benzer işlevi üstlenir ve bu işi çok iyi yapan meslektaşlarımız var. Ancak aynı tadı ve güveni vermediği bizzat okurun kendisi ifade etmektedir. Üstelik tüm maliyetine rağmen, gazetelerde yer alan haberlerin, yayımlanan ilan ve reklamların hedef kitleye daha güvenli ve etkili ulaştığı bilinen bir gerçektir.

Gazeteciliği/gazetecileri güçlü yapan, ellimizdeki potansiyel olarak bulunan kalemlerimiz, kamera ve mikrofonlarımız değil, bunları toplumun yararına olacak şekilde, etkili ve dürüstçe kullanabilmemizden kaynaklanır. 

Ve yakında seçimler var.

Demokrasilerde seçme-seçilme hakkı bulunan herkes ya seçmendir ya seçilen… Yasa koyucu,  seçmenin oy verme kararını verirken bilinçli olduğu varsayımı ile demokratik hak ve özgürlükleri kullandırır.  Tabii ki özgür, tarafsız, bağımsız medyanın/basının ‘aracılığı’ önemi burada da doruğa çıkar.

Bu nedenle halkın belli bir bilinç düzeyine ulaşmasında (ne yazık ki azınlıkta kalan) güvenilir/nitelikli medyanın rolü, yetki ve sorumluluğu büyüktür ve bu azınlığın verilecek desteklerle çoğunluğa dönüşmesi, demokrasimizin, memleketimizin ilerlemesi için önemlidir, elzemdir.

Kibirden arınmış, kalemini silah, ideoloji veya ticaret aracı olarak değil, toplumun yararına kullanan, ister internet ortamında ister baslı gazete olsun, işini yapan gerçek gazeteciler her zaman herkese ve her şartta gereklidir…

Paylaşın:
Etiketler: »
#

SENDE YORUM YAZ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI

  • DR.GÜNEN “İŞBİRLİĞİYLE İYİLEŞMENİN GÜCÜNÜ” YAZDI!

    20 Mayıs 2025 Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Hekiminize Güvenin, Sağlığınıza Ortak Olun: İşbirliğiyle İyileşmenin Gücü İyi bir tedavi yalnızca reçeteyle değil, güvenle başlar. Modern tıpta bilgiye ulaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Birkaç tuşla hastalığınız hakkında binlerce makaleye ulaşabiliyor, semptomlarınızı arama motorlarına yazıp kendi tanınızı koyabiliyorsunuz. Ancak bu bilgi bolluğu, kimi zaman kafa karışıklığına, hatta hekim-hasta ilişkisinde güven kaybına neden olabiliyor. Giderek artan bu “her şeyi ben bilirim” hali, ne yazık ki tedavi sürecini olumsuz etkiley...
  • DR. GÜNEN, EN KADİM İLACI YAZDI: “İNSAN GİBİ YAKLAŞMAK”

    02 Mayıs 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    Kdz. Ereğli Özel Echomar Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Erol Günen "Hekimlik ve Doktorluk Arasındaki Fark: Beyaz Önlüğün Ötesindeki Meslek Ahlakı" başlıklı makalesinde "Teknoloji gelişse de, protokoller değişse de, iyileşmenin en kadim ilacı hep aynı kalacak: "İnsana insan gibi yaklaşmak." görüşüne yer verdi. Günen'in makalesi şöyle : Toplumda genellikle aynı anlamda kullanılan iki kelime: doktorluk ve hekimlik. Kimi zaman birbirinin yerine geçiyor, kimi zaman da farkları göz ardı ediliyor. ...
  • ATATÜRK EREĞLİ’DE!..

    18 Nisan 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    1931 senesinde, TBMM’ndeki tartışmalar arasında Zonguldak madenlerinin adı sıklıkla geçmekteydi. Ayrıca bu dönemde İş Bankası, Zonguldak’a yatırım yapma kararı almıştı. Mustafa Kemal Paşa, İstanbul’da bulunduğu sırada arkadaşlarıyla birlikte Ertuğrul Yatı ile Boğaz turuna çıkmıştı. Tur sırasında ani bir kararla kaptana Karadeniz’e, Zonguldak’a doğru yol almasını söyler ve kamarasına çekilir. Paşa’nın Zonguldak’ı bu ani ziyaretinin sebebi bugün tam olarak bilinmemekle birlikte genel görüş olarak maden ocaklarını teftiş için geldiği görüşü kabul...
  • ZİRVE NOTLARI

    18 Nisan 2025 Ekonomi, Genel, Gündem, KÖŞE YAZILARI, Tüm Manşetler

    . "Zonguldak Ekonomi Zirvesi", 14-15 Nisan 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Zonguldak Valiliği himayelerinde, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi iş birliğinde gerçekleşen zirvenin katılımcılardan tam not aldığını manşetten verdik. Toplantıya girmeden önce Ereğli'nin ünlü Elpek Bezi Standında Ünal Çiftçi ile Nilgün Efes’le yerel turizm değerleri üzerine konuşurken Kandilli’deki atölyede yıllar önce yaptığımız çekimler aklıma geldi. Hemen ardından Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan ...